Voetbal in Tsjechië

Tribuna Sever van Slavia Praag ontwikkelt zich tot beste ultras van Europa

Eigenlijk vrijwel uit het niets heeft de Tribuna Sever van Slavia Praag zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de beste ultra-groepen van Europa. Een groep met een eigen stijl aan tifo’s, die in het jaar 2023 een ongekend aantal van 43 choreo’s uitvoerde. We nemen het afgelopen seizoen van de Tsjechische ultras onder de loep om zo iedereen een overzicht te geven van het ongekende niveau van de Slavia Praag ultras. 

Waar Slavia Praag een jaar of 10 geleden nog sterk in de schaduw stond van buurman Sparta, is daar tegenwoordig vrijwel niks meer van over. Slavia Praag blinkt week na week uit naast het veld met hun kenmerkende stijl van fotorealisme met dikke outlines en verwijzingen naar films en tv-shows. Het afgelopen seizoen leek het vrijwel elke week raak in Praag, met velletjes choreos, gedetailleerde spandoeken en massale, strak uitgevoerde pyroshows. De Tribuna Sever is misschien wel de beste ultragroep van het afgelopen seizoen.

Slavia Praag – Dynamo Dresden (16 juli 23)
Het was niet wachten tot het officiële seizoen begon voor de eerste sfeeractie in Praag. De oefenwedstrijd tegen Dynamo Dresden – met 4.000 Duitsers in het uitvak – was een goede reden om groot uit te pakken. Met een “Slavia our whole universe” tifo met velletjes actie en mega spandoek wordt het seizoen sterk afgetrapt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tribuna Sever ® (@tribuna_sever)


Slavia Praag – Dnipro (10 augustus 23)
In de derde kwalificatieronde van de Europa League neemt Slavia het op tegen Dnipro uit Oekraïne. Reden voor een mooie velletjesactie. Proost op een goed resultaat!

Slavia Praag – Banik Ostrava (20 augustus 23)
Tegen Banik Ostrava 1,5 week later komt Tribuna Sever met het grootste spandoek in de geschiedenis van het Tsjechische voetbal. Twee zijdes worden volledig bedekt door de “Slavia tegen iedereen” tifo. Ook een pyroshow kan niet ontbreken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SK Slavia Praha (@slaviapraha)


Slavia Praag – Zorya Luhansk (24 augustus 2023)
Enkele dagen later is het tijd voor het volgende doek. Eentje met historisch besef, want tegen Zorya Luhansk – uit het gebied in Oekraïne dat het zwaarst getroffen is door de oorlog – komen de ultras met een spandoek ter ere van de Praagse Lente van 1968 waarbij Tsjecho-Slowakije zich losmaakte van het communistisch regime.

Slavia Praag – Sparta Praag (24 september 23)
Voor de derby van Praag in september wordt uitgepakt met drie verschillende choreo’s, aangevuld met twee pyroshows tijdens de eerste helft.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tribuna Sever ® (@tribuna_sever)


Slavia Praag – AS Roma (26 oktober en 9 november 23)
Op bezoek bij AS Roma waren de supporters van plan om een grote tifo te laten zien in het uitvak. Deze werd helaas afgekeurd door de autoriteiten in AS Roma. Doordat geen enkel stadion in Tsjechië groot genoeg is voor de geplande actie, besloten de supporters maar om hem in het lege stadion vol pyro te doen. Ook in de return tegen Roma werd vervolgens een “Ave Slavia” tifo getoond met flink wat pyro.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tribuna Sever ® (@tribuna_sever)Bohemians Praag – Slavia Praag (29 oktober 23)
De uitwedstrijd tegen Bohemians was voor Tribuna Sever een mooie gelegenheid voor wat shows. In het smalle uitvak van Bohemians werden zes verschillende, kleine choreos getoond.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tribuna Sever ® (@tribuna_sever)


Slavia Praag – Dynamo Ceske Budejovice (25 november 23)
Voor de thuiswedstrijd tegen Dynamo Ceske Budejovice wordt een gigantische actie gedaan. Een Gandalf-style tifo met “You shall not pass” en mega veel pyro zorgt voor beelden die de hele wereld over gaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tribuna Sever ® (@tribuna_sever)


Slavia Praag – Servette (14 december 23)
Voor de laatste wedstrijd in de groepsfase tegen het Zwitserse Servette laadt er weer een choreo van de Tribuna Sever. Het hele vak wordt aangekleed met poncho’s om zo het logo van de groep te vormen. Het resultaat is een bijna ongekend strakke actie over de gehele tribune.

Banik Ostrava – Slavia Praag (17 december 23)
Voor de laatste wedstrijd van het jaar wordt het uitvak van Banik Ostrava omgetoverd in kerststijl met drie verschillende choreos. Eentje met Slavia, eentje met de kerstman en eentje met een verwijzing naar de ultieme kerstfilm Home Alone. Twee pyroshows maken het geheel af.

Slavia Praag – FK Jablonec (11 februari 24)
Na een lange winterstop begint de tweede seizoenshelft met een thuiswedstrijd tegen FK Jablonec. Om het nieuwe jaar te vieren komen de supporters met een tifo die slaat op het nieuwe jaar. “De tijd gaat verder – onze loyaliteit blijft”. Rondom het doek zijn fakkels te zien, terwijl er ook nog een stroboshow wordt gegeven.

Slavia Praag – Pardubice 25 februari 24)
Ook de thuiswedstrijd na deze actie is het weer raak met een gigantisch spandoek + vuurwerkactie met fakkels en rookpotten.

Slavia Praag – Sparta Praag (28 februari 24)
Loting in de kwartfinale van de beker: derby tegen Sparta Praag. Reden om de kwasten maar weer eens op te pakken en flink aan de slag te gaan. Een gigantisch ‘welkom in de hel’ spandoek, een massale pyroshow en een velletjes choreo + fakkels. Een rustige dag voor Tribuna Sever!


Sparta Praag – Slavia Praag (3 maart 24)
Een week later staat de derby voor de competitie weer op het programma. Op bezoek bij Sparta volgen een massale corteo, een groot spandoek en een rood-witte pyroshow.

Slavia Praag – AC Milan (7 maart en 14 maart 24)
In de Europa League wordt Slavia wederom naar Italië gestuurd; ditmaal vertrekt de boel naar Milaan. Met een groot spandoek, corteo en graffiti laten de ultras hun onvrede zien met de Italiaanse politie voor de eerder afgekeurde tifo tegen AS Roma. In de thuiswedstrijd volgt een van de mooiste doeken van het afgelopen seizoen.

Slavia Praag – Bohemians Praag (6 april 24)
Voor de kleinere stadsderby tegen Bohemians Praag volgt wat wellicht de beste pyroshow van Europa is dit seizoen. Eerst is er wederom een extreem gedetailleerd doek – ditmaal een Harry Potter tifo – met rode en groene fakkels er boven. Erna vormen fakkels over de hele tribune en tientallen shooters op de eerste rij een ongekende pyroshow. Zelfs de spelers kunnen niks anders doen dan zwaar onder de indruk toekijken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SK Slavia Praha (@slaviapraha)


Viktoria Pilsen – Slavia Praag (14 april 24)
Voor de uitwedstrijd tegen Viktoria Pilsen reisden de Tribuna Sever in stijl af. Er werd een jaren 90-dag georganiseerd waarbij de supporters zo gekleed gingen als 30 jaar geleden. Met ouderwetse wollen bivaks, zwarte boots en Lonsdale t-shirts. Een grote tifo maakt de boel af.

Slavia Praag – Sigma Olomouc (21 april 24)
Een week later is het alweer tijd voor de volgende show bij Slavia. Eerst is het aan de junioren, die hun eigen Minion-tifo hebben voorbereid. Daarna doen de volwassenen het ook nog even met wederom een Harry Potter-style tifo + pyroshow.

Slavia Praag – Banik Ostrava (4 mei 24)
Het begin van de kampioenspoule (bestaande uit vijf wedstrijden) tegen Banik Ostrava is reden voor Tribuna Sever om uit te pakken met drie grote tifo’s. Te beginnen met een “elke juiste man haat Banik” met meerdere van Hollywood’s bekendste ‘echte mannen’. Dan volgt nog een tifo om de vriendschap met de hooligans van Zaglebie Sosnowiec te vieren. Aan het einde van de wedstrijd volgt nog een tifo met boodschap voor de naderende derby.


Sparta Praag – Slavia Praag (11 mei 24)
De vierde derby van het seizoen en ook deze laat Tribuna Sever niet stil voorbij gaan. Ditmaal stokt de teller op 2 tifo’s en 1 pyroshows.

Slavia Praag – Viktoria Pilsen (15 mei 24)
Enkele dagen na de derby staat er een doordeweekse wedstrijd tegen Viktoria Pilsen op het programma. Een rustige avond na zoveel acties zou je dan denken. Natuurlijk niet. Eerst is er een ‘Sever’ velletjes choreo en na de wedstrijd is er een geweldig doek met “pyroshow must go on” een verwijzing naar het nummer van Queen. Er volgen velen fakkels en shooters voor wederom een bizar goede pyroshow.


Slavia Praag – Mlada Boleslav (26 mei 24)
De allerlaatste wedstrijd van dit seizoen van Slavia Praag. En hoewel de club achterblijft zonder prijzen laten de supporters het seizoen niet zomaar eindigen. Ook op de laatste dag wordt nog uitgepakt. Met een velletjesactie, twee spandoeken en een pyroshow wordt clublegende Frantisek Planicka herdacht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SK Slavia Praha (@slaviapraha)


Overige acties
Alsof bovenstaande 23 (!!!) wedstrijden met grote tifo’s niet genoeg zijn, waren er ook nog enkele wedstrijden met kleinere tifo’s. Om nog een beetje ruimte te sparen gooien we hier nog even zeven andere acties van de Tribuna Sever van dit seizoen.

Het seizoen 2023/24 voor Slavia Praag
In maar liefst 30 verschillende wedstrijden deden de supporters van Slavia Praag een tifo, choreo of pyroshow. In vrijwel al die wedstrijden ging het om grote acties met meerdere spandoeken in één wedstrijd of extreem gedetailleerde of grote tifo’s. Een output waar geen enkele andere groep in Europa bij in de buurt komt. Tribuna Sever is de grenzen aan het verleggen voor alle Europese ultras. Ongekend!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %