Het Verenigd Koninkrijk: In de Hekken blikt vooruit
De bakermat van het mondiale voetbal: het Verenigd Koninkrijk. Daar gebeurd altijd wat. Opmerkelijke wedstrijden, transfers of de strijd tegen de commercie. Saai is het er nooit. Afgelopen seizoen heersten de Engelse clubs weer eens op Europees niveau. Wat kunnen we aankomend seizoen verwachten. Met In de Hekken blikken we vooruit waarbij we aftrappen met de Brits-Ierse eilandengroep, waarbij we de welbekende wedstrijden zoals de Merseyside-derby of Manchester Derby laten voor wat het is.
Carlos Tevez saga
In de Premier League is het uitkijken naar de wedstrijd West Ham United – Sheffield United. Om deze rivaliteit toe te lichten gaan we terug naar het seizoen 2006-2007. In volle degradatiestrijd zijn The Hammers op zoek naar versterking om een langer verblijf in de Premier League te garanderen. Op deadline day wordt nog net ene Carlos Tevez in huis gehaald die mede door zijn verdienste zorgt dat juist The Blades, en niet West Ham, degradeert.
De aankoop van de Argentijn verloopt tegen vele regels in van de FA. Sheffield United eist een puntenaftrekking, maar de voetbalbond ziet dit anders. The Hammers krijgen een boete van 5,5 miljoen pond toegewezen en moeten nog eens 20 miljoen pond (als compensatie) overhandigen aan Sheffield United. Sindsdien hebben beide clubs elkaar niet meer getroffen in competitieverband.
Foto: Planet Football
Championship Derby Days:
De Championship staat dit seizoen garant voor het terugkeren van vele derby’s. De drie degradanten uit de Premier League zullen hun rivalen wederom in de ogen kunnen kijken. Na één seizoen op het hoogste niveau degradeert Cardiff City. Dit betekent dat de South Wales derby weer op het programma staat. Swansea City kan zich opmaken voor de komst van the Bluebirds.
Foto: BBC
Huddersfield Town treft één van Engeland’s meest gehate clubs. In de West Yorkshire derby zullen The Terriers het opnemen tegen Leeds United.
Foto: Yorkshire Evening Post
Fulham tegen Brentford/QPR vormt het decor voor de West London derby. Terwijl in het zuiden van de hoofdstad, promovendi uit de League 1, Charlton Athletic, zich kan opmaken voor een “No one likes us, we don’t care!” in het bezoekersvak.
https://youtu.be/sh8C07BWNfI
The Hate Game van het Verenigd Koninkrijk
Voor AFC Wimbledon, dat ook uitkomt in de League 1, is het uitkijken naar The Hate Game van het jaar. Zo’n 100km buiten London promoveert MK Dons terug naar het 3de niveau. Een doorn in het oog voor elke liefhebber. Nieuwsgierig naar meer achtergrond? Check ons artikel van vorig seizoen! Against Modern Football: AFC Wimbledon is MK Dons voorbij
Foto: BBC
Problemen voor Bolton en Notts County
In 2012 degradeert Bolton Wanderers uit de Premier League. Sindsdien hebben The Trotters de wind keihard tegen. Na wanbeleid dat onder andere resulteert in een schulde van circa 245 miljoen euro, start Bolton met een puntenaftrek van -12 aan het nieuwe seizoen. Hoewel ze tegenwoordig weinig echte vijanden hebben, zijn er wel degelijk andere clubs in Engeland die Bolton haten. Blackpool is zo’n club. De eerste dode die in een Engels voetbalstadion viel, was een supporter van The Seasiders. In 1974 werd de 17jarige Kevin Olsson neergestoken toen rellen uitbraken tijdens de wedstrijd Blackpool tegen Bolton. Iets wat nog altijd gevoelig ligt aan de kust.
Triest nieuws is er ook voor de oudste profclub ter wereld. Notts County (opgericht in 1862!) verdwijnt voor minstens één seizoen uit het betaald voetbal in Engeland. The Magpies treden volgend seizoen aan in de National League. Het is hopen dat ze snel weer terugkeren.
Foto’s: Blackpool Gazette, nottscountyfc.co.uk
Schotland
Naast de klassiekers zoals The Old Firm en The Edinburgh Derby in de Premiership, valt er komend seizoen wat te beleven op het tweede niveau. In de Championship wacht een beleefde burenruzie die best als merkwaardig beschouwd kan worden.
Dundee United FC tegen Dundee FC is een gezellig onderonsje waar taferelen, die we vaak zien bij andere derby’s in Europa, niet voorkomen. Beide stadions liggen op een steenworp van elkaar, maar dat is niet alles. In de beginjaren van het hooliganisme zijn vooral Aberdeen, Hibernian, Rangers en Celtic gezellige “bezoekers” die bij away days andere steden simpelweg overnemen. Zowel The Terrors als The Dark Blues kijken steevast gefrustreerd toe hoe hun stad enkele keren per seizoen wordt geplunderd.
Doordat vriendengroepen bestaan uit supporters van beide Dundee’s is destijds besloten om een gezamenlijke firm op te richten. The Dundee Utility Crew was er om de stad te beschermen tijdens thuiswedstrijden. Of de ene ploeg nu thuis speelt of de andere, de crew was hoe dan ook aanwezig in de stad.
Foto: Doing the 116 Blog
Wales en Ierland – Schoolreis naar de Europa League
Het meest opvallende aan de kleine competities van Wales en Ierland, zijn de university teams die meedraaien op het “hoogste” niveau. Een bizar gegeven dat we hier in Nederland of België niet kennen.
Cardiff Metropolitan University FC speelt dit seizoen zelfs de kwalificatierondes van de Europa League. De ploeg bestaat uit Masterstudenten die enkel spelen voor het plezier en geen voetballoon krijgen. Een nederlaag en een overwinning tegen het Luxemburgse FC Progres Niederkorn. Helaas vliegen ze eruit op gescoorde uitdoelpunten, maar dat is misschien wel de grootste bijzaak.
In Ierland start de competitie in februari en er wordt nog gevoetbald tot eind oktober. De studenten uit Dublin zijn bezig om zich te herpakken in de Premier Division. University College Dublin FC is momenteel de hekkensluiter (haha). Slechts één punt achter op Finn Harps, maar wel drie wedstrijden minder gespeeld. Lijfsbehoud is dan ook nog zeker mogelijk.
Foto: Cardiff MU – The Independent
Noord-Ierland – Larne FC de allergrootste
Chelsea mag dan wel Roman Abramovich hebben, bij Larne FC is een zekere Kenny Bruce de man die met het grote geld staat te zwaaien.Hij is mede-oprichter van een online makelaarskantoor dat zich bezig houdt met de verkoop van huizen in het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Australië. Sinds de zomer van 2017 pompt hij flink wat geld in het bescheiden havenploegje.
De promovendi komt dit seizoen uit op het hoogste niveau in Noord-Ierland, de Premiership. De club is bezig aan een metamorfose. Waar gemiddeld 50 toeschouwers de tribunes vullen, is het nu dus de bedoeling om de club om te toveren naar de allergrootste van Noord-Ierland. De naïeve weldoener kreeg de nodige kritiek dat hij de intentie zou hebben om Inver Park (thuisbasis van Larne FC) om te toveren tot een gigantisch appartementencomplex.Volgens Kenny zijn deze geruchten verre van gegrond. Hij heeft een vijfjarenplan in de hand dat ervoor zal zorgen dat het ene succes na het andere binnengehaald zal worden.
“Alsof we zulke lulligheden nog nooit eerder in het voetbal hebben gehoord.”
The Harbour Rats zijn alvast goed op weg om de grootste afgunst van andere clubs te worden. Niet de eerste met een dergelijke reputatie in het Verenigd Koninkrijk.
Foto: Kenny Bruce – Belfast Telegraph