Busjes van de Mobiele Eenheid die kriskras over verkeerspunten heen rijden; preventief fouilleren; en schuimbekkende idioten met een uitrustig van de politie aan. Het was voor de fanatieke supporter weer even alsof Corona niet bestond vlak voor de wedstrijd Feyenoord – CKSA Moskou. En dat allemaal met dank aan de absurde inzet van de ME Rotterdam.

ME Rotterdam

Als we op donderdagavond Rotterdam centrum inrijden, voelen we al die ouderwetse wedstrijdspanning. Een Europese wedstrijd waarin de belangen groot zijn. Hier leven we voor! Vroeger. Voor Corona. Vanavond geven we onze spelers een steun in de rug. De eerste echte keer, sinds de laatste pre-Corona-wedstrijd tegen Willem II op 8 maart.

Als we de plaats van bestemming, het spelershotel in hartje Rotterdam, bereiken, zien we al vier busjes ME klaar staan. Het is dan nog vroeg. Er zijn slechts plukjes Feyenoorders, allemaal op gepaste afstand van elkaar, te zien. Men verzamelt rondom de singel voor het spelershotel. De busjes van de Mobiele Eenheid rijden af en aan. Totdat ze opeens stoppen en er agenten uit stappen.

Supporters Feyenoord

Supporters worden staande gehouden. Gegevens worden genoteerd. ”De politie mag preventief fouilleren”, aldus de dienstdoende agent. De boodschap van de politie is simpel: ”in deze tijden moet je hier niet willen zijn”. Of zo iets. Wij vragen ons af of hier uberhaupt preventief gefouillerd mocht worden. Immers: de politie mag alleen preventief fouilleren in de daarvoor aangewezen veiligheidsrisicogebieden. Dit zijn gebieden met een hoog aantal wapenincidenten en/of een ernstige mate van (vuur)wapengebruik. In deze gebieden geldt ook een messenverbod.

Afijn. Het is dan pas een half uur voor vertrek van de spelersbus. Er rijden inmiddels 10-15 busjes ME door het centrum. De spanning is om te snijden. Honderden supporters hebben zich inmiddels verzameld voor het spelershotel. De ME komt tevoorschijn. Sireses klinken door de stad. Door de straten klinkt het welkbekende ”hier spreekt de politie” door een megafoon. Tegelijkertijd worden fakkels en knalvuurwerk massaal ontstoken. Het ”We Love You Feyenoord’‘ klinkt door het centrum. Het centrum kleurt rood van de fakkels.

Ondanks de aanwezig van veel ME in Rotterdam, was er toch vele vuurwerk.

Erasmusbrug

Tegelijkertijd haalt de Mobiele Eenheid de lange lat tevoorschijn. Groepjes supporters worden de relatief smalle Witte de Withstraat ingejaagd. Het gevolg is dat losse clubjes supporters, die afstand van elkaar hielden, bij elkaar worden gedrukt. Andere supporters worden door ME bussen klemgezet en uitgedaagd door de ME. En dat allemaal omdat we de spelers willen toezingen voor deze zeer belangrijke wedstrijd.

Ondertussen heeft iedereen nog steeds dat ene doel: de spelers een geweldige steun in de rug geven voor de belangrijke wedstrijd van vanavond. Men vertrekt richting auto’s richting de Erasmusbrug. Daar rijdt de spelersbus in een slakkengang overeen. Fakkels worden ontstoken. Er wordt getoeterd. Er wordt gezongen.

Zo massaal en imponerend als dat het in het centrum had kunnen zijn, is het geen moment geweest. Wel is het een onnodige, chaotische bende geweest. Toegegeven: het gooien van vuurwerk richting hulpverleners is dom. De vraag is: waarom was de politie zo massaal aanwezig hier? Had ons twee minuten vuurwerk af laten steken. Had ons de spelers twee minuten toe laten zingen. Juist door de absurde inzet van de ME werden groepjes supporters een smalle straat ingejaagd.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.