Speelt het Roemeense FCSB binnenkort weer op zijn oude homeground?
Voor het eerst in jaren zit er weer schot in de succesietwisten tussen de erfgenamen van de roemruchte Roemeense topclub “Steaua”. Afgelopen week bepaalde de regering dat FCSB terug mag keren naar het Ghencea-stadion, de historische thuisbasis van de club in het zuid-westen van miljoenenstad Boekarest.
De Roemeense topclub Steaua Boekarest won in 1986 de Europa Cup I, de huidige Champions League. Opgericht in 1947 als legerclub in de begindagen van het communistische regime, domineerde de club samen met concurrent Dinamo Boekarest decennialang het Roemeense voetbal. Tegenwoordig zijn er echter twee clubs die aanspraak maken op Steaua’s Europa Cup-overwinning op Barcelona, 21 landstitels en twintig Roemeense beker-overwinningen tussen 1947 en 2003.
Begin jaren negentig werd er nog steeds staatsgeld in het Roemeense voetbal geïnjecteerd, totdat overheidssubsidies ophielden en clubs andere manieren moesten vinden om hun activiteiten te financieren. In 1998 zette Steaua de eerste stappen in deze richting, maar de zaken verliepen niet volgens plan. De nieuwe eigenaren waren verre van succesvol; in de media gonsden geruchten over een mogelijk faillissement.
We schreven al eerder over de Roemeense successietwisten:
In 2003 splitste Steaua Boekarest zich op in twee entiteiten: CSA Steaua Bucureşti (militaire sportclub) en Fotbal Club Sport București. Het eigendom van de naam, het logo en ander intellectueel eigendom van de club werd uiteindelijk onderwerp van een juridisch geschil tussen de twee entiteiten.
Vastgoedmogul en voormalig Europees Parlementslid George Becali werd in 2003 de nieuwe eigenaar van Steaua. Zo leek het tenminste. Geïnspireerd door het AC Milan van Silvio Berlusconi wilde Becali door voetbalsuccessen wereldberoemd worden. In de daaropvolgende veertien jaar won het team van Becali vijf landstitels en bereikte vier keer de groepsfase van de Champions League. In 2006 bereikte het ook de halve finales van de UEFA Cup, waarbij het verloor van Middlesbrough.
Maar in 2017 oordeelde een rechtbank dat de overname van 2003 ongeldig was. In de ogen van de rechter had de club van Becali ‘niet het eigendom van het merk Steaua’, en was het Ministerie van Defensie nog steeds eigenaar. Toen werd het team FCSB (Fotbal Club Sport București).
Homegrounds
Inmiddels heeft de strijd om successierechten zich uitgebreid tot de homegrounds van de clubs. FCSB speelt momenteel de meeste thuiswedstrijden in de Arena Națională, het nationale stadion in Boekarest. Het team heeft de sterke wens geuit om terug te keren naar het Ghencea-stadion, de historische thuisbasis van de club. Deze gloednieuwe arena met een capaciteit van 31.000 werd gebouwd met overheidsgeld op de plek van het historische terrein van de club in de wijk Ghencea, in het zuid-westen van Boekarest, waar FCSB tot 2015 speelde. De eigendom van het stadion wordt echter betwist. Zelfs als de juridische problemen zijn opgelost, zou FCSB geen onbeperkte toegang tot het stadion hebben. CSA Steaua maakt ook gebruik van de faciliteiten.
FCSB speelde tijdens het seizoen 2023/24 twee wedstrijden in het Ghencea-stadion: tegen CFR Cluj en Nordsjaelland (UEFA Conference League). Dit waren uitzonderingen omdat de Arena Națională niet beschikbaar was. FCSB eigenaar Gigi Becali herhaalde onlangs zijn voornemen om in Ghencea te spelen. Het standpunt van CSA Steaua blijft echter ongewijzigd. Verdere onderhandelingen en mogelijke overeenkomsten tussen de betrokken partijen zijn noodzakelijk. Beide clubs zien het stadion als een belangrijk symbool van de omstreden Steaua-identiteit. Het is opnieuw een strijdtoneel tussen de twee rivalen, en ultragroepen aan beide kanten verheffen hun stem.
Regering
En nu komt er steun voor FCSB uit onverwachte hoek — van de Roemeens premier Marcel Ciolacu. Gigi Becali maakte afgelopen donderdag (30 mei) bekend dat de regering de wet heeft gewijzigd en zegt dat het ministerie van Defensie nu zal beslissen of FCSB het stadion mag huren, en niet CSA-vertegenwoordigers, met wie het vorig jaar meerdere malen in de clinch lag toen het het stadion wilde huren.
Becali: ‘De kolonel van CSA tekent niet meer, de minister tekent. Ciolacu zei: “Nou, zodat niemand daar zal zijn en belachelijk zal maken, zal de minister tekenen”. De regering heeft besloten. Klaar! De minister tekent.’
‘Ik heb geen behoefte aan discussies, argumenten en schandalen. Ik speel alleen in Ghencea als ik niet in de Nationale Arena kan spelen. En als Gabriela Firea ook de verkiezingen voor het burgemeestersambt wint, zullen we via haar onze doelstelling behalen…en spelen we daar [Ghencea, red.] alleen’, aldus Gigi Becali.
Becali verwijst naar oud-burgemeester Gabriela Firea (PSD). Naar eigen zeggen heeft hij een half miljoen euro aan haar sociaal-democratische PSD geschonken, zowel de partij van premier Ciolacu als van Firea. Komende zondag (9 juni) gaan Roemenen naar de stembus om niet alleen hun vertegenwoordigers in het Europese Parlement te kiezen maar tevens gemeenteraadsleden en burgemeesters. Mocht Firea wederom burgemeester worden dan bestaat er dus een kans dat Becali gelijk krijgt. En dat de strijd tussen CSA en FSCB steeds meer in het voordeel van de laatste wordt beslist.