Voetbal in Duitsland

Stadion am Schloss Strünkede: megastadion voor een amateurploeg

Profiteer als In de Hekken supporter de hele maand november van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend!

32.000 mensen. Zoveel mensen passen er in het Stadion am Schloss Strünkede. In Nederland zijn er slechts drie stadions die groter zijn dan dat. Het is even ongeveer even groot als De Adelaarshorst, het Cambuurstadion en De Goffert bij elkaar opgeteld! Toch is er, buiten de echt verstokte voetballiefhebber, niemand die het stadion kent. Dat komt omdat het de thuisbasis is van een amateurclub. Westfalia Herne, actief op het vijfde niveau van Duitsland. Een naam die niet snel een belletje zal doen rinkelen. Maar met de schitterende thuisbasis, is het toch zeker een bezoekje waard.

HSV thuis

Vanwege de coronamaatregelen is op voorhand al bekend dat slechts 300 toeschouwers toegelaten worden bij de wedstrijd. Dat in dit gigantische stadion, ook op 1,5 meter, veel meer passen is niet relevant. Het is dus zaak om op tijd bij het stadion te zijn. Wij zijn echter zo vroeg dat we nog tijd hebben om even richting het centrum van Herne te wandelen op zoek naar wat te eten. In een stad met meer dan 150.000 inwoners – vergelijkbaar met Arnhem of Enschede – zou het toch niet moeilijk moeten zijn om wat levendigheid te vinden. Fout. Het centrum is zo goed als uitgestorven en ondanks het lekkere weer is het ongekend rustig. De stad straalt treurigheid uit. Met moderne kunst die waarschijnlijk wel duur, maar niet mooi is en een draaimolen die bedekt is met een doek, lijkt het bijna een spookstad. Naast de U-Bahn staat een eenzame muzikant te spelen in de hoop wat geld te verdienen. De weinige mensen die er nog zijn, lopen met een grote boog om hem heen. We gaan dus maar weer zo snel mogelijk richting het stadion…

Twintig minuten later komt het Stadion am Schloss Strünkede in beeld. Van buiten geeft het stadion al een schitterend aangezicht. En zo’n groot stadion op het vijfde niveau? Dat wekt interesse op. En dat is niet onterecht. Het stadion werd in 1910 gebouwd in de tuin van kasteel Strünkede, het gebouw waar het stadion nog steeds haar naam aan ontleent. In de jaren 50 en 60 groeide Westfalia Herne uit tot een van de topclubs van de regio. En het stadion groeide mee. In 1950 werd de capaciteit uitgebreid tot de huidige 32.000 en werd de huidige hoofdtribune gebouwd. In 1976 werden de laatste subtantiële renovaties gedaan. Het absolute toeschouwersrecord kwam op 28 mei, 1960. 35.000 mensen kwamen naar het stadion om de wedstrijd tussen Westfalia Herne en HSV te zien als onderdeel van de groepsfase van de strijd om het Duitse landskampioenschap. Tijdens de jaren 70 was het stadion een tijdlang ook de thuisbasis van VFL Bochum en was het dus het toneel van Bundesligavoetbal. Na vele financiële problemen, faillisementen en promoties en degradaties is Westfalia Herne tegenwoordig actief op het vijfde niveau. Als het aantal van 750 toeschouwers gehaald wordt voor een wedstrijd, is het al veel.

Schitterend en tragisch

We zijn ruim op tijd en kunnen het stadion, na het geven van een donatie voor de jeugdafdeling, betreden. In totaal zijn er uiteindelijk 250 tot 300 toeschouwers, waarvan minimaal 60 andere groundhoppers. Het stadion zelf is schitterend. Aan een lange zijde bevindt zicht een overdekte hoofdtribune, maar verder bestaat het gehele stadion uit staantribunes. Helemaal rondom het veld staan overal crush barriers. In twee van de hoeken bevinden zich ticketboxen die zo te zien al jaren niet meer in gebruik zijn. Herinneringen aan betere tijden. De daken zijn overwoekerd door mos en de route erheen is bezaaid met brandnetels. Als je goed kijkt, zie je nog net een konijn wegspringen zodra hij de ongenodigde gasten aan ziet komen lopen. Dit gedeelte van het stadion is teruggenomen door de natuur.

De staantribunes worden duidelijk wel goed onderhouden, maar met zoveel tribunes is er geen houden aan. Op sommige plekken zijn de planten uit de grond gegroeid. Ook zijn hier en daar stukken beton afgebroken. De staantribune links naast de hoofdtribune is wel overgelaten aan de natuur en zit onder het groen. De mensen die de zon verkiezen boven een plek in de schaduw op de hoofdtribune kunnen zoveel afstand houden dat Ab Osterhaus er een stijfje van zou krijgen. Aan de overkant zit een man zonder shirt en achter het doel staat een groepje shirtloze jongeren. Niet veel verderop staat een man met een hond en op de lange zijde is een vrouw met kind erbij gaan zitten. Een kleine honderd mensen waar er tienduizenden zouden kunnen staan, geeft een aangezicht dat zowel schitterend als tragisch is.

De meeste mensen hebben er echter alsnog voor gekozen op de grote hoofdtribune te gaan zitten. Op deze overdekte hoofdtribune passen toch zo al gauw een paar duizend man. Aan de zijkant zitten gaten waar vroeger hoogstwaarschijnlijk glas heeft gezeten, maar waar nu gewoon doorheen gekeken kan worden. De tribune zelf bestaat compleet uit houten bankjes. Veel van de verf hier is al afgebladderd en het hout is op plekken rot en gebroken. Ook de dakconstructie is erg apart en mooi om te zien. Met haar 70 jaar is de hoofdtribune een oudje.

Sensationeel

En er werd natuurlijk ook gevoetbald. Een ware misdaad voor het oog is het kunstgras waarop dit gebeurt. Twee jaar geleden is het natuurgras in het stadion vervangen door foeilelijk nepgras. Achter het doel is met dit kunstgras ook nog een mini-veldje aangelegd. De atletiekbaan die er (vermoedelijk) vroeger lag, heeft hiervoor moeten wijken. Afijn, de tegenstander van vandaag is FC Remscheid, actief op het zesde niveau. Groot is dus ook de verbazing als we gaan rusten met een 0-1 stand. Meerdere reddingen van de keeper van Remscheid en een wonderschone afstandsknal onderkant lat zorgen voor een verrassend resultaat.

Na rust is er echter flink gewisseld, een verbetering voor Westfalia Herne en een verslechtering voor FC Remscheid. De tweede helft wordt dus ook orde op zaken gesteld. Met groot gemak vallen de doelpunten en aan het einde van de rit staat er 7-1 op het metalen scorebord. Hoogtepunt komt wél van Remscheid, waar een speler probeert direct vanaf de aftrap te scoren maar nipt de lat vindt op zijn weg. Bijna sensationeel. Het had wat dat betreft wel in het Stadion am Schloss Strünkede gepast.

Lees ook: In en rondom het Ruhrgebied: van het Leimbachstadion tot Zeche Zollverein

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %