Decennia lang leefden ze als gemoedelijke buren. Maar zodra er prijzen op het spel staan is winst het enige wat telt. Sinds de jaren 70 doen de clubs niet veel voor elkaar onder. Ze horen tot de topclubs van Duitsland. Mönchengladbach weet maar liefst vijf langstitels in 10 jaar te pakken. Köln blijft steken op slechts eentje. De rivaliteit wordt steevast gevoed tot één van de meest explosieve van het land. Wij kijken uit naar zaterdag voor weer een editie van Rheinland Derby!

In het vroegere Duitse voetbal werden derby’s vooral binnen de stadsmuren gespeeld. Rivaliteiten zijn lokaal. Door fusies en faillissementen zijn veel clubs echter verdwenen. Passie, trots en succes liggen vaak ten grondslag aan rivaliteit. Beter zijn dan je buurman. Met slechts 60 kilometer tussen Köln en Gladbach is slechts een kwestie van tijd tot de rivaliteit tot stand komt. Tussenliggende plaatsen als Bergheim en Neuss huizen supporters van beide clubs. Je komt elkaar continu tegen.

Geboorte van de Rheinland Derby

Pas in 1965 staan de clubs voor het eerst tegenover elkaar in de Bundesliga. Na twee landstitels voor Gladbach in 1970 en 1971 staan beide clubs in 1973 tegen over elkaar in de finale van de DFB Pokal. Netzer schiet in de 94e minuut Borussia naar een 2-1 overwinning. Deze dag wordt gezien als het moment waarop de Rheinland derby is geboren.
In 1978 vechten ze wederom op een prijs, de landstitel. Met een gelijk aantal punten maar een beter doelsaldo van plus 10 kan Köln de titel niet meer ontgaan.

Die Fohlen doen echter iets wat niemand voor mogelijk houdt. Zij verslaan Dortmund met maar liefst 12-0. Het is echter niet genoeg. Die Geissböcke winnen met 5-0 van St. Pauli. Voor de club uit Keulen is dit de laatste landstitel in de historie. Beiden weten nog een Duitse beker te pakken, Gladbach zelfs nog een UEFA cup. De clubs kennen ook mindere perioden met degradatie naar de 2. Bundesliga. 1. FC Köln is dit seizoen weer terug op het hoogste niveau en daarmee is de Rheinland derby ook weer terug.

Beelden van eerdere derby’s

In 2015 bestorm de Köln supporters het veld

Sfeeractie Gladbach in 2015, pyro in het uitvak

Header foto: Turus.net

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.