Voetbal in Polen

Gornik Zabrze: terug aan de top

Al jarenlang speelt Gornik Zabrze een vrij anonieme rol in het Poolse voetbal. Op het hoogste niveau weten ze amper potten te breken. Zo nu en dan moeten ze zelfs genoegen nemen met voetbal op een niveau lager. Echter, met vier klinkende overwinningen zijn ze het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. Is de recordkampioen terug aan de top?

Vorig weekend werd duidelijk waar de ambities van de club liggen. Huidig kampioen Legia wordt op een nederlaag getrakteerd. In de hoofdstad wordt het met prima spel 1-3 voor de bezoekers. Ik kijk dan ook uit naar mijn bezoek aan Gornik Zabrze. Wisla Krakow is de tegenstander. Kan wel eens een lekkere voetbalavond worden.

In de Hekken - Gornik Zabre Torcida

Ondanks de omstandigheden is Torcida op volle sterkte

Gornik Zabrze: mijnbouwclub

Net als Banik Ostrava – waar ik het weekend ervoor op bezoek ben geweest – is de club uit Zabrze een mijnbouwclub. Gornik betekent dan ook mijnbouwer. De club wordt opgericht in 1948 na een fusie tussen vier kleinere clubs, nadat de grenzen van Polen richting het westen worden opgeschoven. Er wordt gestart in de. regionale competitie.

In 1955 weten ze promotie naar het hoogste niveau af te dwingen om een seizoen later het eerste kampioenschap binnen te slepen. Vanaf dat moment is Gornik Zabrze zeer dominant. Na titels in 1959 en 1961 wordt vanaf 1963 het kampioenschap vijf jaar op rij gepakt. In 1970 bereiken de Polen zelfs de finale van de UEFA cup, die ze met 2-1 verliezen van Manchester City. Na nog twee kampioenschappen, begin jaren 70, zijn de gouden jaren voorbij. In 1978 degradeert de club zelfs.

Hoewel de club direct weer promoveert duurt het tot 1984 voordat Gornik weer bovenin meedoet. Het blijkt een voorbode voor wederom een succesvolle periode. Met een zeer talentvolle lichting spelers wordt vier keer op rij de titel binnen gehaald. Gornik Zabrze kroont zich daarbij tot één van de meest succesvolle clubs van het land. Het is ook direct het laatste succes en is het voor de supporters nu vooral een verlangen naar nieuwe gloriejaren.

Enorme concurrentie

Zabrze is voor Poolse begrippen een relatief kleine stad. Hoewel het nog altijd bekend staat als industriestad, is de welvarende mijnbouw inmiddels verdwenen. Nu zie ik slechts een glimp van deze stad. Maar als ik in de regen er doorheen rijdt oogt het grauw en weinig uitnodigend. Het heeft ook niet de toeristische allure die Krakau en – wat verder gelegen – Wroclaw wel hebben.

Met de stedelijke dichtheid in die regio is de concurrentie ook moordend. Helemaal op voetbalgebied. Kleine buurman Gliwice wordt in 2019 verrassend kampioen. Het kind van de rekening in deze concurrentiestrijd is aartsrivaal Ruch Chorzów, de andere recordkampioen. Vanaf 2017 degradeert de club maar liefst driemaal op rij. En nu vooral Legia Warschau de dienst uitmaakte het afgelopen decennium is het moeilijk aanhaken.

Zabrzańska Torcida

De harde kern van Gornik staat bekend onder de naam Torcida. Opgericht in 1999, geïnspireerd door de Braziliaanse Torcida net als hun naamgenoten uit Split. Niet gek dan ook dat de ultras van Gornik en Hajduk al jarenlang een warme vriendschap hebben. En hoewel ze in Polen een prima reputatie hebben, zijn ze buiten de grenzen misschien wat onderschat. Daar spreekt men vooral over de fanatieke supporters van Legia, Lech Poznan en Wisla Krakow.

Hoewel Torcida pas eind jaren negentig wordt opgericht, heeft de fanatieke aanhang van Gornik al jaren eerder faam gemaakt in Polen. In de jaren 70 en 80 behoren ze tot de grootste supportersgroepen van het land waar ze de reputatie verdienen die ze vandaag de dag nog altijd hebben.

Naar mijn idee hoort de Torcida absoluut tot de Poolse top. Niet alleen zijn ze met een flinke aantal supporters, ook staan ze bekend om hun fanatieke support. Luid gezang, prachtige sfeeracties en lekkere pyroshows. De ultras doen de naam Torcida meer dan eer aan en dat is absoluut genieten als je in het stadion bent.

In de Hekken - Gornik Zabrze

Eerste puntverlies

Zo ook op deze regenachtige vrijdagavond. Alle beschikbare kaarten zijn verkocht. Wisla Krakow is de tegenstander vanavond die, in tegenstelling tot de thuisploeg, een moeizame seizoensstart kennen. Torcida staat achter het doel en het vak zit zo goed als vol. Alleen in de hoeken zijn stoeltjes leeg. Met tientallen vlaggen en een Torcida doek krijgt de sfeeractie kleur die minutenlang wordt aangehouden. Als afsluiter worden tientallen fakkels ontstoken.

Net als bij de Poznan Derby is dit ook het hoogtepunt van de wedstrijd. Hoewel Gornik en Wisla er een aantrekkelijke pot van maken, blijven doelpunten helaas uit. Beide ploegen komen niet dichterbij dan een bal op de lat. Wisla blijkt een taaie tegenstander, waarmee het eerste puntverlies voor Gornik Zabrze een feit is. Desondanks gaan ze nog altijd alleen aan kop en beloofd het voetbal veel voor de rest van het seizoen. Zijn ze na dit seizoen als enige de meest succesvolle club van Polen?

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %