GroundhoppingVoetbal in Duitsland

Zomeravondvoetbal in het Röntgenstadion van FC Remscheid

De aankomende voetballoze periode zal voor de echte voetballiefhebber pijnlijk lang aanvoelen. Lange weekenden zonder ergens een potje voetbal te kunnen kijken. Bijna niet te doen. Dus is het maar tijd om te kijken naar onze Oosterburen, die voorlopig het aantal besmettingen nog zo laag hebben dat er wél gevoetbald mag worden. Dan is het zeker een idee om eens te kijken bij FC Remscheid. Het Röntgenstadion van de voormalig tweedivisionist is namelijk een echte Duitse bak. Met plek voor 13.000 man, staantribunes en een schitterend Oost-Duits ogend scorebord. 

De geschiedenis van FC Remscheid is redelijk complex en zit vol met verscheidene naamsveranderingen en fusies, de meest recente in 1990 tussen VfB Marathon 06 Remscheid en BV 08 Lüttringhausen. Eerstgenoemde is opgericht in 1906 en beleefde net na de Tweede Wereldoorlog een periode op een van de lokale “hoogste niveaus” alvorens een tijdje te zweven tussen het tweede en derde niveau. Een sportief hoogtepunt kwam er met het amateurkampioenschap van 1968. BV Lüttringhausen had een stuk meer sportief succes. Begin jaren 80 bereikte die club de 2. Bundesliga waar het twee seizoenen wist te overleven. Enkele jaren later bleef het verblijf in die competitie slechts bij één seizoen.

Langzame verval

In 1990 fuseerden beide clubs tot FC Remscheid. De fusie was direct succesvol, want in het allereerste seizoen werd het kampioenschap van de Oberliga behaald. Hiermee mocht de nieuwe fusieclub in het seizoen 1991/92 wederom in de 2. Bundesliga spelen. Aangezien dit het eerste jaar was dat de DDR-clubs aansloten, ontstond er een 2. Bundesliga waar twee poules van twaalf clubs het tegen elkaar opnemen om vervolgens in een kampioenspoule en degradatiepoule te belanden. FC Remscheid miste de kampioenspoule nipt en speelde zichzelf uiteindelijk met gemak veilig. Het seizoen erop deden maar liefst 24 clubs mee aan de competitie, waarvan er uiteindelijk zeven moesten degraderen. In een competitie met onder meer SC Freiburg, Mainz, Hannover 96 en Eintracht Braunschweig maakte Remscheid geen schijn van kans. Met een 23e plek degradeerde de club uit de 2. Bundesliga.

Sindsdien heeft het verval zich langzaam maar zeker ingezet. Na een paar jaren bleek ook het derde niveau te hoog gegrepen. Enkele jaren later bleek hetzelfde te gelden voor het vierde niveau. De langzame daling zorgt ervoor dat we de club tegenwoordig terugvinden in de Landesliga Niederrhein, het zesde niveau van Duitsland. De leukste wedstrijden tegenwoordig zijn de derby’s tegen VfB Solingen of Union Solingen. In de derby tegen Union in 2016 raakten twee politieagenten gewond en waren in totaal zelfs meer dan 100 politieagenten ingezet om de wedstrijd onder controle te houden. VfB Solingen en FC Remscheid zijn dit seizoen zelfs bewust in verschillende Landesliga’s geplaatst om de derby te voorkomen.

Röntgenstadion

De thuishaven van FC Remscheid doet denken aan betere tijden. Gelegen in Lennep, sinds 1929 onderdeel van de stad Remscheid, biedt het plaats aan bijna 13.000 toeschouwers. Zoals de naam Röntgenstadion al doet vermoeden, is het stadion vernoemd naar de bekendste inwoner van Lennep: Wilhelm Röntgen. Inderdaad, de Duitse natuurkundige die wereldberoemd werd met de ontdekking van Röntgenstraling en in 1901 de Nobelprijs voor Natuurkunde won. Een stadion vernoemd naar een vermaard wetenschapper, dat zie je toch niet al te vaak.

Het Röntgenstadion was eigenlijk niet gebouwd voor voetbal. In 1924 werd het stadion gebouwd voor onder meer atletiek en later gingen de voetballers van VfL Lennep haar thuiswedstrijden hierin spelen. Toen BV Lüttringhausen de voetbalpiramide bestormde en op zoek was naar een groter stadion, kwam ze logischerwijs dus ook uit bij de buren van VfL Lennep. In 1990 werd het stadion ook het onderkomen van de fusieclub. Tegenwoordig is het stadion natuurlijk veel te groot voor de afgezakte club. Zoals vaker in Duitsland heeft het onderkomen een ovalen vorm. Aan beide korte zijdes zijn staantribunes, waarvan eentje niet meer begaanbaar is. De ene lange zijde heeft een lange overdekte tribune, terwijl de overkant voor de helft overdekte zittribune en onoverdekte staantribune is. Meest in het oog springend, is het scorebord aan de korte zijde. Met zijn overweldigende grootte doet het denken aan de Oost-Duitse stadions.

Zomeravondvoetbal

Op het programma staat deze zomeravond een oefenwedstrijdje tegen Cronenberger SC, actief in de Oberliga. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zijn er slechts 300 toeschouwers toegestaan. Dit gaf eerder geen problemen bij bijvoorbeeld Westfalia Herne en Eintracht Gelsenkirchen. Vandaag wordt echter wel duidelijk dat FC Remscheid nog iets meer leeft dan bovenstaande clubs. Ondanks dat het een doordeweekse avond betreft, is de publieke belangstelling groot. Wij zijn gelukkig ruim op tijd binnen en zien zo langzaamaan het stadion volstromen. Uiteindelijk zijn er ook echt 300 toeschouwers aanwezig en is het dus ‘uitverkocht’.

Er is genoeg plek voor de supporters en ze verdelen zich dus ook over het hele stadion. De wedstrijd zelf is vermakelijk. FC Remscheid doet zeker niet onder voor de tegenstander die een niveautje hoger speelt. Na negentig minuten voetbal staat er een 2-2 uitslag op het (gigantische) scorebord. Die laatste minuten krijgen wij al niet meer mee. Wij zijn vertrokken naar de plaatselijke Griek om een heerlijke zomeravondvoetbal passend af te sluiten. FC Remscheid is zeker een bezoekje waard!

Thanks aan HGRM op groundhopping.nl voor veel van de info!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %