Voetbal in Hongarije

Drie Europese avonden met Ferencváros

Het Hongaarse Ferencváros wist zich na vijf speelrondes te verzekeren van een eerste plek in de Europa League-poule. Dat is met recht een knappe prestatie te noemen in toch wel een poule des doods met AS Monaco, Trabzonspor en Crvena Zvezda. Met de steun van de fanatieke supporters is Fradi zelfs Europees ongeslagen in de Groupama Aréna. Het werden drie hele sfeervolle avonden in Budapest.
 

Biometrische technologie

Wil je een wedstrijd van The Green Eagles bezoeken dan is dat extreem omslachtig. Elke bezoeker dient een fankaart te hebben waarop de club je vingerafdrukken en handpalmen registreert. De fankaart kun je niet op wedstrijddagen zelf krijgen. Ook wil de club een formulier van je hebben met persoonlijke informatie, zoals de namen van je ouders. Bij elke wedstrijd is het zo dat je enkel het stadion kunt betreden via biometrische technologie. Je scant je hand tegelijk met je kaart aan de poort en bij herkenning mag je naar binnen. Het is ongekende moderne waanzin, vinden de supporters van Fradi. Wegblijven is echter geen optie, je wilt toch je team van dichtbij blijven aanmoedigen. Wat is de volgende stap, een chip in je lichaam?  

Mooie verwijzing

De eerste thuiswedstrijd is het de Turkse kampioen die op bezoek komt. Trabzonspor reist met grote namen af naar Budapest, onder meer Marek Hamšík, Stefano Denswil en Marc Bartra zijn mee. Ondanks de biometrische technologie is de Groupama Aréna vrijwel uitverkocht en is het de harde kern van Ferencváros die het Europese avontuur opent met een mooie tifo.

De tifo beeldt de Hongaarse stad Eger uit en daaronder is een quote van schrijver Géza Gárdonyi te zien, afkomstig uit de populaire roman ‘Egri Csillagok’. De quote luidt: Az a fő, hogy ne féljen a legeny. Oftewel: het belangrijkste voor een man is om niet bang te zijn. De roman gaat over de gevechten tussen de Hongaren en Turken in de 16de eeuw, uiteindelijk gewonnen door de dappere Hongaren. De roman behoort tot een van de meest populaire boeken in Hongarije. 

Passie en rood

De Turkse supporters vullen het vak voor ongeveer de helft, maar maken zoals we ze kennen geluid voor dubbel zoveel. De passie in het stadion vertaalt zich naar de Hongaarse spelers op veld en die geven direct gehoor. Na vijf minuten spelen weet Ferencváros haar supporters al te laten juichen. Die passie op het veld moet het hierna helaas bekopen met een rode kaart wat betekent dat Fradi drie kwartier verder moet met tien man. 

Met het publiek erachter en optimistisch counteren verrast het team vriend en vijand door nog twee keer te scoren. Met hangen en wurgen wordt er uiteindelijk een 3-2 overwinning over de streep getrokken. Omdat het nog lekker weer is gaan alle shirts uit bij de harde kern en wordt er goed feest gevierd. De Turkse kampioen is met de staart tussen de benen terug naar Trabzon gestuurd. Door tien man.

Serviërs in Budapest

De volgende Europese avond staat garant voor meer spektakel op de tribunes, buurland Servië komt namelijk op bezoek. Voor de wedstrijd zijn we bij een van de ultra-pubs naast het stadion. Hier zijn vele tekenen van de innige vriendschap met het Poolse Śląsk Wrocław te zien, waarvan ook wat mensen aanwezig zijn. Ondertussen gaan er al heel wat zwarte rookbommen af en wordt het team toegezongen bij de pub. Eenmaal richting de ingang zien we opvallend veel ultras van Ferencváros met bivak, die richting de fanshop lijken te gaan. 

De hoeveelheid politie is extreem want er wordt een vol uitvak verwacht. Van Duitse vrienden die bij de fanatieke kant zitten hoor ik dat de uitsupporters buiten het stadion vuurwerk hebben geschoten richting de ultras van Fradi. Een verdere clash werd voorkomen door de politie. Wanneer we zelf binnen zijn in het stadion zie ik dat de sfeer uitstekend is, de mensen hebben vertrouwen in een nieuwe winstpartij en dromen van overwintering. Opvallend is dat Crvena Zvezda een gedeelte naast het uitvak ook een grote groep Servische supporters mee heeft, zeker een paar honderd extra man. 

Banner in de fik

Een groen-witte tifo met de letters ‘Fradi’ en de tekst dat het team alles moet geven is te zien voor de wedstrijd begint. Dan volgt een orkaan aan geluid vanuit beide fanatieke vakken en bij elk doelpunt gaat er een hoop pyro de lucht in. De ene na de andere rode en witte vlam gaat omhoog bij The Green EaglesDe Crvena Zvezda supporters gaan hier in de tweede helft ook mee aan de haal. Tot ontsteltenis van het thuispubliek haalt het uitvak een gestolen banner van Ferencváros tevoorschijn en gaat deze in de fik. De banner is een week eerder gestolen bij de wedstrijd tegen Debrecen. Deze actie zette uiteraard kwaad bloed bij de harde kern en er wordt een paar keer vuurwerk op het veld gegooid. 

De wedstrijd zelf is van een intens en behoorlijk hoogstaand niveau. Crvena Zvezda is gevaarlijker maar weet vooral niet gericht genoeg te schieten op het doel. Het is de Marokkaanse international Samy Mmaee (ex-MVV Maastricht) die uiteindelijk de winnende binnen knalt en Fradi naar een 2-1 overwinning leidt. Budapest blijft een ongenaakbare Europese grond en pakt de volle buit.

De vorsten uit Monaco

Bij het laatste thuisduel komen de Monegasken op bezoek. De sfeer is optimistisch want vanavond kan de eerste plek al veilig gesteld worden. Dan zou de pittige laatste wedstrijd bij Trabzonspor zonder druk gespeeld kunnen worden. Dit keer gaan er een stuk meer rookbommen en nitraten af bij de ultra-pub en rondom het stadion. We hadden weinig Franse supporters verwacht maar toch weet Les Rouges et Blancs het uitvak voor ongeveer een kwart te vullen. 

Vooraf tovert Ferencváros een immens spandoek tevoorschijn met daarop een verwijzing naar de autosport F1, waar Monaco natuurlijk bekend om staat. De auto van Fradi is de snelste en laat de Franse, Servische en Turkse racers in rook achter. Hierna breekt er om onbekende reden een kleine vechtpartij uit in de harde kern. Een paar supporters gaan fel op de vuist waarna de boel wordt gesust door de security.

Nummer 1

Zoals verwacht hebben de Monegasken de overhand op het veld met de vele grote namen. Aleksandr Golovin, Wissam Ben Yedder en Kevin Volland tegenover je hebben als verdediging is een lastige klus. Toch weet Ferencváros een laat gelijkspel eruit te slepen en barst het feest los. Het lukt het team voor de derde keer Europees te imponeren: de Hongaarse kampioen plaatst zich definitief als de nummer 1 van de poule. De spelers vieren dit samen met de supporters in het vak en krijgen ook de microfoon in de handen gedrukt. Dit is wat je wilt zien na het behalen van zo’n topprestatie. Het waren drie schitterende Europese avonden in Budapest en de Hongaren mogen trots zijn, op naar de knock-outs!

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %