Een potje Luxemburgs voetbal kijken. Klinkt niet spectaculair. Vooral als je nog nooit in een Luxemburgs stadion bent geweest. Maar vooral in deze coronatijden is het hertogdom ideaal om te verkennen op voetbalgebied. Geen poespas bij het aanschaffen van entreekaartjes en genieten maar!

Eindelijk Stade Achille Hammerel

Om het laatste weekend van augustus goed te spenderen, boek ik last-minute een weekendje Luxemburg. De slaapplek ligt op 13 minuten rijden van het centrum van de hoofdstad, maar voor de meeste inwoners van zo’n klein landje is dertien minuten al een hele road trip.

Een andere reden om het land weer te bezoeken, is omdat ik nu écht de kans krijg om het stadion van Racing FC Union Luxembourg te bezoeken: Stade Achille Hammerel. Twee jaar geleden was het namelijk al de bedoeling om een wedstrijd in dit stadion te bezoeken. Bij aankomst was er echter geen hond te zien, waarna op de clubsite van Racing op het allerlaatste moment te zien was dat de ploeg in een ander stadion speelde. Een geluk bij een ongeluk was het feit dat de alternatieve speellocatie vier minuten rijden was van het Stade Achille Hammerel. Eenmaal gearriveerd te zijn, blijkt deze locatie een armoedige ground te zijn met een kleine tribune naast het veld. Blijkbaar is zoiets doodnormaal op het hoogste niveau van Luxemburg.

Aangezien ik toen al stiekem door de poortjes kon kijken van Stade Achille Hammerel, weet ik wat me dit keer te wachten staat. De clubsite is meerdere keren in de gaten gehouden om niet weer in de maling genomen te worden. Wanneer ik zeker weet dat de locatie dit keer niet gewijzigd wordt, pak ik zaterdagochtend de auto om van mijn slaapplek richting Luxemburg Stad te rijden.

Ik parkeer de wagen letterlijk voor het stadion, wetende dat het maar enkele minuten lopen is naar het centrum. Bijna overal kun je in het weekend gratis parkeren. Een weekendje Luxemburg Stad verkennen is dan helemaal ideaal. Aangezien ik er al een keer ben geweest, volstaat een middagje nu ook. Dat maakt de bezienswaardigheden niet minder indrukwekkend!

Allez, Racing!

Aan het eind van de middag is het de hoogste tijd om richting het stadion te wandelen, de aftraptijd is om 18.00. Veel bezoekers hoef ik niet te verwachten. Niet vanwege COVID-19, maar puur omdat de stadions in Luxemburg wekelijks niet tot de nok gevuld zijn. Toeschouwers kijken rustig een potje voetbal en vaak praten ze weer even wat bij met kennissen. Dat maakt de sfeer ook aangenaam en ontspannen.

Bij de toegangspoorten aangekomen, koop ik voor een tientje een kaartje om getuigen te zijn van Racing Union Luxembourg – Fola Esch. Het dragen van een mondkapje is op elk niveau in Luxemburg wel verplicht, tot het moment dat je plaats hebt genomen op de tribune. Ook dat laatste is verplicht in Stade du Hammerel. Waar ik in Stade du Thillenberg (aanrader!) nog mocht gaan en staan waar ik wilde, moet ik nu echt plaats nemen op een tribune. En dat terwijl het stadion ook wat wegheeft van een sportpark. De maatregelen worden duidelijk gehandhaafd wanneer ik, na twee minuten achter de goal te hebben gestaan, op een overdreven en zwakzinnige manier wordt gecommandeerd om te gaan zitten. Als de buitenlandse versie van Martin Gaus roept hij net niet schuimbekkend: “Sit!”.

De wedstrijd zelf is wel vermakelijk. Het spel golft op en neer en met een 1-1 stand wordt een kwartier gerust. Ook een vrouwelijke supporter van de thuisploeg mag haar stem even laten rusten. De eerste helft schreeuwde ze met een verschrikkelijke snertstem heel het stadion bij elkaar door om de 20 seconden “Allez, Racing!” te roepen. Dit tot grote ergernis van de rest van de toeschouwers. Met een bord voor haar kop gaat ze de tweede helft vrolijk verder. Ze weet zelfs twee kennissen zover te krijgen om ook mee te blèren.

Een smetje op de avond, want verder valt er genoeg te bewonderen. De linker- en rechterzijde van de hoofdtribune zijn erg contrasterend, aangezien de linkerkant uit vele blauwe stoeltjes bestaat en de rechterkant een staantribune is. Op die staantribune zijn vooral enkele uitsupporters te vinden. Zij zien dan ook dat Fola in de tweede helft uitloopt tot 1-3. Deze Fola-supporters zullen een lekkere terugreis hebben tijdens hun awayday. Een reis van welgeteld 17 minuten. De charme van Luxemburg.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.