Voetbal in Engeland

Have a nice one, Vinnie Jones!

Wie kent hem niet? Eén van Engelands meest besproken voetballers mag vandaag 55 kaarsjes uitblazen. Have a nice one, Vinnie Jones! De gewezen middenvelder heeft zijn sportieve carrière niet te danken aan zijn atypische visie van fair play, maar bijvoorbeeld wel door zijn notenkraker op Paul Gascoigne. Een overzicht waardig…

Sportieve carrière

Vincent Peter Jones wordt op 5 januari 1965 geboren in Watford. De zoon van Peter en Glenda begint al snel met voetballen. Nog voor zijn professionele voetbalcarrière van start gaat is Vinnie Jones kapitein van het lokale schoolteam.

Op 19-jarige leeftijd speelt hij bij Wealdstone. Een club die uitkomt op het 5de niveau. Van het grote geld is zeker nog geen sprake, Vinnie Jones combineert voetbal met een baan als arbeider in de bouwsector.

In 1986 is de middenvelder een volwaardig professional. AFC Wimbledon legt £10.000 op tafel om Jones over te nemen. Latere transfers naar Leeds, Sheffield United, Chelsea en QPR zijn leuk te vermelden. Maar het is vooral bij The Dons waar Jones zich ontpopt tot de cultheld die hij nu is.

The Crazy Gang

Tijdens de jaren ’80 en ’90 krijgt AFC Wimbledon de bijnaam The Crazy Gang aangesmeerd van verschillende Engelse media. Prominente clubfiguren zoals John Fashanu (broer van Justin), Dennis Wise, Lawrie Sanchez, Wally Downes en Vinnie Jones steken niet alleen de draak met teamgenoten, maar met iedereen die hun pad kruist. Het ‘haantje-de-voorste-gedrag’ geeft vorm aan de speelwijze van The Dons op het veld. De agressieve speelstijl intimideert vaak voetballend betere tegenstanders. Ondanks de kritiek van andere clubs blijft AFC Wimbledon zich vasthouden aan hun karakter, en met succes.

In ’88 winnen de jongens uit Londen de FA Cup. Op Wembley gaat Liverpool, die op dat moment toonaangevend is in het voetbal, onderuit met 0-1.

Het hele verhaal van The Crazy Gang wordt trouwens mooi in beeld gebracht door een documentaire van BT Sport.

Controverse

Vinnie Jones wordt in zijn sportieve loopbaan 12 keer van het veld gestuurd. Het record van snelste gele kaart staat geringe tijd op zijn naam. Spelend voor Sheffield United krijgt hij op Manchester City al na vier seconden geel voor een tackle op Peter Reid. Het zou een understatement zijn mocht de hardleerse man vandaag op een voetbalveld te zien zijn, hij waarschijnlijk zijn record zou verbreken.

Het meest memorabele beeld moet het moment zijn waar hij de noten van Paul Gascoigne ligt te kneden. Gazza, die in datzelfde jaar (1988) op weg is om de beste jonge speler te worden, krijgt tijdens de wedstrijd AFC Wimbledon – Newcastle United het volgende te horen “I ain’t playing football today and neither are you.”

7t2bojowxkyz.jpg

foto: Reddit

Jones is ook buiten het veld een ongeleid projectiel. In ’92 krijgt hij van de voetbalbond een boete van £20.000 en een schorsing van zes maanden voor zijn optreden in Soccer’s Hard Men. Een video waarin enkele beruchte voetballers aan het woord komen en hun verfijnde techniek beschrijven. De FA is van mening dat hij het voetbal in diskrediet brengt door zijn uitspraken.

Zowel in 1998 als 2003 wordt Vinnie Jones veroordeeld voor slagen en verwondingen. Eerst bewerkt hij zijn buurman in Sheffield, later klopt hij in een dronken bui op een vliegtuig enkele keren op het gezicht van een passagier en dreigt ermee het personeel te vermoorden.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels

vinnie-jones-lock-stock.jpg

foto: theculturetrip

In ’98 is Jones voetballer af en gaat acteren. De regisseur Guy Ritchie brengt in dat jaar de cultfilm “Lock, Stock and Two Smoking Barrels” uit, waarin de flamboyante Jones de rol van Big Chris op zich neemt. Het acteerwerk lijkt hem te bevallen en de samenwerking met Guy Ritchie uit zich nog in twee andere films. Zowel in “Snatch” als “Mean Machine” zijn er rollen voor Jones weggelegd, die hem perfect op het lijf staan.

Na zijn autobiografie “It’s been emotional” in 2013 en het overlijden van zijn vrouw Tanya (2019) lijkt hij zijn wilde haren verloren te hebben. Vanaf februari schuimt hij enkele zalen af in Engeland met zijn show “An Evening With Vinnie Jones”.

Bart van de Peer
Ondanks alles ben ik fan van zuipen, cultuur en voetbal. In that order. Fiere erevoorzitter van FC Eulegoem, spelend in de voorlaatste klasse van het Belgische cafévoetbal. Ik onderhoud zelf ook een blog waarin mijn alter ego ”de essentiële Bart van Vlaanderen” de bovenhand neemt.

Reageren is niet mogelijk.

0 %