In de videotheekVoetbalgeschiedenis

Documentaire The Crazy Gang

Het is zaterdag, 14 mei 1988 net na kwart voor vijf in de middag. Het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter laat Wembley en de voetbalwereld naar adem snakken. Liverpool fans kijken vol ongeloof voor zich uit, de fans van Wimbledon zijn door het dolle heen en iedereen achter de buis kijkt waarschijnlijk ontsteld naar de einduitslag. Het kleine Wimbledon -dat slechts 10 jaar in de Football League uitkomt- heeft zojuist landskampioen Liverpool verslagen. Wimbledon, de kleine ploeg van Plough Lane, heeft het geflikt en krijgt de FA Cup uit handen van Prinses Diana overhandigd. Commentator John Motson zit hoog in de Commentary Box in Wembley en heeft al veel meegemaakt. Maar dit, dit voelt écht anders en hij spreekt vol ongeloof de legendarische woorden uit. “The Crazy Gang have beaten the Culture Club“. Hiermee is de illustere bijnaam van Wimbledon geboren. En hun verhaal is prachtig gedocumenteerd in onderstaande documentaire, zeker de moeite waard als je een uurtje even niets te doen hebt!

Op de beelden is te zien hoe The Dons zich uit de krochten van het Engelse voetbal omhoog wisten te knokken naar de Premier League, met als absoluut hoogtepunt de F.A. Cup winst in 1988. In de finale werd landskampioen en grootmacht Liverpool aan de kant gezet. Dit alles ging gepaard met een eigen, kiezelharde speelstijl die de club de bijnaam “The Crazy Gang” opleverde. De documentaire geeft een prachtig inkijkje in de vele idioten die het team destijds bevatte, zoals Vinnie Jones die het nodig vond in de ballen van Paul Gascoigne te knijpen en spits John Fashanu die op karakteristieke wijze vertelt over de veelvuldige intimidaties binnen de selectie. Daarnaast zijn er mooie beelden te zien van het oude stadion Plough Lane, dat later helaas gesloopt is en door vele bezoekende clubs gevreesd werd vanwege de bloedfanatieke sfeer die er kon hangen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %