GroundhoppingVoetbal in Hongarije

Promovendus in afgekeurd stadion op weg naar Europa: Kecskeméti

Twee keer achter elkaar promoveren en nu bijna Europa in. Heel Hongarije kijkt met verbazing naar Kecskemét, de club die tweede staat in de competitie. Dit seizoen spelen ze in het afgekeurde Széktói Stadion dat maar voor de helft open mag. 

Geen licentie

Kecskeméti Testedző Egyesület is een club die heel veel niveaus in het voetbal heeft meegemaakt, zelfs tot voor kort. Er is weinig noemenswaardige historie ondanks haar bestaan sinds 1911. KTE is vooral actief geweest op provinciaal niveau en de tweede divisie totdat de club kwam bovendrijven in 2008. In 2011 werd de enige grote prijs gepakt, de nationale beker van Hongarije. Dit gebeurde precies honderd jaar na de oprichting van de club. Het nederige Kecskemét mocht vervolgens aantreden in Europa en vloog er direct in de eerste voorronde uit. 

In 2015 kan Kecskemét niet aan een proflicentie komen en gaat het weer provinciaal voetballen. Ook verliest de club de rechten van de naam. De bond zet tegelijkertijd ook Győr ETO FC, Nyíregyháza Spartacus en Pécsi MFC uit de competitie wegens financiële problemen. Destijds was dit een grote schok voor het Hongaarse voetbal, zeker gezien Győr twee jaar eerder nog de landstitel pakte. Hoewel het hoogste niveau ging inkrimpen, gooide de bond de clubs met financiële problemen eruit, in plaats van de laagst geklasseerde teams te laten degraderen.

De ommekeer

Een paar jaar provinciaal voetbal gaan voorbij en dan neemt het bouwbedrijf Horváth Építőmester in 2017 de club voor 100% over. Al snel mag Kecskeméti TE haar naam opnieuw gebruiken en in 2021 start de verbluffende reeks van promoties. Dit begint op het derde niveau. Lila-Fehérek mag plots naar het tweede niveau, omdat kampioen Iváncsa KSE geen licentie aanvraagt. Het seizoen hierop stoot Kecskemét gelijk door naar de tweede plek achter Vasas FC en promoveert het dus alweer.

Twee promoties verder vindt de club zich ineens terug op het hoogste niveau van Hongarije, terwijl veel grotere clubs het maar niet lukt om zich terug te knokken. Denk daarbij aan Diósgyőri VTK, MTK Budapest, Szombathelyi Haladás, Pécsi MFC en Győr ETO FC. Vooral schrijnend is het feit dat Diósgyőr de beste spelers van KTE wegkaapte, maar zelf niet wist te promoveren. KTE laat zien dat je met zeer beperkte middelen enorm ver kan komen. 

Stadionprobleem

De onverwachte promoties vormen een probleem met betrekking tot het Széktói Stadion, waar in totaal 6.300 supporters in kunnen. De Hongaarse bond keurt het stadion af, omdat het niet voldoet aan de eisen van het hoogste niveau. Daar waar de bond de laatste tien jaar overal in het land moderne stadions heeft gefinancierd, is het Széktói Stadion niet eens gerenoveerd. Hierdoor moest KTE begin dit seizoen aangeven dat het bij MTK thuiswedstrijden zou kunnen spelen, zo’n 80 kilometer verderop in Boedapest, in één van de lelijkste stadions die je ooit zult zien.

Uiteindelijk maakt de bond een uitzondering voor het Széktói Stadion onder de voorwaarde dat de renovatie van het stadion direct moet beginnen. Dit betekent dat slechts één kant van het stadion en het uitvak open mag voor supporters. De gesloten lange zijde zou in maart 2023 klaar moeten zijn maar wanneer we bij de wedstrijd tegen Honvéd zijn – half februari – lijkt dit een lastig verhaal te worden. Lila-Fehérek kan momenteel slechts 2.500 supporters in het stadion verwelkomen. 

Zonder externe hulp

Algemeen directeur Andor Filus noemt 2022 het meest succesvolle jaar ooit. Als de winterstop aanbreekt staat KTE tweede in de OTP Bank Liga, waar het alleen recordkampioen Ferencváros boven zich heeft. Wel wist KTE de koploper in eigen huis te verslaan. Hoe het kan dat Kecskemét zó goed weet te presteren is moeilijk te begrijpen. We spreken hier over een bescheiden team dat alles behalve rijk is. Er staat een jonge selectie met alleen maar Hongaren (en twee Oekraïners), terwijl het ook de laagste marktwaarde van de competitie heeft.

Er is daarnaast geen verband zichtbaar met de NER, de kring van premier Orbán waar bijna elke club op het hoogste niveau gelieerd aan is. Daarbij zijn er ook geen miljoenen in KTE gepompt via de TAO-regeling, de manier waardoor rijke bedrijven (legaal) fortuinen aan winstbelasting in voetbalclubs kunnen stoppen. Des te knapper is de reeks die is neergezet door Kecskemét.

Op bezoek

We reizen af naar Kecskemét, een stad met 109.651 inwoners. Het mooiste gebouw is het prachtige stadshuis dat gerenoveerd is door de eigenaren van KTE. Verder voelt de stad klein en bescheiden aan. Voor de wedstrijd tegen Honved Kispest zijn we bij de pub naast het stadion, waar er een fikse korting op het bier is als je een ticket hebt voor de wedstrijd. Toch is er slechts een handjevol supporters. Bij het stadion kan je alleen met cash betalen en er is geen tap. Ze gieten blikken halve liters Heineken, Borsodi, of Soproni IPA in kartonnen bekers. De fanshop bestaat uit twee vrouwen die een klein tafeltje hebben neergezet vlakbij de catering. De kleinschaligheid voor de nummer 2 van de competitie is aandoenlijk. 

Het is leuk om eindelijk weer eens een oud stadion te zien in Hongarije, omdat er nog maar weinig van over zijn. Door de renovatie is zoals gezegd enkel de hoofdtribune open voor het thuispubliek. De korte zijde waar het uitvak zich bevindt is ovaal en erg ver van het veld, de andere korte zijde heeft geen tribune. Aan de rechterkant van de hoofdtribune staat een groepje van de harde kern dat redelijk wat geluid maakt tijdens de wedstrijd. Aan de overkant zien we de gesloten tribune met daarachter in de verte blokken aan flats in communistische stijl. Welkom in het Oostblok.

Europees voetbal

Het Honvéd Kispest uitvak – enkel staanplaatsen – is goed gevuld, maar maakt niet zoveel geluid als normaal. Dit verandert als Honvéd, dat een barslecht seizoen draait, twee keer weet te scoren. Uitblinker Brandon Domingues viert zijn doelpunten uitbundig met het uitvak en enkele supporters springen in de hekken. Kecskemét is niet de betere vandaag, maar komt wel tot de gelijkmaker en zo worden de punten gedeeld: 2-2.

Als Kecskemét haar vorm van de eerste seizoenshelft weet vol te houden gaat het team Europa in. Of de bond het stadion voor competitieverband zal goedkeuren is nog onbekend, aangezien medio februari nog geen enkele zijde is voltooid. Helaas zal de club Europees waarschijnlijk moeten uitwijken naar Budapest, maar het is te hopen dat ze niet gaan voetballen in het stadion van MTK. Dat verdienen zowel de club als haar supporters niet.

Lees hier meer over voetbal in Hongarije!


DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %