Voetbal in Indonesië

Awaydays Asia: onbekende supporterscultuur

Voor de liefhebber van pure voetbalcultuur en hekkenhangen is Indonesië één voor op de bucketlist. Bij een eerste voetbalwedstrijd in Indonesië weet je namelijk niet wat je overkomt. De sfeer en intensiteit op de tribunes is ongeëvenaard! Indonesië heeft niet bepaald een grote naam op het gebied van voetbal en dat is ook niet verwonderlijk gezien het niveau van de competitie, echter is de supporterscultuur eentje om van te smullen. Zo ook bij Persebaya Surabaya.

Duizenden kilometers reizen

De mensen hier zijn gek op het voetbal. Spreek een willekeurige supporter aan en zonder enige moeite lepelen ze de ene na de andere Nederlandse speler voor je op. Supporters blijven op tot diep in de nacht op om hun favoriete teams aan het werk te zien in de Champions League maar bovenal zijn zij trots op de club die hun regio of stad vertegenwoordigt.

Gezien de grootte van het land kunnen afstanden voor away days oplopen tot 5000 kilometer. De verste uitwedstrijd is die tussen Persiraja uit Bandah Aceh (Sumatra) en Persipura Jayapura uit West-Papua. De meeste clubs zijn gecentreerd op het eiland Java, waar de over het algemeen arme supporters, soms dagen aaneen in de achterkant van transporttrucks kruipen om bij een uitwedstrijd te komen. Een teken van echte toewijding aan de club. En toch krijgt de Indonesische supporterscultuur maar weinig aandacht in de rest van de wereld.

“Ik heb nog nergens zoiets meegemaakt! Het is hier zo fanatiek, ik denk dat je het misschien een beetje kunt vergelijken met Turkije. De supporters leven heel erg mee met de clubs en zijn ook heel erg trots. In de Nederland heb je dat niet, wij zijn als Nederlanders veel meer nuchter.”

Voetballer Marc Klok over de supporterscultuur in Indonesië

Zwarte jaren Indonesisch voetbal

Het Indonesische voetbal kwam de afgelopen jaren eigenlijk vaker negatief dan positief in het nieuws. Corruptieschandalen binnen de PSSI (de Indonesische equivalent van de KNVB) en een extreem hoog aantal doden als gevolg van rellen voerden internationale media.

Dit leidde in 2015 zelfs tot een jaarlange schorsing door de FIFA. Echter, achter de schandalen en het geweld gaat er een prachtige wereld aan supporterscultuur schuil. Een cultuur die de moeite waard is voor voetballiefhebbers die sfeer belangrijker vinden dan hetgeen zich op het veld afspeelt.

In de Hekken - Persebaya Surabaya

Bijzondere stadions

De stadions in Indonesië lopen uiteen van hightech voetbaltempels tot opeengestapelde blokken beton met overkapping. Met name die van het laatste kaliber geven je het gevoel dat alles hier geoorloofd is in het stadion, wat natuurlijk enorm bijdraagt aan de sfeer en intensiteit tijdens de wedstrijd.

De bezoekersaantallen kunnen bij grote wedstrijden oplopen tot ver over de aangegeven capaciteit. Zelfs als je denkt dat er niet meer haring in de ton past, klautert men onvermoeid in en over de hekken om het stadion in te komen. Alles om maar bij hun favoriete club te kunnen zijn. De liefde voor het spelletje gaat hier diep.

Ouderwetse supporterspassie

Het gevoel hebben dat veel geoorloofd is in stadions, dat zie je niet vaak meer. Waar in Europa iedere beweging door camera’s nauwlettend in de gaten wordt gehouden en er met stadionverboden wordt gestrooid zoals Patrick Pothuizen kaarten pakte, is dat in Indonesië wel anders.

In de Hekken - Persebaya Surabaya

Ondanks dat vuurwerk ook hier verboden is, zijn ze er niet vies van om enorme vlammenzeeën aan pyro’s in te zetten en hun creativiteit te tonen aan de hand van prachtige choreo’s. Doorgaans wordt onder luidkeels gezang van zowel mannen als vrouwen de lokale trots negentig minuten lang naar de overwinning gezongen.

Start Awaydays Asia

De afgelopen twee jaar hebben wij vele wedstrijden en stadions bezocht in Indonesië. Na een eerste voetbalbeleving bij PSS Sleman in Yogyakarta werden wij verliefd op de voetbalcultuur van dit prachtige land en zijn het platform Awaydays Asia gestart. Met het doel om de verhalen van supporters, spelers en de sfeer in beeld te brengen en de liefde voor de lokale voetbalcultuur te verspreiden.

In samenwerking met In de Hekken zullen wij jullie meenemen op een rondje langs de Indonesische velden om deze verhalen met jullie te delen. We beginnen in West-Java bij de lokale groene trots van Surabaya, oftewel Persebaya Surabaya.

Over de schrijver

Ruben Nijholt is liefhebber van voetbalcultuur met een zwak voor Indonesië. Namens Awaydays Asia regelmatig te vinden op de Indonesische voetbaltribunes.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %