Against Modern Football

Start de normalisatie: uitsupporters ontvangen – zo kan het dus ook

Profiteer als In de Hekken supporter van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend (niet te combineren met andere kortingen)!

In oktober speelde Borussia Mönchengladbach voor de Europa League haar thuiswedstrijd tegen AS Roma. Dat de uitsupporters daar anders worden behandeld dan in Nederland en andere Europese landen, was bekend. Maar om het van dichtbij mee te maken was toch erg bijzonder.

’s Middags vertrokken wij al vroeg naar Duitsland, zodat we nog rustig de stad in konden gaan. Het was geen normaal gezelschap: we reisden af met een grote groep supporters van AS Roma. Allemaal herkenbaar door het dragen van de clubkleuren. Sommigen hadden een geheel trainingspak aan, anderen waren te herkennen aan de bordeauxrood-oranje sjaal. Van afstand waren we duidelijk te herkennen als supporters van de uitspelende ploeg.

Bij aankomst was het uiteraard geen probleem naast het clubhuis van de Borussia Mönchengladbach-supporters te parkeren. Al kennen we hier in Nederland een hoop clubs en lokale driehoeken die al een hogere hartslag zouden krijgen..

Richting de binnenstad

We namen de bus naar het centrum van Mönchengladbach. Af en toe werden we aangesproken door wat Duitsers, maar die wilden ons juist de goede bussen richting het stadion aanwijzen. We liepen door naar de Oude Markt waar we een aantal kroegen zagen. De kroeg die we binnenstapten zat vol met supporters van Mönchengladbach. Er was echter niemand die negatief naar ons omkeek. Geen zure blikken en geen gescheld. Niemand die het erg vond dat we naar binnen liepen. Het enige wat me opviel is dat veel mensen juist contact met ons zochten en dat er groepsfoto’s werden gemaakt met fans van beide clubs door elkaar. Handen werden geschut en er werd geproost op een mooie voetbalavond.


De kroeg bij de Oude Markt

Een paar uur later vertrokken we met de bus naar het stadion om daar nog wat te drinken. De bus zat vol met Duitse fans die ons enkel positief begroetten. Bij de eindhalte liepen we gezamenlijk naar het Fan Haus, het clubhuis naast het stadion voor supporters van Mönchengladbach. Ook deze zat stampvol met fans van de thuisclub. We liepen hier binnen met een groep van tien man om wat te drinken en wederom voelden we ons welkom. We werden door veel supporters positief begroet en ze toonden interesse in onze komst.

Het stadion in

Er werd in onze groep nog even kort overlegd. ”Is het handig om je sjaal misschien even onder je jas te doen? Ik weet niet zeker of we wel binnenkomen?” vroeg iemand. Voor een ander had dit geen zin omdat op zijn jas ook het logo van AS Roma te zien was. Eenmaal in de rij bleek de voorzorgmaatregel niet nodig: we konden ‘gewoon’ naar binnen. Een normale behandeling is niet zo moeilijk als het lijkt!

Zo gastvrij hebben ze zich nog nooit gevoeld als supporter van de bezoekende club. Als kers op de taart hoorde ik later dat drie van het groepje richting het uitvak waren gelopen. Ze vroegen of het mogelijk was om in het uitvak plaats te nemen. ”Zijn jullie maar met zijn drieën?’ Loop maar door, geen probleem”, zei een steward. Als je dat in Nederland had gevraagd, loop je nog het risico om eruit gegooid te worden..

Tussen het thuispubliek waren her en der nog plukjes fans uit Rome te zien. Het zorgde niet voor problemen toen er werd gejuicht bij het doelpunt van AS Roma. Mönchengladbach trok dankzij een doelpunt in de laatste minuut aan het langste eind, maar dit was geen reden tot provocaties of ongeregeldheden. Alles verliep rustig toen beide supportersgroepen weer het stadion verlieten.

Het uitvak met ruim 2.000 supporters.

Start de normalisatie

Andere landen kunnen nog een hoop leren van de Duitse voetbalcultuur en de manier hoe er daar met de supporters wordt omgegaan. De Poolse voetbalbond plant beladen wedstrijden soms midweeks om de fans zo veel mogelijk te weren. In Nederland worden wedstrijden voor pakweg tweeduizend fans bestempeld als risicowedstrijd. Je mag met een of andere moeilijke regeling al blij zijn wanneer je er met de auto heen mag reizen. Maar in Duitsland? Daar doen ze niet moeilijk over een Europese topwedstrijd tussen twee grote ploegen, waar zo’n 60.000 man op afkomt. En de uitsupporters die geen kaartje wisten te bemachtigen in het vak met ruim 2.000 anderen? Die mogen gewoon in clubkleuren op de thuistribunes zitten (al realiseren wij dat we dit laatste ook vooral zélf dienen te accepteren).

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %