Voetbal in Slowakije

Het verhaal van de harde kern van Spartak Trnava en Slovan Bratislava

Op 17 oktober liep de topper in Slowakije tussen Spartak Trnava en Slovan Bratislava uit de hand. Honderden supporters kwamen het veld op en gingen met elkaar op de vuist. We werpen een blik op de verslagen van beide hooligankampen. Beide teams zijn gestraft door de Slowaakse voetbalbond.

De derby tussen de twee populaire Slowaakse clubs beloofde een spektakel te worden. De teams stonden beide bovenaan met 23 punten. Binnen een uur waren 1500 kaarten verkocht. Vanwege coronarestricties mochten er 9000 toeschouwers in, dit is de helft van wat er in Spartak Trnava’s Stadion Antona Malatinskeho past. Zoals verwacht werden alle kaarten verkocht! Ook Slovan kon rekenen op de steun van haar achterban: meer dan 500 supporters reisden af naar Trnava.

Aan de ene kant achter het doel bevindt zich het uitvak, waar de hoofdstedelingen plaatsnamen met onder andere hun vrienden van Wisla Krakau en de buren van Austria Wien. Aan de overkant van het stadion staat de tribune van de harde kern van Spartak Trnava. Zij kregen steun van Banik Ostrava en GKS Katowice.

Vlam in de pan

De topper begon veelbelovend met een tifo en flink wat vuurwerk aan Spartak Trnava’s kant. ‘Altijd boven jullie, blauwe honden’, was er te lezen op de tifo. Het uitvak werd dankzij wat rookbommen volledig blauw en liet een doek zien met de tekst ‘Slovan till we die’.

De chaos startte rond de twaalfde minuut allemaal bij een paar supporters van de thuisploeg, die vanaf het dak van het stadion rookbommen wisten te gooien in het vak van de Slovan-supporters. Het uitvak kleurde rood en zwart en op het dak was een doek te zien wat vertaald ‘Altijd boven jou!’ betekent. Het uitvak laat hierna een banner zien met een zigeunerclown en de tekst ‘South Side Osada’. South Side is de groep van Trnava en Osada refereert naar een Zigeunerdorp.

Als reactie gooiden de uitsupporters een hoop fakkels richting het thuisvak, waar voornamelijk families zaten. Ondertussen bestormden honderden thuissupporters het veld en renden ze naar het uitvak. Ondanks dat er op straat honderden agenten liepen, bleek erg weinig beveiliging te zijn in het stadion, want het uitpubliek wist ook gemakkelijk het veld te bereiken.

Een veldslag volgde. Ongeveer 300 supporters renden over het veld. Beelden van mannen die met zijn drieën tegen één gingen of iemand die op de grond lag tegen het hoofd schopten heb je wellicht voorbij zien komen. Na een kwartier werd de wedstrijd, met de brilstand op het scorebord, gestaakt.

Het verhaal van Trnava’s RBA

Red Black Animals, de hooligangroep van Spartak Trnava, kwam met het volgende verhaal: ”Op 17 oktober 2021 vond de Slowaakse derby plaats, waar Spartak en Banik Ostrava naar uitkeken. Spartak en Banik gaan samen met GKS Katowice naar de afspraak met Slovan, omdat er regelmatig verschillende clubs uit Polen naar Slovan gaan, die niets met Slovan hebben. Rond 12:00 arriveren we en bellen we onze tegenstanders. De afspraak was dat we zouden bellen als we er waren. Zodra we horen waar Slovan is, beweren ze dat ze om 10:00 een vergadering hadden en dat het laat is, dus waarschijnlijk zijn ze uit elkaar gegaan omdat ze thuis gingen lunchen. We herinneren hen dat we vijf uur voor de wedstrijd zouden bellen, dus we begrijpen niet waarom ze uit elkaar zijn gegaan rond twaalf uur. Kortom, de afgelopen jaren heeft de zelfverklaarde Tsjechoslowaakse nummer één weer geweigerd om op te komen dagen.

De groep van Spartak Trnava (via Ultras Magazine).

In de stad aangekomen proberen we de stoet van Slovan aan te vallen, maar vanwege de grote hoeveelheid politie is hier geen kans voor. Tijdens de wedstrijd zien we dat het uitvak vuurwerk naar omliggende tribunes gooit, waar normale supporters zitten. We proberen bij hun te komen, maar de beveiliging weet ons te blokkeren. De snellere groep van ons zit dan al op de tribune en betreedt het veld om naar het uitvak te rennen. We beginnen een rel van vijftien minuten, die veel Europese topderby’s overtreft.

We zijn niet van plan om ruzie te maken over wie er wel en niet gewonnen heeft. De KO’s aan beide kanten zeggen misschien veel. We weigeren ons op een gegeven moment terug te trekken voor Slovan. De meeste mensen zijn omgekeerd vanwege de politie die zich tegen ons keert. Niemand verwachtte dat Slovan gewoon zou toe kijken. Later worden zij terug in hun vak geduwd. We hebben verschillende trofeeën in de vorm van t-shirts, jassen en petten weten te bemachtigen. De hele dag evalueren we als zeer positief en geven ook het respect aan onze tegenstander, die meedeed aan deze ontmoeting in de jaren negentig-stijl. We hadden deze dag ongeveer 180 mensen om te vechten.”

Het verhaal van Ultras Slovan

Ultras Slovan op Facebook: ”Met ongeveer 550 mensen kwamen we aan op het hoofdstation van onze stad waar we de trein naar het dorp pakten. Voor een betere bescherming doen we onze bivakmutsen op onderweg naar het stadion. Aan het begin van de wedstrijd lieten we onze grote banner met ‘SLOVAN TILL WE DIE’ zien, gepaard met twintig blauwe rookbommen. Ongeveer na elf minuten spelen is de steun vanuit beide kanten derbywaardig. Ineens zien we mensen op het dak van het stadion boven ons vak. Ze tonen een provocerend spandoek en gooien rode en zwarte rookbommen naar ons. Daar begint de chaos..

Terwijl we ons in de rook bevinden, spuit de security pepperspray op ons. We zullen geen commentaar geven op wat er hierna gebeurt, er zal meer geschreven worden in het verslag van Ultras Slovan Pressburg (USP). Ons ‘SOUTH SIDE OSADA’ tonen we. Voor de tweede helft hadden we nog een pyroshow voorbereid, maar na alles wat er is gebeurd, gaat dit niet meer door en gooien we het naar de andere vakken.”

USP’s verslag

Het verhaal van hooligans van Slovan: ‘Een paar weken geleden haakte een niet nader genoemde tegenstander af voor een confrontatie, dus in verband met de aankomende derby nemen we contact op met onze oude vrienden uit een klein dorpje bij Bratislava, met als voorstel om af te spreken met twintig tegen twintig. Ze klonken erg zelfverzekerd en stelde een ontmoeting voor met onbeperkte aantallen, dus voor ons was het duidelijk dat ze met meer zouden komen dan alleen hun vrienden uit Ostrava. Natuurlijk accepteren we het voorstel en kwamen we op zo’n 170 mensen, waarvan 24 uit Krakau en acht uit Wenen. Ruch was – in tegenstelling tot wat in sommige berichten te lezen was – niet aanwezig.

We stonden ongeveer om 10:00 klaar om naar de plek te gaan die de mensen van Trnava zouden laten zien. Aangezien dit niet is gebeurd, moesten we wachten op hun bericht en locatie. In hun verslag schreven ze ineens dat 12:00 de aanvangstijd was en zagen we 180 man op de foto. Waarschijnlijk zijn ze in hun verslag vergeten te melden waar ze waren. We hadden geen tijd meer om te wachten en keerden terug naar Bratislava om de trein te halen en daarna naar de wedstrijd te gaan, want we zijn niet van plan om normale supporters en ultras alleen te laten bij de wedstrijd.

De groep van Slovan Bratislava (via Ultras Magazine).

Tijdens de wedstrijd worden we vanaf de lange zijdes begroet door jongens van de thuisploeg. We willen niet dat ze het koud krijgen, dus we gooien een fakkel. Het is grappig dat ze schrijven dat we vuurwerk naar normale supporters.

We geven toe dat de thuisploeg goed voorbereid was. We zijn blij dat het de reactie van het uitvak adequaat was en dat we ondanks de beveiliging bij het hek er langs kwamen. Uiteindelijk willen we de beheerders van het veld vragen om het gazon in de toekomst zo min mogelijk water te geven, omdat onze sneakers niet geschikt zijn voor natte oppervlakken. Beste vrienden, tot snel!’

Kritiek

In Slowakije werd er een hoop kritiek geuit naar aanleiding van deze rellen. Bijvoorbeeld over de kinderen die onder andere hebben moeten zien hoe mensen tegen het hoofd aan werden geschopt. Ook de bevriende Poolse en Tsjechische hooligans krijgen commentaar. Sommigen zeggen dat zij er enkel zijn om te rellen. Op de foto’s waren de Polen uit Katowice duidelijk te herkennen aan hun groengele mutsen.

”Dit soort dingen zouden niet in het Westen plaatsvinden,” deelden media en politici in Slowakije. Sindsdien worden onder talloze video’s van rellen in bijvoorbeeld Nederland en Frankrijk gereageerd met dit citaat.

Gevolgen

De eigenaar van Slovan weigerde de wedstrijd verder te spelen, met in het achterhoofd waarschijnlijk het idee dat hij de punten reglementair zou kunnen krijgen. Iets wat we ook een keer zagen bij PAOK – Olympiakos. Enkele dagen na de gestaakte derby kwam zijn wens uit: Slovan krijgt een 0-3 overwinning toegekend.

Hier blijft het niet bij. De pakweg 8.500 overige supporters worden ook gestraft. Spartak Trnava gaat drie thuiswedstrijden afwerken zonder supporters (kinderen tot vijftien jaar uitgezonderd) en krijgt een boete van 35.000 euro. Slovans boete bedraagt 20.000 euro en speelt de komende vier uitwedstrijden zonder uitsupporters.

Voor meer mooie foto’s van Unterwegs in Sachen klik je op deze link!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %