ActueelVoetbal in Polen

Het laatste seizoen in Stadion Ludowy

Het laatste seizoen dat Zaglebie Sosnowiec in het Stadion Ludowy zal spelen, is aangebroken. De tijd dringt, dus gaan we voor de thuiswedstrijd tegen Widzew Lodz naar Zuid-Polen!

Gelegen in Jan Fusinski-park – naast twee meren – ligt Stadion Ludowy, de Poolse benaming voor volksstadion. Sinds 1956, toen Zaglebie Sosnowiec toen nog Stal Sosnowiec heette, wordt hier al gevoetbald. De openingswedstrijd is tot op de dag van vandaag de wedstrijd met de meeste bezoekers: op 21 oktober 1956 kwamen er 40.000 mensen op het duel tussen Stal Sosnowiec en Gwardia Bydgoszcz af.

In mei 2019 begonnen de plannen voor een nieuw stadion. De nieuwe thuishaven komt in het noordoosten van de stad te staan. Na meer dan 65 jaar zal Zaglebie Sosnowiec een nieuw decor hebben voor de thuiswedstrijden. Er wordt niet helemaal afscheid genomen van het Stadion Ludowy, want ze zullen hier wel blijven trainen.

Prestaties

In de jaren zestig, zeventig en tachtig behaalde Zaglebie Sosnowiec tot dusver de beste prestaties. Viermaal werd het team tweede in de hoogste divisie en driemaal werd een derde plek behaald. De Poolse staat vier keer op het palmares. In Europa wist Sosnowiec in 1967 de halve finale van de Intertoto Cup te bereiken.

Na vele jaren voetbal in de lagere competities, wist Zaglebie Sosnowiec in 2007 weer het hoogste podium te bereiken. De club kwam veel in het nieuws, maar helaas niet vanwege de bijzondere prestaties. Met zestien punten eindigde Sosnowiec roemloos laatste, maar vanwege een corruptieschandaal werd de club sowieso al een niveau lager teruggezet. Dit gold ook voor Korona Kielce en Zaglebie Lubin. Aangezien Sosnowiec al zou degraderen, betekende deze straf een dubbele degradatie en mocht het team zich klaarmaken voor het derde niveau van Polen.

In seizoen 2017-2018 werd het team tweede. Deze eindklassering gaf recht op directe promotie naar het hoogste niveau. Lang duurde de terugkeer niet: een laatste plek met elf punten achterstand op een veilige plek zorgde ervoor dat het jaar in de Ekstraklasa anoniem verliep.

Club van de stad

Sosnowiec telt bijna 230.000 inwoners. Hiermee behoort het, samen met Katowice en Czestochowa, tot de grootste steden van de provincie Silezië. Na aankomst op het station vertrekken we direct richting het stadion. Onderweg spotten we veel graffiti van de club:

Stadion

Aangekomen bij Stadion Ludowy zien we behoorlijk wat politie staan. Hoogstwaarschijnlijk vanwege de tegenstander van vandaag. Widzew Lodz heeft een vriendschap met onder andere Wisla Krakau en Ruch Chorzow. Laatstgenoemde ligt op een steenworp afstand van Sosnowiec, wat zou kunnen betekenen dat de groepen supporters samen in het uitvak zullen plaatsnemen.

Voordat je het stadion betreedt, is er een trap omhoog die je naar de tribune brengt. Bovenaan de tribune heb je een mooi overzicht over de thuishaven van Zaglebie Sosnowiec. Aan de overkant zie je de overdekte hoofdtribune, die lang niet de hele lange zijde dekt. Naast de hoofdtribune, en bij de andere plekken waar geen stoeltjes staan, is er een wand van gras waardoor je een het gevoel hebt alsof je in een kuil staat.

De zijde tegenover de hoofdtribune is iets groter. Hier nemen onder andere de fanatieke supporters van de thuisploeg plaats. De stoeltjes zijn in de clubkleuren, net zoals we de rood-wit-groene combinaties veelvuldig in de stad tegenkwamen. Op de rijen vooraan zijn geen stoeltjes geplaatst. Deze plekken blijven vaak leeg vanwege het slechte zicht door de hekken. Bovendien is het hier zelden uitverkocht.

Links zien we het vak voor de bezoekers, waar we vol verwachting naar hebben uitgekeken. Van een sfeervol uitvak is helaas niets terechtgekomen. Het uitvak blijft leeg.

Lange rijen

Slechts nieuws voor supporters die trek hebben gekregen of dorst hebben vanwege het warme weer. Voor de gehele lange zijde tegenover de hoofdtribune is enkel één kraampje waar je iets kan kopen. Hier staan slechts twee personen. Het gaat enorm traag, wat resulteert in een rij die steeds langer wordt. En zoals verwacht: tientallen personen die de rij overslaan en voordringen vanaf de zijkanten. Uiteindelijk hebben mensen zeker veertig minuten in de rij gestaan, met als enige voordeel dat je vanaf daar ook de wedstrijd kunt zien. Het laatste groepje supporters in de rij heeft helemaal pech, want vlak voor het einde van de wedstrijd blijkt dat het bier op is.

De supporters zien hun ploeg op voorsprong komen, maar voor de rust heeft Widzew er al eentje meer gemaakt. De amusementswaarde is laag, al mag de sfeer er zeker zijn. De harde kern van Sosnowiec blijft hun ploeg steunen. De matige pot komt in de tweede helft niet helemaal tot leven en zo blijft het bij een 1-2 stand. Leuk detail is dat er in de 75e minuut plots een Nederlander het veld betreedt: Quentin Seedorf mag nog even meespelen.

Laatste kansen

Voor wie Stadion Ludowy nog op het lijstje had staan, is de tijd aan het dringen. Het historische stadion zal nog enkele maanden worden gebruikt voor wedstrijden. Daarna zal ook Zaglebie Sosnowiec er aan moeten geloven: een moderne bak.

Meer foto’s van Zaglebie Sosnowiec – Widzew Lodz:

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %