In het teken van ‘Millwall Remembers’ herdachten de club en haar supporters afgelopen zaterdag op The Den de gevallenen in oorlogen en gewapende conflicten sinds de Eerste Wereldoorlog. Rond het duel tegen Derby County bleek weer dat Engelse voetbalsupporters en hun strijdkrachten een sterke connectie kennen.

Ter ere van Remembrance Day, de dag waarop in het Verenigd Koninkrijk de gevallenen in oorlogen en gewapende conflicten worden herdacht, begeleidde Hoornblazer Cpl Jake Pugsley afgelopen zaterdag de spelersopkomst bij Millwall tegen Derby County. Gnr Conor Joe Parker en Chief Petty Officer Tim ‘Bomber’ Mills legden lauwerkransen in de middencirkel.

Remembrance Day

Remembrance Day is een bijzondere dag in het Verenigd Koninkrijk. Zoals we in Nederland onze Nationale Dodenherdenking kennen, worden gevallenen in oorlogen en gewapende conflicten in het Verenigd Koninkrijk al sinds de eerste wereldoorlog herdacht. 11 november, de dag waarop Remembrance Day officieel plaatsvindt, markeert de datum waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Maar de eigenlijke plechtige herdenking wordt gehouden op de zondag het dichtst in de buurt. Ook wel ‘Remembrance Sunday’ genoemd.

Millwall Remembers

Voor de club uit Londen is het zeer gebruikelijk groots uit te pakken rondom de in het Verenigd Koninkrijk belangrijke dag. In het kader van Millwall Remembers staat Millwall stil bij alle gevallenen, maar in het bijzonder gevallenen met een relatie tot de club. Millwall is immers opgericht in 1885 en kent daarmee verbondenheid tot de oorlogen waarin het Verenigd Koninkrijk heeft deelgenomen. Conflicten die verder gaan dan de twee grote oorlogen. Ook die in voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan.

Remembrance Day op The Den

Zo ook afgelopen zaterdag, toen Danny O’Callaghan een lauwerkrans achter het doel bij de Cold Blow Lane tribune legde. Hij herdacht hierbij zijn broer, Private Lee O’Callaghan. De van Bermondsey afkomstige Millwall supporter  werd in augustus 2004 gedood in Irak. Namens alle bemanningen op onderzeeboten legde Chief Petty Officer Martin ‘Eddie’ Edwards hier ook een lauwerkrans neer. Daarbij werden er collectes gehouden voor The Royal British Legion en stonden er ongeveer veertig gasten vanuit het leger en de marine langs het veld voor de ceremonie.

Trots

Zoals de gesneuvelde Millwall supporter zijn alle militairen ‘gewone jongens’. Mannen die uit de Engelse steden, dorpen en gehuchten komen. Vele van hen zijn dan ook supporter van een voetbalclub. Dat Engelse militairen – en in het bijzonder zij die supporter zijn van Millwall – passie en vuur in zich hebben, bleek afgelopen zaterdag weer. Op Bermondsey zijn ze in ieder geval trots. Trots op de stad, het stadsdeel, de club, het land en ook op haar haar strijdkrachten. Dat maakt Millwall de club die ze is. Niet de overdreven beruchte club uit de films. Nee, de warme, liefdevolle maar rauwe familieclub.

Foto’s: Pro Shots

 

Boy de Haan
Studeert Journalistiek om continu met voetbal, maar vooral de daarbij horende randzaken, bezig te mogen zijn. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.