‘Wat is er toch aan de hand in Marseille?’, zal je jezelf afvragen wanneer je de verrichtingen rondom Olympique afgelopen week hebt gevolgd. Zaterdag bestormde een woedende menigte van driehonderd man het trainingscomplex van de Franse club. Daarbij werd er volgens Franse media vuurwerk afgestoken, brand gesticht en met flessen en hekken gegooid. Traangas en vijfentwintig aanhoudingen deden de rust wederkeren, vier agenten raakten lichtgewond. De figuurlijke rust zal in ieder geval nog lang uitblijven. Zonder trainer, maar mét een bij de supporters impopulaire topman zal het in de havenstad nog wel even chaotisch zijn. 

Zondag is het weer zover. Op het programma staat een van de meest beladen wedstrijden in Frankrijk: Olympique Marseille-Paris Saint Germain. Voor de ploeg uit Marseille zal het een grote opgave worden resultaat te halen, met achter de rug een roerige week. Zaterdag verscholen de spelers zich nog in de kledkamers tijdens de bestorming van het trainingscomplex. Zondag treffen ze de grote sterren van PSG in Stade Vélodrome.

Onrust

Bij Olympique Marseille heerst er al langer onrust. Afgelopen zaterdag bezette de club een zesde plaats op de ranglijst van de Franse Ligue 1. Weken werd al niet gewonnen. Daarbij heerst er onder de supporters grote ontevredenheid over de Parijse topman Jeacques-Henri Eyraud. Hij onderhoudt een slechte band met hen, maar ook met de spelersgroep. In januari gaf hij de selectie nog een uitbrander na een nederlaag tegen degradatiekandidaat Nimes. Of de daaropvolgende acties van een woedende menigte hebben geholpen? Olympique Marseille is ondertussen verder weggezakt naar een negende plaats.

Vuurwerk, flessen en hekken

De stad Marseille is wel wat gewend. Maar afgelopen zaterdag leek het even oorlog bij het trainingscomplex van Olympique. Terwijl de spelersgroep zich binnen voorbereidde op de wedstrijd tegen Stade Rennes, probeerde een menigte van driehonderd man het complex binnen te dringen. Er werd met vuurwerk en hekken gegooid, enkele bomen vlogen in de fik en eenmaal binnen spoot een supporter de tekst „Vous êtes dégueulasses” (jullie zijn walgelijk) op de stoelen. Een grote politiemacht moest de relschoppers met traangas verdrijven. Er vonden vijfentwintig aanhoudingen plaats, vier agenten raakten lichtgewond. Nieuwsmedium L’Equipe meldde dat verdediger Álvaro González gewond zou zijn geraakt aan zijn rug, na te zijn geslagen met een voorwerp.

Chaotisch

De wedstrijd tegen Stade Rennes werd afgelast, en de dagen daarop zouden chaotisch verlopen. Als klap op de vuurpijl werd trainer André Villas-Boas afgelopen dinsdag ontslagen. Eerder die dag opende hij tijdens een persconferentie de aanval op de clubleiding. De Portugees was het niet eens met het technische beleid. Hij moest namelijk uit de media vernemen dat zijn club Olivier Ntcham had overgenomen van Celtic. “Dat is niet mijn besluit. Het is een speler tegen wie ik eerder nee heb gezegd”, reageerde Villas-Boas op een persconferentie. Zonder hem werd er woensdag gelijkgespeeld tegen Lens. Het zal nog lang duren voor de rust in Marseille wederkeert.

Boy de Haan
Studeert Journalistiek om continu met voetbal, maar vooral de daarbij horende randzaken, bezig te mogen zijn. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.