In de actualiteit

VAR in Engeland: statistieken, inzichten, oplossingen

De videoscheidsrechter deed aan het begin van seizoen 2019/2020 haar intrede in het Engels voetbal. Nieuwe resultaten onthullen bezorgdheid bij de supporters over de VAR in de Premier League.

Meer dan twee derde van de ondervraagde Premier League-supporters is van mening dat de VAR het spel minder leuk heeft gemaakt, zo bleek uit een peiling van Brits marktonderzoekbureau YouGov. De videoscheidsrechter heeft sinds de invoering centraal gestaan in een aantal controversiële beslissingen.

Enquête

De onlangs gepubliceerde enquête beweert dat 60 procent van de fans gelooft dat de VAR slecht heeft gewerkt, met supporters die de technologie een gemiddelde beoordeling van slechts 4 uit 10 gaven.


Bron: YouGov, Sky Sports 

Verder vertelt het onderzoek dat:

  • 67 procent van de fans zegt dat VAR het kijken naar voetbal minder leuk heeft gemaakt.
  • 60 procent zegt dat VAR slecht heeft gewerkt.
  • 8 procent wil VAR blijven gebruiken zoals het nu wordt gebruikt.
  • 74 procent zegt VAR te blijven gebruiken, maar de manier waarop het wordt gebruikt te veranderen.
  • 15 procent wil helemaal stoppen met het gebruik van VAR.

De conclusie is dus dat bijna 70% van de Engelse voetbalsupporters het kijken naar voetbal hedendaags minder prettig vindt dan voorheen.


Bron: YouGov, SkySports

Maar ondanks de overtuigende stem van geen vertrouwen, zou 74 procent van de fans de VAR daadwerkelijk behouden, maar wijzigingen doorvoeren en slechts 15 procent wil het volledig schrappen.


Bron: YouGov, SkySports

Het interessante is dus dat hoe conservatief de Engelsen ook zijn, veel supporters niet per se tegen de VAR zijn. Alleen het gebruik van de VAR is volgens hen niet goed. De omstreden beslissingen op gebied van technologische functies, waar we een nieuwe kijk hebben gekregen op bijvoorbeeld de buitenspelregel, is een van de grootste factoren dat de charme van het spelletje zijn imago schaadt.

Wat verandert er echter? Welnu, het aanmoedigen van scheidsrechters om de pitch-side monitor te gebruiken bleek het populairst met 52 procent in ‘sterke ondersteuning’.

Fans die VAR-videobeelden in real time zien, bleken ook populair (49 procent), gevolgd door gesprekken tussen VAR en de scheidsrechter op het veld (43 procent) en een tijdslimiet voor VAR-beslissingen (42 procent).

Moedig scheidsrechters aan om pitch-side schermen te raadplegen

Het bekijken van videobeelden door VAR wordt in real time getoond

Hoor het gesprek tussen scheidsrechters en VAR

Tijdslimiet voor VAR-beslissingen


Bron: YouGov, SkySports

Toekomst

In Engeland maar ook in ons eigen land zullen we moeten blijven experimenteren met de VAR, totdat het gebruik ervan optimaal is. Het optimaliseren van zo’n proces heeft tijd nodig, want het is namelijk een van de grootste veranderingen in het voetbal, hoe vervelend het ook is.

Technologie wordt dan ook in alle lagen van het leven gebruikt, maar uiteindelijk moeten we ervoor zorgen dat we het spelletje er niet mee verpesten. Die rauwe blijdschap na een belangrijk doelpunt, de ontlading van een last minute winner of kroegen die veranderen tot complete bierbaden: die momenten mogen nooit verdwijnen!

YouGov interviewde 1419 volwassenen uit Groot-Brittanië, tussen 15-22 januari 2020, die vaak of regelmatig Premier League-wedstrijden bekijken.

 

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk voor Nederland en België. Gratis verzending vanaf 50 euro!

Danique Eijkenboom
Over de schrijver

Enorme passie voor het Engelse voetbal en alles wat met awaydays te maken heeft. Daarnaast gefascineerd met het Nederlandse amateurvoetbal en Danique is daarvoor verslaggever bij De Limburger. Daarnaast is hij liefhebber van de oude voetbalcultuur en ziet de voetbalwereld kapot gaan door het moderne voetbal. Ook reist Danique graag zijn ploeg Ajax achterna in Europa en drinkt daarbij graag een biertje.
Ook leuk om te lezen...
Start de Normalisatie

West Ham United: stadionverbod om t-shirt met anti-bestuur slogan

Against Modern FootballIn de actualiteit

Het dilemma van Wimbledon. Club van supporters of toch de investeerders?

Against Modern FootballAjax Champions League

Ajax komt eraan, Londen is in paniek!

In de actualiteit

De ongelofelijke week van de Wolves