Voetbal in Bosnië

Sarajevo Derby: thuiskomen

Sarajevo is de afgelopen jaren voor mij een tweede thuis geworden. De veelzijdigheid van de Bosnische hoofdstad heeft mij vanaf seconde één gegrepen. De ongekende gastvrijheid van de mensen die ik daar heb mogen leren kennen is keer op keer bijzonder. Een bezoek aan de stad verveelt dan ook nooit. Zeker als de wedstrijd van het jaar op het programma staat: de Sarajevo Derby.

Gezien mijn fascinatie voor derby’s krijg ik regelmatig de vraag welke derby day mij het meest aanspreekt. Dat is met afstand die van Sarajevo. Nee, niet die van Belgrado inderdaad. Waarom? Omdat ik hier steevast onderdeel uitmaak van de pure, lokale supportersbeleving. Niet op een afstandje vanaf de lange zijde toekijken. Nee, er middenin staan. Met pyro ouderwets in de hekken hangen. De passie voelen en delen.

De passie delen

Helaas hebben we lang moeten wachten voordat we met In de Hekken Travel de reis konden maken. Moeilijke data in het speelschema zorgden voor roet in het eten. Maar de Sarajevo Derby is meer dan het wachten waard. Een wedstrijd die misschien wel het meest verbonden is met de geschiedenis van de stad. Daar waar de aartsrivalen het leed van de oorlog hebben gedeeld, zij aan zij vechten voor de stad. Nu voor velen voetbal het enige is wat ze nog hebben na de strijd in de jaren 90, is het onderling strijden om de macht.

We mogen het eerste rang meebeleven. Iedereen krijgt bij aankomst een warm welkom. Je bent te gast, maar ook één van hen. In de stad is de spanning voelbaar. Regerend kampioen FK Sarajevo voert de ranglijst aan, gevolgd door rivaal FK Zeljeznicar. Bij winst van Zeljo staan de ploegen weer gelijk. Alles om voor te spelen. Nadat de groep een eerste kennismaking heeft gehad met de stad is het direct tijd voor de Sarajevo Derby.

Sarajevo Derby

Na een goed ontbijt vertrekken we richting de wijk Grbavica. Hier huist FK Zeljeznicar. De buurt die tijdens de oorlog het zwaar te verduren kreeg, inclusief het stadion. Maar ook de plek waar de derby van de wederopstanding werd gespeeld. Hier is het nu stil, maar zelfs leeg een pracht van een stadion. Na de nodige souvenirs en een korte Pre Match Drinking Session is het toch echt tijd voor de Sarajevo Derby!

We sluiten aan bij de corteo naar het uitvak. Het gezang galmt door de stad. De eerste pyro wordt ontstoken. Het zijn slechts een kleine 2.000 supporters maar maken lawaai voor een veelvoud ervan. De strijd om de stad én de koppositie staat vandaag op het spel. Om ongeregeldheden te voorkomen arriveren we al vroeg bij het stadion, nog voordat de thuissupporters aankomen. Asim Ferhatović Hasestadion is gebouwd in 1947, maar herbouwd voor de Olympische Spelen van 1984. Hoewel het stadion verre van uitverkocht is, is de sfeer om van te smullen.

Zowel Manijci (FK Zeljeznicar) als Horde Zal (FK Sarajevo) blijven gaan voor hun club. Je rivaal aftroeven. Het stadion heeft geen dak. De passie zal dan ook in de gehele vallei van de Dinarische Alpen – waar Sarajevo in ligt – te horen zijn. De thuisploeg mag als eerste juichen gevolgd door een flinke pyro show. Zeljo heeft echter de gehele wedstrijd de overhand wat vlak voor rust en in de tweede helft in de score tot uiting komt. Plavi loopt uit naar een comfortabele 1-3 voorsprong die niet meer uit handen gegeven wordt.

In de Hekken - Sarajevo Derby

Kers op de taart

De derby beleven temidden van de fanatieke aanhang is al geweldig. Als je als kers op de taart ook nog eens bij het vieren van een doelpunt zelf de nodige pyro mag afsteken, dan heb je een belevenis om nooit te vergeten. In zijn totaliteit een memorabel weekend met ontzettend gezellige mensen op een locatie die een ieder zal aanspreken. Daar waar je blijft terugkomen en als je er dan bent het voelt als thuiskomen. Het volledige reisverslag van de Sarajevo Derby trip zal via de website van In de Hekken Travel worden gedeeld.

Gastvrij, genieten en gezellig. Sarajevo je was weer fantastisch.

Horde Zla – FK Sarajevo

Manijaci – FK Zeljeznicar

Header photo: Mandy Horstink ©

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %