Columns

Column: Terug naar volle voetbalstadions!

In de Eerste Divisie hebben ze inmiddels afgetrapt en met een kleine twee weken begint ook de Eredivisie weer. Met zijn allen hebben we er lang op moeten wachten. “Eindelijk!”, zou je denken. Maar het tegendeel is waar. Ik kijk met een hele nare bijsmaak naar de zo vurig gewenste start van de competitie. En met mij vele andere voetbalsupporters. En dat heeft alles te maken met de omstandigheden waar we met zijn allen mee te maken hebben. Men lijkt vooral voetbal thuis te willen kijken, met vrienden op de bank, in plaats van terug naar het stadion. Waarom? Omdat het geen terugkeer is naar volle voetbalstadions bol van de supporterspassie!

Let op: dit is een column. Dit is slechts de mening van een redacteur en dus niet de opinie van de gehele redactie!

Nee ik ben geen viroloog of wat voor loog dan ook. Ik ben ook geen medisch specialist. Wat ik wel heb is een gezond stel hersens. Ik denk graag zelf na in plaats van klakkeloos aannemen van een minister op foute schoenen dat vaccineren onze enige redding is. Ik laat mij niet leiden door nietszeggende besmettingscijfers in de media die gillen dat we in een tweede golf zitten, waar de kleine lettertjes de feiten veel genuanceerder maken. En dat is waar de schoen wringt. Er worden ons allerlei beperkingen opgelegd waarbij het zeer twijfelachtig is of het een meerwaarde heeft, waar vaak de keerzijde een veel negatiever gevolg heeft voor bijvoorbeeld de volksgezondheid.

Ongetwijfeld zullen mensen zeggen dat de huidige aanpak noodzakelijk is, dat we het moeten accepteren en geduld moeten hebben. Ik weiger dat. Waarom? Heel simpel. Het wetenschappelijk c.q. feitelijk bewijs ontbreekt dat volle stadions en mensenmassa’s in de buitenlucht een risico zijn voor de volksgezondheid. Natuurlijk moeten we met elkaar verantwoordelijk zijn, maar dan wel gebaseerd op feiten en niet op wilde aannames. Het begint daarnaast ook op te vallen hoe tegengeluid met valide argumenten, met behulp van de media, door het RIVM en OMT denigrerend worden weggezet zonder onderbouwing. Het stokpaardje is en blijft nog altijd de wedstrijd Atalanta tegen Valencia in februari van dit jaar als aanleiding om voetbalsupporters te weren uit de stadions.

Atalanta v Valencia: hoe zit dat dan?

Destijds wist men nog amper wat het virus inhield en hoe het zich verspreidde. Logisch dat een groot evenement, zoals die voetbalwedstrijd, wordt aangewezen als oorzaak van grootschalige verspreiding. Of toch niet? Met de kennis die men nu maanden later heeft is dat standpunt nooit onderbouwd, laat staan bijgesteld. En dat mag best vreemd genoemd worden. Lombardije, de regio waar de club Atalanta vandaan komt, bleek later een brandhaard van het virus te zijn geweest. De daadwerkelijk geregistreerde toename van het aantal besmettingen kwam echter pas weken na die wedstrijd. Op peildatum 4 maart 2020 waren er 1820 geregistreerde besmettingen in de gehele provincie Lombardije. Slechts 423 in de thuisstad van Atalanta, Bergamo.

Het is zeer aannemelijk dat er rond die peildatum en daarvoor al veel meer besmettingen waren. Uitgaande van het onderzoek van professor Streeck in Kreis Heinsburg (Duitsland) is het aannemelijk dat er voorafgaand aan de wedstrijd al sprake was van enkele duizenden besmettingen in de provincie. Ook stelt hij, al begin april, dat besmettingen vooral in kleine gezelschappen plaatsvinden en binnen. Hij refereert ook aan de wedstrijd en weerlegt ook de stellig dat juist die wedstrijd zorgde voor de verspreiding. Dat de verspreiding in relatie staat tot die wedstrijd is dan wel weer zeer aannemelijk.

Het gaat immers om een Champions League wedstrijd die grote belangstelling genoot onder de Italianen. Daarnaast moesten 40.000 supporters noodgedwongen 50 kilometer reizen omdat de wedstrijd in Milaan gespeeld moest worden. Vanwege de wedstrijd zaten de cafés, restaurants, het openbaar vervoer etc. overvol met aanhangers van Atalanta Bergamo. Allemaal kleine ruimtes, binnen, dicht op elkaar en ongetwijfeld vele slecht geventileerd. Ondanks dat de wetenschappelijke bewijzen er liggen dat juist binnen, in kleine slecht geventileerde ruimtes het virus zich juist verspreid, lijkt onze politiek daar vooralsnog doof voor. En dat terwijl er inmiddels 1400+ events zijn gerapporteerd als “super spreading events”, die vrijwel allemaal binnen hebben plaatsgevonden. En als het al buiten heeft plaatsgevonden is het altijd in combinatie met binnenruimte.

Voetbalwedstrijden super spreading events?

Die betreffende lijst is gewoon hier openbaar te vinden. In de gehele lijst is geen enkel grootschalig evenement of voetbalwedstrijd genoemd die louter buiten heeft plaatsgevonden. Die pot van Atalanta staat ook gemeld als combinatie tussen indoor en outdoor, waarin de beschikbare feiten inmiddels spreken dat er in relatie tot de wedstrijd besmettingen hebben plaatsgevonden maar niet tijdens de wedstrijd in het stadion. Ook vraag ik mij af waarom er alleen gekeken wordt naar die ene wedstrijd, waar er inmiddels talloze andere voetbalwedstrijden met publiek zijn gespeeld onder vergelijkbare omstandigheden.

Zo werd begin juni de halve finale beker gespeeld tussen Partizan en Rode Ster in Belgrado, uitverkocht huis met 25.000 supporters. Naderhand sprak men ook hier van een super spreading event. Uiteindelijk was dit veel te voorbarig. Vanaf de 4e dag na de wedstrijd tot en met de 9e dag na de wedstrijd werden er in Servië 20.000 testen uitgevoerd wat 399 bevestigde besmettingen opleverde. Dat was van vergelijkbaar niveau met de periode voorafgaand aan de wedstrijd. Als er sprake was van verspreiding op de wedstrijddag, had het ook hier te maken met indooractiviteiten in relatie tot de wedstrijd. Niet de wedstrijd zelf. Deze wedstrijd komt ook niet voor in die bewuste lijst van Koen Swinkels, aangezien het niet leidde tot een groei in besmettingen.

Maar wat ook voor het gemak wordt vergeten zijn de talloze voetbalwedstrijden die al hebben plaatsgevonden met supporters. Zo werd de Boedapest derby tussen Ferencvaros en Ujpest op 20 juni jl. gespeeld voor een uitverkocht huis. Bijna 24.000 supporters, waarbij de ultras er een flink gekkenhuis van maakten. Sfeeracties, pyro, zang en heerlijke passie. Ook in Sofia werd de derby gespeeld voor 18.000 supporters (9.000 aan beide zijden). En ook in Polen zien we fanatisme bij de supporters. Weliswaar nog geen uitverkochte stadions, maar de fanatiekelingen staan wel met duizenden bij elkaar al zingend, springend en juichend.

Terug naar volle voetbalstadions!

Een derde van de capaciteit mag straks benut worden in Nederland. Maar zingen is uit den boze en ook juichen moet je op een fluisterende manier doen. Daarnaast vooral afstand houden. Kortom, zitten en je bek houden. Omstandigheden die natuurlijk totaal niet uitnodigen om ook daadwerkelijk naar het stadion te gaan. Niet voor niets dat er diverse supportersgroepen al hebben aangegeven weg te blijven zolang we niet terug zijn naar normaal. Voetbalpassie is namelijk niet te reguleren, al helemaal de emotie niet die er aan ten grondslag ligt.

Mojo Concerts heeft recentelijk onderzoek laten doen door een team van Radboud Universiteit voor wat betreft buitenevenementen in relatie tot besmettingsgevaar. Zij kwamen met een flink rapport op basis van tientallen wereldwijde wetenschappelijke onderzoeken. Conclusie is vooral dat nergens wordt aangetoond dat buitenevenementen een risico vormen voor wat betreft besmettingen. Ondanks schreeuwen (i.v.m. luide muziek), juichen enz. wat doorgaans wel meer van die bewuste aerosolen loslaat. En dat alles is terug te leiden naar frisse lucht, veel beschikbare zuurstof buiten en dus continue ventilatie. En het RIVM, die ageerde vooralmet behulp van MSM tegen de uitkomst zonder daadwerkelijke feiten en kwamen niet verder dan te verwijzen naar de wedstrijd van Atalanta tegen Valencia.

In Duitsland hebben ze op 22 augustus jl. het project Restart19 gedaan. In Leipzig, in een welbekende evenementenhal, hebben ze 1500 concertbezoekers als proef in diverse omstandigheden een concert laten bijwonen. Het onderzoek wordt gedaan door de Universiteit van Halle. Hoewel de resultaten nog niet bekend zijn, is het tot nu veelbelovend. Het gaat hier specifiek om een binnenevent met goede voorzieningen en er zijn nog altijd geen negatieve berichten over naar buiten gekomen. Wat vooral opvalt is dat dit onderzoek door de media niet gedeeld wordt, waar het resultaat juist heel belangrijk is.

Kortom, wat mij betreft terug naar volle voetbalstadions en ouderwetse sfeer. Eerder gisteren dan vandaag!

In de Hekken - volle stadions

Let op: dit is een column. Dit is slechts de mening van een redacteur en dus niet de opinie van de gehele redactie!

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %