GroundhoppingVoetbal in Polen

Górnik Zabrze, voormalig Pools recordkampioen

Górnik Zabrze is een van de populairste voetbalclubs uit Polen. Een bijzonder beeld: de voormalig recordkampioen speelt in een voor driekwart gerenoveerd stadion. We gaan langs in Zabrze voor de wedstrijd tegen Raków Czestochowa!

Wat heeft Górnik Zabrze gemeen met Roda JC en Willem II? Górnik betekent in het Nederlands mijnwerker. De stad Zabrze staat bekend om de mijnbouw, zoals Roda JC in de streek de bijnaam Koempels te danken heeft. De clubkleuren van Górnik zijn rood, wit en blauw. Net als de Tricolores uit Tilburg hebben de Polen als bijnaam Trójkolorowi.

Gloriejaren

De uitgebreide prijzenkast heeft Górnik Zabrze te danken aan de successen in de vorige eeuw. Zo’n tien jaar na oprichting werd de club voor het eerst kampioen. Tussen 1957 en 1972 won Górnik tien keer de Poolse titel en zes keer de beker. In 1970 verloren ze de finale van de Europa Cup II: Manchester City won met 2-1. Die jaren had Włodzimierz Lubański, oud-speler en -trainer van Lokeren, met 155 goals een groot aandeel aan de successen.

De jaren die hierop volgden, waren wisselvallig. De degradatie in 1978 was onverwachts, al waren ze na één seizoen weer terug op het hoogste niveau. Vanaf 1985 was Górnik weer even de sterkste van het land. Vier jaar op rij werd de titel gepakt. Tot op heden is het kampioenschap van 1988 de laatste prijs die is gewonnen.

Górnik nu

Na de laatste titel is Górnik een aantal keer in de subtop geëindigd, maar zijn ze ook vaak veel lager in het klassement beland. In 1989 wist aartsrivaal Ruch het aantal van veertien kampioenschappen te evenaren. Later werden andere teams sterker: door de dominantie van Wisla Kraków begin deze eeuw, heeft Wisla Kraków sinds 2011 slechts één titel minder dan Górnik.

De laatste jaren staat het Poolse voetbal in het teken van de opmars van Legia Warschau. Na vele successen zijn de hoofdstedelingen sinds 2021 met vijftien titels recordkampioen van Polen. Een contrast met Górnik, want in die tijd zijn zij twee keer gedegradeerd. In 2010 en 2017 speelden ze een niveau lager, waar tweemaal binnen één jaar weer uit wisten te komen. In 2018 kwam Górnik voor het laatst uit in de voorrondes van de Europa League. AS Trencín was te sterk, dus ze strandden in de tweede voorronde.

Silezië

De club uit Zabrze is niet de enige grote club uit Silezïë. In dit gebied vind je behoorlijk wat grote steden, dus vanzelfsprekend barst het hier van de voetbalclubs. De provincie Silezië heeft het meeste kampioenschappen van Polen op haar naam staan. Dit is met name te danken aan de succesjaren van Górnik Zabrze en Ruch Chorzów, die samen goed zijn voor 27 titels. 

In hoofdstad Katowice vind je GKS Katowice, een bevriende club met Górnik Zabrze. Na nog geen zes kilometer wandelen, beland je bij Ruch Chorzów, de aartsvijand van deze twee. De meest recente kampioen uit Silezië is Piast Gliwice (2019) uit Gliwice, een stad die zich een station verder dan Zabrze bevindt.


Verder spelen in steden als Czestochowa, Sosnowiec en Bytom nog gelijknamige voetbalclubs die momenteel in de Ekstraklasa uitkomen of er niet lang geleden in hebben gespeeld. In combinatie met de vele onderlinge vriendschappen van verschillende clubs zorgt dit ervoor dat je in de regio regelmatig wedstrijden kan zien tussen rivaliserende teams. Zo is Ruch bevriend met onder andere Widzew Lodz, terwijl GKS Tychy bevriend is met de rivaal van Widzew: LKS Lodz.

In 2017 zagen we bijvoorbeeld een grote groep supporters van Polonia Bytom arriveren op het station van Zabrze. De supporters werden gelijk door tientallen agenten geëscorteerd naar het stadion. We vroegen ons af wat zij in Zabrze deden, omdat Górnik Zabrze toen speelde tegen Arka Gdynia. Tijdens de wedstrijd kwamen we erachter dat zij bevriend waren met Arka en ook in het uitvak plaatsnamen.

Zabrze

Voor Nederlandse begrippen zijn de woonwijken in Zabrze te beschrijven als grauw en oud. Zelfs de basisscholen zien er allesbehalve vrolijk uit. De meeste huizen zijn flats met kleine ramen waarvan het lijkt alsof er al tientallen jaren niemand meer woont.

Waar je als voetballiefhebber wel vrolijk van wordt, is de graffiti in de buurt. In Chorzów zie je overal graffiti van Ruch, in Sosnowiec is Zaglebie overheersend en dit is het domein van Górnik. De omgekeerde ‘R’ die je op sommige foto’s ziet verwijst naar het logo van Ruch Chorzów.

Ernest Pohl Stadion

Het onderkomen van Górnik is vernoemd naar ex-speler Ernest Pohl, die acht keer kampioen werd met de club. Voor de Tweede Wereldoorlog heette het stadion de Adolf Hitler-Kampfbahn. Momenteel wordt het ook wel Arena Zabrze genoemd. Officieel is het geopend in 1934, al is er na meerdere renovaties weinig meer over van hoe het was.

De hoofdtribune bleef staan, zodat Górnik deze nog kon gebruiken. Problemen met de aannemer zorgden voor vertraging tijdens de bouw van de nieuwe tribunes. Het plan was om na voltooiing van deze drie te beginnen aan de bouw van de vierde zijde, maar dit is niet meer gebeurd: de club had financiële problemen. De schulden liepen op vanwege het vernieuwde stadion.

Terwijl Górnik slechts een capaciteit had van 3.000 stoelen werden er wedstrijden afgewerkt in het stadion. De club liep veel inkomsten mis. In 2016 was de renovatie (voorlopig) compleet en zien we het stadion in de staat als hoe we het nu kennen. Door drie nieuwe zijdes voldoet het stadion ook aan de eisen en dankzij de oude hoofdtribune, die nog steeds staat, is er nog een klein stukje historie intact gebleven.

Matchday

Het station van Zabrze is niet heel groot, maar de Intercity’s stoppen er wel. Vanaf het station heb je meerdere opties: een halfuur lopen, de bus of vijf minuten in de taxi. Wie met de auto gaat, vindt genoeg parkeerplekken in de buurt. Tickets zijn gemakkelijk online aan te schaffen.

Links van de lange zijde zie je de tribune van Torcida, de harde kern van Górnik. Alleen de eerste ring is goedgevuld; bij grotere wedstrijden zijn beide kanten vol. Rechts zie je in de hoek het uitvak. Een paar honderd man hebben de reis vanuit Czestochowa gemaakt.

De eerder benoemde oude tribune aan de overkant van de vernieuwde lange zijde is bedekt door grote reclamedoeken. Eerdere jaren na de renovatie namen daar nog wel wat supporters plaats. Het geeft een mooi contrast tussen oud en nieuw. De nostalgische liefhebbers zullen blij zijn dat het nog overeind staat. Een aanrader is om buiten het stadion achter deze tribune te lopen, want je hebt dan een geweldig uitzicht op alle tribunes.

Meer dan 10.000 supporters zien dat Górnik al vroeg op 1-0 komt. In de blessuretijd van de eerste helft komen de bezoekers dankzij een penalty op gelijke hoogte. Pas in de slotfase begint de thuisploeg echt te voetballen. Dit wordt beloond met een doelpunt in de blessuretijd. We maken een mooie ontlading mee, al slaat dit later om: na het bekijken van de beelden wordt het doelpunt afgekeurd. Na het laatste fluitsignaal worden de scheidsrechters getrakteerd op een luid fluitconcert.

De ploegen gaan met een gelijkspel als eindstand de kleedkamers in. Wel worden beide teams nog uitgebreid bedankt door de supporters. We hebben genoten van Górniks Torcida, die luid en duidelijk aanwezig waren!

Meer foto’s:

Lees ook: Gornik Zabrze terug aan de top

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %