GroundhoppingVoetbal in Hongarije

Snel bezoeken! Het stadion van Csepel FC

Csepel FC speelt sinds 1930 in het authentieke Béke Téri Stadion. Aarzel niet en breng een bezoek aan dit waanzinnige stadion, want lang zal het niet meer bestaan!

In het Hongaarse voetbal is Csepel FC een naam van enige statuur. De club pakte vier landstitels en acteerde 51 seizoenen op het hoogste niveau. Hierdoor is Csepel nog altijd nummer acht op de lijst van de meest succesvolle Hongaarse clubs aller tijden. Die glorietijden zijn alleen lang geleden, want de club speelt nu alweer bijna dertig jaar lang in de lagere divisies. Csepel zal niet snel omhoog klimmen uit de vierde divisie, omdat er zich organisatorisch een extreem gecompliceerd verhaal afspeelt. 

Bizarre situatie

De twee politici die Csepel vernietigen

In het kort bestaan er twee clubs die beide de originele Csepel FC zijn: Csepel UFC en Csep-Gól FC. De club is in tweeën gesplitst door bestuurlijke onenigheid tussen twee Fidesz-politici. Dit betreft Lénárd Borbély, de huidige burgemeester van het district Csepel, en Szilárd Németh, zijn voorganger die nu een hoge functie bekleedt in het parlement. Hoewel de twee politici bij dezelfde partij horen, kunnen ze elkaars bloed wel drinken. Bij het uiteenvallen hebben beide ‘clubs’ zich gevoegd bij een andere club, waardoor er nu twee versies van Csepel FC in dezelfde competitie zitten! De supporters schreeuwen elke wedstrijd om een fusie en eisen dat de politieke inmenging stopt. Hier lijkt echter weinig verandering in te komen.

Geen Buda of Pest

Csepel is het enige district van Budapest dat op een eiland ligt, vandaar de bijnaam: The Islanders. Het eiland is extra bijzonder omdat het district niet valt onder Buda of Pest, maar een eigen territorium vormt in de Donau. Reizen naar Csepel is niet moeilijk, vanaf het centrale punt Boráros Tér vertrekt er elk kwartier een directe trein naar het eiland. Naast het eindstation ligt een winkelcentrum en vandaar bereik je binnen tien minuten het Béke Téri Stadion. Menig Hongaar die ik heb gesproken ziet Csepel niet als de veiligste buurt van Budapest, dus een lange omweg is niet aan te raden.

Maak je eigen sandwich

Bij de poort betaal je 700HUF (1.85eu) voor een kaartje en betreedt je een verwaarloosd sportcomplex. Vroeger maakte Csepel furore in het volleybal, handbal, worstelen en boksen. De gebouwen voor de andere sporten zijn nu allemaal verlaten of ingestort. Een bijzondere catering heeft het wel overleefd. Hier kun je voor spotprijzen zelf je sandwich samenstellen (Make Your Own Scran), een Soproni blik pakken (1.33eu) of wat shotjes Palinká en Unicum (1.60eu) nemen als je niet bestand bent tegen Hongaars voetbal uit de vierde divisie. Zelf heb ik Csepel het afgelopen seizoen vier keer mogen bewonderen. Thuis tegen Rákospalotai EAC (0-1), uit- en thuis tegen Pestszentimrei (2-4 en 4-0) en de bijzondere wedstrijd waar de twee versies van Csepel het tegen elkaar opnamen (0-0). 

Ultras Csepel

´Verenig Csepel!´, eisen de supporters (bron)

Elke wedstrijd kan de club rekenen op een fanatieke supportersschare die bestaat uit twintig tot dertig ultras. De groep Ultras Csepel zingt negentig minuten lang, wappert met enorme vlaggen, maakt mooie banners en steekt zo nu en dan een dosis pyro af. Soms bestaat de groep uit 50+ ultras, wanneer de vrienden uit de dorpen Dorog, Èrd of Pomáz meegaan. Ook buitenlanders zijn welkom, zo geeft Engelsman Charlie Robinson aan dat Csepel FC gelijk als familie voelde bij zijn eerste bezoek (zie reportage vanaf minuut 15.45). Ondanks het lage niveau van de club, verdienen de supporters duidelijk meer. 

Rivalen van Csepel zijn BVSC Zugló en Rákospalotai EAC. Bij de wedstrijd tegen REAC kreeg ik de kans om het hoofdgebouw te betreden en in gesprek te gaan met enkele medewerkers. Bij de prijzenkast werd mij verteld dat het hele sportcomplex totaal vernieuwd gaat worden, inclusief het karakteristieke oude stadion. Binnen hoeveel tijd dit project gestart zal worden is nog niet bekend, maar lettend op de vervallenheid zal het niet lang duren. Echter zal de overheid niet zomaar toestemming verlenen wanneer er organisatorisch weinig tot geen zekerheid is. Problematiek rond de club moet eerst opgelost worden. En op de huidige manier doorgaan is een dolk in de rug van de supporters. 

Islander Division: Ultras Csepel (bron)

Waanzinnig stadion

Het Béke Téri Stadion bestaat sinds 1930 en is een van de weinige ruwe diamanten die nog over zijn in Hongarije. Je blijft om je heen kijken wanneer je dit stadion betreedt en wat er op het veld gebeurt is bijzaak. Zo is de unieke hoofdtribune een apart verschijnsel met haar bovengedeelte dat boven de tribune hangt. Verder kenmerkt de diamant zich met verroeste stoeltjes, losse schroeven op de grond, staanplaatsen, schitterende lichtmasten en hier en daar een bloemetje dat opbloeit. Het glorieuze scorebord tussen de hoofdtribune en harde kern maakt het authentieke stadion af. Dit zijn de stadions die menig Groundhopper wil zien wanneer hij Oost-Europa intrekt.

Aarzel niet om Csepel FC te bezoeken! Het Béke Téri Stadion moet je gezien hebben voor het wordt gesloopt.  

Egységes Csepelt!

Viering van Ultras Csepel (bron)

Spotprijzen in het stadion

Aanvoerder Péter Zsivoczky met een prachtige vrije trap uit bij Pestszentimrei!

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wroclaw (Polen) en Budapest (Hongarije). Bezoekt van alles in voornamelijk Oost-Europa, van vurige derby's tot flutwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen van voetbalclubs. Afgestudeerd Ethiek Filosoof en Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %