Against Modern FootballVoetbal in Duitsland

Honderden nepmunten op het veld in Mönchengladbach

Profiteer als In de Hekken supporter de hele maand november van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend!

Borussia Mönchengladbach is bij veel Nederlanders geliefd en binnen een mum van tijd te bereiken. Wij waren er in het Borussia Park bij tegen FC Augsburg en zagen de DFB-protesten van dichtbij. Door beide supportersgroepen werden er honderden nepmunten op het veld op gegooid.

Ga je naar Mönchengladbach, dan moet je eigenlijk eerst even langs Brauhaus MaNaMaNa. Gelegen aan het Alter Marktplein kun je dit supporterscafé niet missen, op de voorgevel is oud-speler Günther Netzer geschilderd met de gewonnen beker in 1973. Hij maakte in de finale tegen aartsrivaal Köln het winnende doelpunt. Binnen waan je je in een bruine kroeg met een enorme verzameling aan sjaals, doeken, vaantjes en oud-shirts. We kijken naar historische elftalfoto’s op de muur en spotten vriendschapsverbanden met Politehnica Timișoara, Liverpool en Mainz. Op een grauwe zondagmiddag stroomt het supporterscafé dik vijf uur voor de wedstrijd vol en gaan er liters bier over de toonbank. De mooiste supporters zijn die met spijkerjacks, vol geborduurd met prachtige patches van de club. 

Das ist sicher

Na een middag in het Brauhaus pakken we de auto richting het stadion. Er hangt een aanstekelijke sfeer rondom het Borussia Park en er is een breed scala aan eet- en drinkmogelijkheden. Iedereen loopt met bier en currywursten of schnitzels en zelfs een enkeling met vegan nuggets. Op onze plekken raken we aan de praat met een Gladbach-supporter die vraagt waar we vandaan komen. Het duurt niet lang voor Klaus, een zestiger, begint te vertellen over zijn liefde voor de club. Hij reist al meer dan dertig jaar op en neer vanuit Luxemburg voor Die Fohlen en mist nooit een thuiswedstrijd. ‘‘De promoties en degradaties in het verleden waren emotioneel, dat is niet goed voor je hart. Europees voetbal was fantastisch en gelukkig zijn we nu een stabiele club. We hebben veel loyale spelers die al tijden verbonden zijn aan de club: Herrmann, Jantschke, Elvedi, Kramer… nu doen we het even minder, maar we blijven erin. Das ist sicher’’, zegt Klaus vastberaden.

‘‘Sinds de opening van Borussia Park in 2004 is dit mijn vaste plek. Daarvoor waren we in het Bökelbergstadion, dat had veel charme.’’ Klaus duikt verder de tijd in: ‘‘Mijn mooiste herinnering is de gewonnen bekerfinale in 1995, toen we Wolfsburg wisten te verslaan in het Olympisch Stadion van Berlijn. Onze derde bekerwinst, wat hebben we die avond feest gevierd. En de avond erna.’’ droomt Klaus weg. ‘‘En daarna!’’ roept een vriend naast hem. Met Klaus achter ons zijn we klaar voor de wedstrijd. Het Borussia Park, met een capaciteit van 54.067 toeschouwers, kleurt in het groen-wit-zwart en de fanatieke zijde op de Nordkurve is ramvol. Zowel Gladbach als FC Augsburg verkeren in de middenmoot van de Bundesliga.

DFB-protesten

Al weken is Duitsland in de ban van een grote rel. De Duitse voetbalbond (DFB) wil namelijk een gedeelte van de Bundesliga verkopen aan buitenlandse investeerders om meer geld te verdienen. Een deel van de uitzendgelden zou worden verkocht om de marketingmachine te ‘moderniseren‘. Duitse supporters vrezen dat dit het begin van het einde zal zijn met de buitenlandse inmenging. Genoeg reden om in te grijpen en dat doen supportersgroepen door samen te werken. Overal worden wedstrijden stilgelegd op de meest creatieve manieren. Bestuurbare raceauto’s met rookpotten, kleine vliegtuigjes, supporters met doeken op het veld en hangsloten om de doelpalen. Ook worden er tennisballen, snoepjes, goudstaven en munten gegooid. Allemaal met één doel: laat de Bundesliga van Duitsland blijven. 

De supportersgroepen van Borussia Mönchengladbach en Augsburg hebben ook plannen om de wedstrijd te dwarsbomen. Gladbach is het eerste kwartier stil en toont een anti-DFB spandoek op de Nordkurve. Vervolgens gooien supporters honderden nepmunten op het veld. Augsburg wil meedoen, maar daar moet eerst iets voor gebeuren. Om het uitvak zitten netten en die moeten doorbroken worden. Een ultra met balaclava klimt het hek op en knipt met een schaartje in alle rust de netten los. Minutenlang kan hij onverhinderd te werk gaan, want er is niemand in de verste verte te bekennen om hem te storen. Achter hem spuwt de supportersgroep op de DFB met een banner. Het is een geweldig beeld.

Duits voetbal

Als de Augsburg-ultra de netten los heeft loopt hij terug naar de groep en beginnen ze met gooien. In totaal wordt de wedstrijd drie keer verstoord en telkens snellen tientallen stewards naar het veld om de munten op te rapen. Het is FC Augsburg dat vandaag de punten meeneemt door knap met 1-2 te winnen van Borussia Mönchengladbach. ‘‘Onze tijd komt wel weer, volgend seizoen richten we ons weer op de subtop’’, zegt Klaus hoopvol. ‘‘Als de DFB maar stopt met die onzin. Het Duitse voetbal moet van ons blijven!’’

Supportersgroepen uit heel de wereld mogen een voorbeeld nemen aan de Duitsers. De grootschalige protestacties hebben effect en een paar weken later wordt officieel bevestigd dat het DFB-plan van de baan is. Duits voetbal blijft, inderdaad, van de Duitsers. En dat is maar beter ook. 

https://www.youtube.com/watch?v=kyzwb__Y9I4

DanielsenAxedal
Telstar, Śląsk Wrocław, Honvéd Kispest

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.

    Volgende artikel:

    0 %