Voetbal in SlowakijeVoetbalderbys

Tradičné derby: Spartak Trnava supporters zorgen voor Slowaaks gekkenhuis

Elk land kent wel dé wedstrijd van het jaar. De wedstrijd tussen de twee grootste clubs van het land. De topper, de klassieker. De liefhebbers van grote namen denken dan aan Liverpool – Manchester United of Barcelona – Real Madrid. Wij denken liever aan Dinamo Zagreb – Hajduk Split of Maribor – Olimpija Ljubljana. In Slowakije is die wedstrijd van het jaar zonder twijfel de clash tussen Slovan Bratislava en Spartak Trnava.

De wedstrijd tussen beide clubs staat in eigen land bekend als de Tradičné derby (de traditionele derby). Ook wordt de wedstrijd wel de West-Slowaakse derby genoemd. Hoewel de wedstrijd dus als een derby geldt, is de afstand tussen de steden Bratislava en Trnava meer dan 50 kilometer. De wedstrijd is dan ook eerder een soort ‘klassieker’ tussen de twee meest succesvolle clubs van het land. Hoewel Spartak Trnava namelijk maar éénmaal kampioen werd van Slowakije (t.o.v. 12 maal voor Slovan Bratislava), was de club in de tijd van Tsjecho-Slowakije wél een van de absolute topclubs.

Veldslag

Dat de derby tussen beide clubs voor spectaculaire beelden kan zorgen zagen we vorig seizoen al. Het resultaat van die wedstrijd gaat namelijk de hele wereld over. De topper begon veelbelovend met een tifo en flink wat vuurwerk aan Spartak Trnava’s kant. ‘Altijd boven jullie, blauwe honden’, was er te lezen op de tifo. Het uitvak werd dankzij wat rookbommen volledig blauw en liet een doek zien met de tekst ‘Slovan till we die’.

De chaos startte rond de twaalfde minuut allemaal bij een paar supporters van de thuisploeg, die vanaf het dak van het stadion rookbommen wisten te gooien in het vak van de Slovan-supporters. Het uitvak laat hierna een banner zien met een zigeunerclown en de tekst ‘South Side Osada’. South Side is de groep van Trnava en Osada refereert naar een Zigeunerdorp.

Als reactie gooiden de uitsupporters een hoop fakkels richting het thuisvak, waar voornamelijk families zaten. Ondertussen bestormden honderden thuissupporters het veld en renden ze naar het uitvak. Een veldslag volgde. Ongeveer 300 supporters renden over het veld. Beelden van mannen die met zijn drieën tegen één gingen of iemand die op de grond lag tegen het hoofd schopten, heb je wellicht voorbij zien komen. Na een kwartier werd de wedstrijd, met de brilstand op het scorebord, gestaakt.

Tifo Trnava

Het resultaat van deze derby is een reglementair 0-3 verlies voor Spartak Trnava. Daarnaast moeten er drie thuiswedstrijden afgewerkt worden zonder supporters (kinderen tot vijftien jaar uitgezonderd), terwijl Slovan vier uitwedstrijden zonder uitsupporters aan de broek krijgt. Voor de derby zelf worden gek genoeg geen nieuwe, strenge maatregelen afgekondigd. Vandaag reizen we dus af naar Trnava voor wederom een Tradičné derby mét uitsupporters. Slechts een halfuurtje treinen brengen ons vanuit de hoofdstad Bratislava in Trnava (66.358 inwoners).

Mede doordat Trnava de veel kleinere stad is en tegenwoordig de minder succesvolle club zijn ze eigenlijk elke derby de underdog. Extra leuk dus om deze klassieker bij Spartak te bezoeken. Voor het Štadión Antona Malatinského (vernoemd naar een legendarische oud-speler en -trainer uit Trnava) hoeven we het verder niet te doen. Dit onderkomen is in 2006 grondig gerenoveerd. Het meest opvallende aan de thuisbasis zijn nog wel de hotelkamers in de hoeken van het stadion. Gelukkig zit het vandaag wel zo goed als uitverkocht, waardoor het toch wat charme heeft. Voor de aftrap heeft de South Side van Spartak een vette sfeeractie voorbereid met een skyline van Trnava en dit Štadión Antona Malatinského. 

In het uitvak is verder geen sfeeractie. Ook lijken de Poolse vrienden, die vorig jaar voor een groot deel verantwoordelijk waren voor de bizarre beelden, vandaag afwezig te zijn. Hierdoor is het allemaal wat tam bij de bezoekers. Onduidelijk is precies in hoeverre dit allemaal te maken heeft met eventuele maatregelen na de derby van vorig jaar. De sfeer moet daarom vooral komen van de South Side van Spartak Trnava. Hoewel de rivaliteit voelbaar is, gaat het er vandaag aanzienlijk gemoedelijker aan toe dan vorig seizoen. Kleine teleurstelling is wel dat er ook nog geen vuurwerk te bekennen is.

Strobo’s, fakkels en fonteinen

Die teleurstelling wordt in de tweede helft ruimschoots goedgemaakt. Na de rust verschijnen er plotseling hier en daar een bivak op de tribune. De rest van de mensen heeft confetti en kassarollen in de hand. Het gooien van deze materialen van de tribune af is vlak nu rust het startsein voor een lekkere pyroshow. Op de eerste ring worden enkele strobo’s afgestoken, maar het echte spektakel komt op de tweede ring. Daar staan enkele supporters met een soort fonteintje aan siervuurwerk aan een stokje wat zorgt voor een schitterende zee aan vonken. Toch een type vuurwerk dat je niet snel ziet in een voetbalstadion en daarom extra tof!

Terwijl het einde van de wedstrijd nadert, komen er plotseling weer meerdere balaclavas tevoorschijn. Ook tonen de supporters vol trots een buitgemaakt shirtje van de Ultras Slovan. Terwijl een supporter met balaclava op en twee fakkels in de hand nog even een gezellig gesprek houdt met een steward is het zo bijna tijd voor een nieuw showtje. Ditmaal is het een rij aan fakkels op de eerste ring, waarbij het vuur ook even wordt gebruikt om het shirt van de Ultras Slovan te veranderen in een hoopje as. De brandweer heeft het er overigens maar druk mee, want de kassabonnetjes van eerder zijn ook niet helemaal immuun voor wat vuur.

Wellicht dat deze heerlijke pyroshows in de 80e minuut eigenlijk bedoeld was voor na een eventueel doelpunt, maar dit zit er vandaag niet in. De eerste Tradičné derby van het seizoen 2022/23 eindigt in een niet-aan-te-gluren doelpuntloos gelijkspel. Zo weet Spartak Trnava wederom niet te winnen van de grote rivaal, die ook dit seizoen de gedoodverfde favoriet voor de titel lijkt. Maar hoe groot het sportieve verschil tussen beide clubs ook mogen worden, naast het veld zijn beide supportersgroepen aan elkaar gewaagd. Daarom is elke Tradičné derby weer genieten geblazen!

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %