Voetbal in HongarijeVoetbalsupporters

Ultra-groepen vind je in Hongarije zelfs op het derde niveau

In Nederland kun je niet spreken van een echte ultra-supporterscultuur. Dat is in Hongarije wel anders, zelfs op het derde niveau. We gaan in gesprek met Ultras Dorog.

De fanatieke supportersgroep Ultras Dorog bestaat sinds 2016 en is opgericht door kernleden van Rosso Nero Martelli, de voorgaande groep ultras van Dorogi FC. Ultras Dorog bestaat uit vijftien man die regelmatig support uiten middels pyro, spandoeken en vechtsport. Er bestaat een officiële vriendschap met Islander Divison, de ultra-groep van Csepel FC die óók op het derde niveau uitkomt. Bij belangrijke wedstrijden kunnen de clubs op elkaars steun rekenen, binnen en buiten het stadion. Daarnaast is er altijd een afvaardiging vanuit Dorog bij uit- en thuiswedstrijden van het Hongaarse nationale elftal. 

Hooliganisme

Dorog kent drie rivalen: MTK Budapest, III. Kerület TVE en Tatabánya. Omdat Dorog het afgelopen seizoen is gedegradeerd komt het weer terecht op het derde niveau. Dit betekent dat Kerület en Tatabánya weer op het programma staan en daar wordt met smacht naar uitgekeken door de ultras. De hooligans van de groep uiten graag de liefde voor Dorog via vechtsport. Er is daarom zes keer afgesproken in het bos met andere clubs, de lijst geldt als volgt: Dorog 7×7 Pécs (2015), Dorog 6×6 Komló (2016), Dorog 4×4 Kaposvár (2017), Dorog 4×4 ZTE (2019) en Dorog 3×3 Haladás (2023).

Het bloed vloeit

Hoewel de bossen uitkomst bieden voor de brandende vechtlust, komt hooliganisme ook voor rondom het stadion. Een jaar geleden werd het bijvoorbeeld matten op straat toen rivaal III. Kerület TVE op bezoek kwam. Na een paar controversiële situaties tijdens de wedstrijd – enkel een hek scheidt Ultras Dorog van het uitvak – ging het buiten het stadion mis. Een paar ultras wachtten na de wedstrijd bij de onderdoorgang op de uitsupporters en een strijd in gelijke getallen volgde. Het bloed stroomde rijkelijk tot de politie ter plaatse ingreep. We kunnen stellen dat het zeer aannemelijk is dat de rivaliteit tussen Dorog en Kerület komend seizoen opnieuw tot ontploffing gaat komen.


Buzánszky Jenő Stadion

Op een ijskoude namiddag in december ben ik in het oude mijnwerkersdorpje Dorog. Vandaag speelt de thuisclub een wedstrijd tegen Pécsi MFC op het tweede niveau van Hongarije. Ik betaal 1000HUF (2.44eu) in cash en betreedt het unieke stadion dat al meer dan honderd jaar van Dorogi FC is.  Het is genieten geblazen op de houten tribune, want het wordt nog weleens vergeten hoe zeldzaam hout in een stadion nog werkelijk is.

Het Buzánszky Jenő Stadion van Dorogi FC is echt een oldschool stadion. De hoofdtribune is er een om in te lijsten door de hoeveelheid hout en leuke details. Je zit tussen de houten palen en hebt erachter een gammel muurtje. Niet lang geleden waren de stoeltjes en bankjes ook nog van hout, maar dat is helaas aangepakt. Aanvullend schittert naast de tribune een houten standje voor versnaperingen en aan de korte zijde vind je de voormalige hoofdentree: een machtig hek met de symbolen van de club en stad. Loop je richting het uitvak kom je nog meer houten kenmerken tegen.

Staatsgeld verdwenen

Het stadion van Dorogi FC stamt origineel gezien helemaal uit 1921 en heeft vele (kleine) renovaties gekend. Toch heeft men altijd geprobeerd de authentieke kenmerken te behouden, waardoor de houten tribune en unieke poort nog altijd bestaan. Recent zijn er echter enkele constructie problemen opgetreden. De ultras leggen mij uit dat het dorp 680 miljoen Forint (1,8 miljoen euro) heeft gekregen van de staat om het stadion aan te pakken. Echter vertellen de ultras dat enkel het veld is vernieuwd en een paar lichten zijn geïnstalleerd. De rest van het geld heeft de burgemeester laten verdwijnen en is opgegaan in de zakken van zijn vrienden: ‘they fucked that up’.


Hajrá Dorog

Hoewel Dorogi FC dik laatste staat en Pécs meedoet om promotie naar het hoogste niveau, zijn vandaag de rollen omgedraaid. De thuisclub wint onder het oog van Ultras Dorog geheel tegen de verwachting in met 1-0. Deze afgang voor Pécs zou vervolgens haar ineenstorting betekenen, want promoveren moest het overlaten aan DVTK en MTK. We zijn benieuwd of Dorogi FC zich snel terug kan knokken naar het tweede niveau, want een degradatie kon men uiteindelijk niet omkeren. De club kan in ieder geval rekenen op de steun van Ultras Dorog. Die staan altijd klaar, binnen en buiten de poorten van het stadion.

Ultras Dorog & Island Division Csepel

Video: Dorog supporter slaat compleet door tegen de coach van Pécs
DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %