Voetbal in Oost-EuropaVoetbal in Roemenië

Roemeense Supercup: CFR Cluj – Craiova

In de Hekken gaat eindelijk weer internationaal! Nu mijn verhuizing naar Sofia compleet is, stelde het mij in de gelegenheid weer eens naar mooie wedstrijden te gaan. Op 10 juli reisde ik met een goede vriend af naar de Arena Națională en bezochten we de Roemeense Supercup (Supercupa României) tussen landskampioen CFR Cluj en bekerwinnaar CS Universitatea Craiova.
 

București, 10 juli 2021

Met 34 graden konden we spreken over een goede zomerdag in de Roemeense hoofdstad. We besloten voor de wedstrijd nog wat te gaan drinken in een van de vele barretjes in de historische wijk Lipscani, waar de prijzen van het bier overigens erg tegenvielen. De wedstrijd zou beginnen om 21.00, dus we besloten voor het eerst eens verstandig te zijn en rond 19.45 naar het stadion te gaan.

Dit ging, zoals verwacht, compleet niet volgens de planning. Ons appartement – geen hotel, want in een appartement kan je mensen uitnodigen om bier mee te drinken- bevond zich vlakbij Piața Universității en Parcul Cișmigiu: een goede centrale plek in het centrum dus.

Korte research wees uit dat we bus 66 moesten nemen en na negen haltes recht voor het nationaal stadion zouden staan. Dit zou vast ook het geval zijn geweest, mits de buschauffeur het elektronische bord goed afgesteld zou hebben. Op de bus stond namelijk dat het lijn 66 was, maar in werkelijkheid bevonden we ons in een bus die naar een compleet ander gedeelte van de stad ging.

Toen we daar na een kwartier uit het raam staren zelf ook achter kwamen, besloten we uit te stappen en na een beetje rondkijken op de brede avenue, omringd met communistische flats, realiseerden we ons dat we nog verder van het stadion verwijderd waren dan van waar we vandaan kwamen.

De elektrische step als godsgeschenk

20.30, 4.5 km van het stadion af. Tijd tot aftrap: 30 minuten

Nadat we even op Google Maps de nieuwe route hadden uitgestippeld, namen we een tram naar een plein, waarvandaan het nog 20 minuten te voet naar het stadion zou zijn. Zoals verwacht, kwam de tram aan met tien minuten vertraging, besloot er een zwerver recht voor de tram te gaan liggen, waardoor het nog langer duurde en hadden we uiteindelijk nog maar tien minuten over om bij het stadion te komen.

Gelukkig was daar onze redding…de elektrische deelstep! Snel sprongen we erop en haastten we ons naar de Arena Națională, waar we uiteindelijk alsnog een paar minuten te laat aankwamen.

Arena Națională, waar de Roemeense Supercup wordt gespeeld

De Roemeense Supercup: CFR Cluj-CS Universitatea Craiova

De wedstrijd was flets en het was niet om aan te zien, daar kunnen we erg kort over zijn. Geen van beide ploegen was dominant en we hebben in 90 minuten welgeteld één schot op doel gezien. We bevonden ons op de Peluza Nord van Craiova. Voor de wedstrijd hadden we in de grootste Roemeense sportkrant gelezen dat de kans klein was dat er veel mensen zouden meekomen, vanwege zowel de vakantie als de behoorlijke afstand (230 km voor Craiova en 460km voor Cluj). En inderdaad, aan de kant van Craiova stonden ongeveer 3.000 mensen, bij Cluj kwam het aantal niet hoger dan 500. Het was een vreemd gevoel om zo´n groot stadion bijna compleet leeg te zien, maar de sfeer aan de kant van Craiova maakte het nodige goed.

Na 90 minuten konden beide ploegen het doel (of überhaupt het strafschopgebied) nog niet vinden, dus moesten er penalty’s worden genomen. Gelukkig voor ons werden de penalty’s genomen aan de kant van de supporters van Craiova, dus we hadden er goed zicht op. De doelman van Craiova, Mirko Pigliacelli, was in zeer goede doen en keerde twee lastig te houden strafschoppen. De beslissing viel nadat Omrani (Cluj) de overlevingsstrafschop miste en Pigliacelli de bal snoeihard keerde.

Feest aan de blauwe zijde: Craiova won voor het eerst in de historie de Roemeense Supercup!

Aanrader?

Nee. Zoals bekend hoef je voor het niveau echt niet naar de Balkan af te reizen, maar dat wordt dikwijls gecompenseerd met goede sfeer. Hoewel de sfeer niet verkeerd was, moet ik zeggen dat we niet bijzonder onder de indruk waren. Er waren weinig mensen en door het weinig aanvallende karakter van de wedstrijd lukte het niet om de supporters echt te motiveren tot grootse support. Roemenië staat overigens sowieso niet bekend als indrukwekkend land op de Balkan wanneer het aankomt op supporters. Daarvoor zul je naar Servië, Griekenland of Bulgarije moeten.

En dat is dan ook precies wat we deden.

Craoiva wint de Roemeense Supercup

Stay tuned:in deel 2 van dit reisdagboek gaan we naar de Bulgaarse supercup: Ludogorets v CSKA.

Nikola Edelsztejn
Sinds januari 2021 redacteur bij In de Hekken. Woonachtig geweest in Roemenië waar hij zich verdiepte in de sociale en culturele impact van het voetbal. In Nederland houdt hij zich graag bezig met de Tweede Divisie en alles wat hij krom vindt aan het huidige systeem. Groot supporter van het Amsterdamse AFC en de Roemeense cultclub Rapid București.

Reageren is niet mogelijk.

0 %