Voetbal in Servië

Vojvodina Novi Sad, de tegenstander van Ajax

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Wanneer men over het voetbal in Servië praat, komen voornamelijk de twee grote teams uit Belgrado ter sprake. In de schaduw van Rode Ster en Partizan staat Vojvodina Novi Sad, een club die je vaak terugziet op de derde plek in de competitie. Dit is de derde club van het land.

In seizoen 2024-2025 neemt Vojvodina Novi Sad het op tegen Ajax in de tweede voorronde van de Europa League. Wat weten we allemaal van deze club?

Vojvodina Novi Sad

Novi Sad is de hoofdstad van de Vojvodina, een regio in het noorden van Servië met een politiek autonome status. De stad heeft bijna 300.000 inwoners en is daarmee de tweede grootste stad van het land. Dat lijkt groter dan het is: na de hoofdstad gaat het aantal flink omlaag. Nummer één Belgrado heeft 1,2 miljoen inwoners, zo’n vier keer zoveel als Novi Sad.

Supporters van Vojvodina tegen FK Rad (via ultras-tifo).

Vojvodina Novi Sad werd in 1914 opgericht door een groep studenten en is daarmee een van de oudste clubs van het land. Naast Vojvodina kent Novi Sad met Kabel Novi Sad en Proleter Novi Sad nog twee noemenswaardige voetbalclubs, al komen zij vaker in de lagere divisies uit. Laatstgenoemde komt sinds dit seizoen voor de tweede keer uit op het hoogste niveau.

Vorige eeuw

In de voorlopers van de huidige Servische competitie boekte Vojvodina haar grootste successen. In een competitie met grote namen als Dinamo Zagreb, FK Željezničar, Hajduk Split en Rode Ster was Vojvodina tweemaal de sterkste in Joegoslavië: in 1966 en 1989. Verschillende seizoenen eindigden de Tulpen bij de beste drie in de competitie. Met de Intertoto Cup in 1976 won de club haar eerste en enige Europese prijs. Het decor van de thuiswedstrijden is nog steeds het Karađorđe Stadium (vernoemd naar de leider van de eerste Servische opstand), dat in 1924 al in gebruik genomen werd.

Stadion Karađorđe.

Na het uiteenvallen van Joegoslavië volgde een nieuwe voetbalopzet in het land. Vojvodina kwam uit in een competitie met Servische en Montenegrijnse teams. In elf jaar was het continu Partizan of Rode Ster die met het kampioenschap ervandoor ging. Enkel FK Obilic wist dit een seizoen te onderbreken. Vojvodina eindigde deze jaren vijf keer als derde.

Slavia Praag

Wat zouden Slavia Praag en Vojvodina voor link hebben met elkaar? Als je beide clublogo’s kent, zie je wellicht een overeenkomst. Na de Eerste Wereldoorlog werden er tenues van Slavia Praag meegenomen en ging Vojvodina hierin spelen. Tot op de dag van vandaag zijn de kleuren rood en wit in gebruik. Ook de kenmerkende ster prijkt op het logo. Groepen supporters van beide club hebben tevens een vriendschap met elkaar.

Firma

Sinds de oprichting kende Vojvodina verschillende groepen supporters. In 1989 werd er besloten om samen door te gaan onder één naam: Firma. Dit is een van de grootste supportersgroepen van Servië, die je zowel in thuis- als uitwedstrijden zult zien. Een belangrijke visie van deze groep is het steunen van je lokale voetbalclub. Bij wedstrijden van Vojvodina zitten gemiddeld ongeveer drieduizend supporters. Dit maakt het team de derde populairste van het land.

Pyro-actie tegen Partizan dit seizoen (via ultras-tifo).

De derde club

Sinds de oprichting van de huidige Servische competitie, mag de oude club van Dušan Tadić zich de derde beste club van het land noemen. Op de eeuwige ranglijst is het verschil met de topclubs uit Belgrado groot, maar is er ook een gat tussen Vojvodina en de teams onder hen. In deze eeuw werd het team zeven keer derde. In 2008-2009 lukte het om boven Rode Ster te eindigen, al was het verschil met Partizan negentien punten. Gezien de opzet van de Servische competitie is het lastig om als underdog te stunten: na de reguliere volgen er nog play-offs. Dit betekent dat clubs elkaar drie keer in het seizoen kunnen ontmoeten.

 

Nooit wist Vojvodina zich te kwalificeren voor de Europa League, al is een aantal seizoenen het hoofdtoernooi erg dichtbij geweest. Driemaal werden de play-offs bereikt. In 2016 was AZ de laatste horde, maar na een 0-3 nederlaag in eigen huis was het eigenlijk al gedaan. Aan de brilstand in de return had de club niets.

Boycot finale

Het kampioenschap van Servië staat nog niet op de erelijst van de club, maar in 2020 pakte Vojvodina wel een andere prijs: de nationale beker. Na een 2-2 eindstand in de finale tegen Partizan, werden de penalty’s beter genomen en mocht het team de beker in ontvangst nemen.

Van een groot feest in het stadion was echter geen sprake: de supporters van Vojvodina waren niet aanwezig. Uit protest zijn ze niet afgereisd naar Niš. Ze vonden dat de finale ergens in Noord-Servië gespeeld had moeten worden. Beide finalisten komen namelijk uit het noorden van het land. De afstand tussen Niš en Novi Sad is meer dan driehonderd kilometer. De meeste supporters van Vojvodina komen vanzelfsprekend uit de gelijknamige regio, terwijl Partizan populair is in het hele land.

De supporters bleven dus in hun eigen stad en zagen de finale op een groot scherm in hun eigen stadion. Gelukkig was er een dag later alsnog een feest in Novi Sad. De spelers werden gehuldigd in het stadion.

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %