Euro 2000

EURO 2000: Nederlandse hooligan aan het woord

23 juni 2000

Amsterdam – Een dag na de groepswinst van Oranje op het EK blikken we terug op de groepsfase op supportersgebied. Een Nederlandse hooligan aan het woord vertelt in ”deleted scenes uit de Rebellen van de Bunnikside’‘ dat ze  tijdens de groepsfase van het EK tot dusver optrokken met Utrecht, Den Haag, Groningen, NEC, Twente en Willem II. 

Ook voor de Bunniksiders is de zomer van 2000 er één om op te verheugen. Het EK wordt georganiseerd door Nederland en België. De Europese voetbalteams strijden om de titel, maar ook de hooligans uit diverse landen staan te popelen om zich te laten gelden. P, een Bunniksider vertelt over de voorbespreking in een restaurant in Nieuwegein: “We waren daar met vertegenwoordigers van Den Haag, Groningen, NEC, Twente en Willem II aanwezig. Ajax mocht niet mee, maar wilde zelf ook niet. De Rotterdammers zouden ook komen, maar die hebben op het laatste moment afgezegd. Feyenoord stelde zich in de voorbesprekingen nogal vreemd op.”

Nadat alles grondig besproken is, breekt de eerste dag aan dat er wordt georganiseerd in Rotterdam. “We zaten op de Coolsingel met een groep”, zegt P. “Feyenoord zat in een ander café. Er hing spanning in de lucht, want de groepen van Den Haag en Feyenoord liggen elkaar niet zo. Feyenoord heeft echt een hele grote groep. Ik weet nog dat we een keer eind jaren 90 in Rotterdam waren. Toen heb ik nog op een rangeerterrein onder een trein gelegen om me te verstoppen. Wie zegt dat ‘ie nooit bang of opgepakt is geweest of een klets heeft gehad, heeft nooit de echte rellen meegemaakt.”

De politie houdt de Nederlandse groep nauwlettend in de gaten die middag. “Ik kan me nog herinneren dat ik voor het eerst bewust zag dat de politie ons filmde. Een agent stond ons vanaf een dak te filmen”, vertelt hij. Tot noemenswaardige incidenten komt het die dag verder niet. P. vervolgt: “Er waren jongens uit heel Nederland bij, maar Utrecht en Den Haag waren de grootste. We konden het altijd goed met die jongens van ADO vinden. Ik denk dat er in totaal driehonderd jongens van die twee clubs stonden. Ik kende veel van die Hagenezen ook van feesten waar we heen gingen.”

Nederland heeft zich ingesteld op de hooligans. De Volkskrant schrijft: “Eén massale vechtpartij en Euro 2000 zou zijn bezoedeld. Nederland had zich dan ook tot de tanden bewapend. Politici namen vergaande wetten aan om groepen hooligans vast te houden, zelfs op verdenking van mogelijk te plegen feiten. In naam van de openbare orde werden de bevoegdheden van politie en justitie opgerekt. Burgemeesters hielden grote loodsen vrij om legers hooligans in op te sluiten, het openbaar ministerie kreeg de vrijheid aangehouden relschoppers extra lang vast te houden in afwachting van hun rechtszaak. Alle politiekorpsen moesten een deel van de manschappen afstaan aan de speelsteden Amsterdam, Arnhem, Eindhoven of Rotterdam.”

Lees hier meer over de hooligans rondom het Nederlands elftal!
Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %