ActueelFotoreportagesVoetbal in Slovenië

Oudste ultragroep met pyroshow in Ljubljana

Een vlucht naar Ljubljana boeken met als één van de doelen om een wedstrijd van de huidige kampioen te bezoeken. Met een spectaculaire overwinning op Ludogorets in de voorronde van de Champions League en een koppositie in de nationale competitie, lijkt Olimpija Ljubljana in een flow te zitten. Met hoge verwachtingen stappen we het vliegtuig in om koers te zetten naar Slovenië!

Green Dragons

In de Hekken heeft eerder al een stuk gepubliceerd over de geschiedenis van Olimpija en het opvallende oprichtingsjaar van de Green Dragons, de ultragroep. De Green Dragons bestaan zo’n 35 jaar en vormen hiermee de oudste ultragroepering van Slovenië. Maribor is de succesvolste club van het land en de wedstrijden tussen deze ploeg en Olimpija staan vaak garant voor spektakel op en langs het veld.

Niet Maribor maar Celje moet nu onder andere voor het spektakel zorgen. Laatstgenoemde doet het de afgelopen jaren relatief goed en pakte in 2020 zelfs de titel. Net als Olimpija zijn ze dit seizoen Europees actief, namelijk in de voorronde van de Europa League. Door een hattrick van oud-PSV’er Zahavi lijken de Slovenen echter hun meerdere te moeten bekennen aan Maccabi Tel Aviv.

Olimpija is nog actief in de knock-outfase van de Europa League door in blessuretijd het Bulgaarse Ludogorets te verslaan, maar als verliezer uit het tweeluik met Galatasaray kwam. Na de overwinning op Ludogorets volgde een pitch invasion in Stadion Stožice, dat vrij vertaald Kegelstadion betekent.

Even voor de ontmoeting met Celje leek er verwarring te ontstaan met betrekking tot de speellocatie én -datum. Doordat Celje nog de return tegen Maccabi moet spelen en Olimpija nog naar Qarabag moet afreizen om een 0-2 verlies goed te maken, denkt de voetbalbond met de clubs mee om de wedstrijd naar een andere week te verplaatsen. Berichten op sociale media komen voorbij waarin de onduidelijkheden snel worden verspreid. In dezelfde berichten staan ook weer geruchten dat de wedstrijd misschien wel door zal gaan, maar dat deze wordt afgewerkt in het Šiška Sports Park. Hier heeft Olimpija in het verleden al gespeeld, terwijl NK Bravo nu de trotse bespeler is.

Aan alle onzekerheden wordt een einde gemaakt, als drie dagen voor tijd naar buiten wordt gebracht dat de wedstrijd gewoon door kan gaan op de zondag en een stadionswitch niet nodig is.

Gemoedelijke sfeer

Na lekker gezwommen te hebben, wordt de bus naar het stadion gepakt. Vanaf de dichtstbijzijnde halte is het een wandelingetje van 10 minuten langs de grote autoweg om Stožice te bereiken. Even lijkt het stadion in de verte al tevoorschijn te komen, maar dit blijkt een gelijknamige hal te zijn. In deze multifunctionele hal worden andere in Slovenië populaire sporten beoefend, zoals basketbal. Liefhebbers kunnen hier binnenkort ook naar een optreden van oud-One Directionlid Louis Tomlinson gaan.

Omdat wij liever onze oren blootstellen aan zingende en schreeuwende supporters, lopen we de hal voorbij en vlak daarachter zien we dan het ‘echte’ stadion. Het terrein ernaartoe loopt wat op en rechts van ons is het dak van het stadion te zien waarop aardig wat mos de grijze tinten van het stadion moet doen vergeten. Op hetzelfde terrein zijn wat houten tentjes zichtbaar. Hier kun je geen sjaaltjes maar kaartjes voor de wedstrijd kopen. Supporters van de harde kern overhandigen wat kaartjes aan klanten en maken tegelijkertijd een praatje met elkaar. De sfeer lijkt gemoedelijk, ondanks de vele politieauto’s links van ons. Vele supporters kletsen buiten de poorten nog even bij terwijl zij wat biertjes bij een buitentap bestellen.

Iets minder dan een half uur voor de aftrap laten we de tickets bij de poorten scannen om naar binnen te kunnen. De verkoeling van de zwemsessie eerder op de middag wordt teniet gedaan door de zon die vol op de lange zijde schijnt. Transpireren is dan ook het logische gevolg als we de schaduw uitlopen, vooral als duidelijk wordt dat het enkele graden boven de 30 is. Al snel is te zien dat ook enkele Celje-supporters de thuistribunes oplopen. Zij hebben of een shirt van de uitploeg aan of een sjaaltje om de nek. Het is namelijk nog niet warm genoeg voor enkelen. De meesten van hen nemen links op de lange zijde plaats, zo dicht mogelijk bij het uitvak.

Op dat moment wachten enkele agenten de uitsupporters op bij een hek van het uitvak. De agenten proberen duidelijk te maken dat zij via een ander hek naar binnen moeten, namelijk dat op de hoek. Een klein ommetje zorgt ervoor dat de uitsupporters dan echt het uitvak op kunnen. Vier handen zijn genoeg om het aantal uitsupporters te tellen. En dat terwijl de autorit van Celje naar Ljubljana zo’n 50 minuten in beslag neemt.

Hoe dan ook, het kleine groepje probeert voor wat geluid te zorgen. De sfeer zit er sowieso lekker in als zij zien dat Celje na een minuut de 0-1 maakt. Twee kleine kinderen naast ons staan direct op en trekken in de lucht meteen een sjaal van Celje strak om die vervolgens onder andere aan de harde kern van Olimpija tentoon te stellen. Met een grimas op het gezicht nemen zij weer plaats. De Green Dragons trommelen stug door en blijven dan ook zingen, al is het volume hiervan niet hoog. Opvallend is dat er nu ruim 1000 supporters aanwezig waren, terwijl de thuiswedstrijd tegen Galatasaray door ongeveer 9000 supporters bezocht werd. Het contrast is in drie weken tijd enorm.

Onverwachte pyroshow

Vlak voor de rust komt Olimpija vrij onverwacht op gelijke hoogte door een ongelukkige eigen goal van een Celje-verdediger. De thuissupporters op de lange zijde staan direct op om hard en lang te juichen. Velen dragen een thuistenue en laten hiermee hun trots en support zien. Dit is op het gezicht niet af te lezen wanneer Celje vlak vóór en ná de rust toeslaat met een doelpunt. Een man die schuin achter ons zit, staat op en het lijkt erop dat hij geen liefdesserenade aan zijn club brengt. Het getier is voorbij als binnen een minuut na de 1-3 de 2-3 valt. Iedereen krijgt de hoop terug. Ook nu is de hoop weer van korte duur, als Celje even later de genadeklap uitdeelt: 2-4. Olimpija lijkt verslagen.

Bij deze stand halen de Green Dragons een doek tevoorschijn waarop het in Sloveens ‘goedemorgen’ staat. De aanleiding hiervoor is niet bekend. In de tweede helft wordt ook een doek in de fik gestoken en van de tribune gegooid. Een brandweerman loopt er rustig heen om het vuur te doven. Even later, een kwartier voor tijd, komen de ultra’s met een grotere verrassing. Bivakmutsen worden opgedaan en fakkels zijn tegelijkertijd uitgedeeld. Een groene pyroshow volgt waarna de wedstrijd op dezelfde wijze doodbloedt als de fakkels.

Een kind dat helemaal voor op de tribune zit gooit nog een vrijwel lege beker naar de grensrechter die hem onbewust ontwijkt. Een steward spreekt het kind er meteen op aan en haalt direct een andere steward erbij. Enkele mensen op de tribunes worden boos op de ‘mannen in het zwart’, waarschijnlijk omdat een kind voor de daad verantwoordelijk is. De steward die erbij kwam, loopt de tribune op om deze mensen te kalmeren. De moeder van het kind zegt waarschijnlijk dat hij vanavond zonder eten naar bed gaat, waarna de boel tot bedaren wordt gebracht.

Wanneer we het stadion verlaten, praten we nog even na. Een vermakelijke wedstrijd, met nadruk op wedstrijd. Het verschil qua spektakel was helaas te groot tussen hetgeen dat op en langs het veld plaatsvond. De taxi wordt meteen naar de volgende wedstrijd gepakt, die plaatsvindt in het nabijgelegen Domžale.

 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %