Voetbal in Slovenië

NK Radomlje, klein en lokaal

In de hoogste divisie van Slovenië speelt NK Radomlje tegen NK Bravo. Wat kan je verwachten? Laat je verrassen!

Slovenië is een land met iets meer dan twee miljoen inwoners. Vanzelfsprekend wordt het voetbal dus niet door tienduizenden mensen bezocht. Europese wedstrijden worden vaak beter bezocht dan de competitie.

Tien minuten met de taxi brengt ons vanaf Ljubljana bij het stadion in Domžale. Reden genoeg om de wedstrijd tussen Radomlje en Bravo te bezoeken!

NK Radomlje

NK Radomlje is een club die niet veel jaren op het hoogste niveau van Slovenië heeft geacteerd. De club kwam op uit de lagere divisies en wist in 2015 voor het eerst te promoveren naar de hoogste divisie.

Het gehucht Radomlje is vier kilometer verwijderd van Domžale. In het stadion van deze plaats worden de thuiswedstrijden in de Prva Liga gespeeld. Het stadion wordt gedeeld met NK Domžale, een club die tevens op het hoogste niveau speelt.

Toeschouwers

Qua toeschouwersaantallen is Radomlje een van de minst bezochte clubs in de competitie. Toch kan het team rekenen op de steun van een fanatieke groep: Mlinarji. Vooraf hadden we hier niet op gerekend, dus dit is een positieve verrassing. Mooi dat zo’n club zonder indrukwekkende geschiedenis of prestaties toch een harde kern heeft. De groep is in 2009 opgericht.

We waren tot de veronderstelling dat NK Bravo, een team uit Ljubljana dat enkele jaren geleden is gepromoveerd naar het hoogste niveau, ook wel wat toeschouwers mee zou nemen. Het is voor hen ook maar een klein stukje met de auto. Bij thuiswedstrijden zit er ongeveer 600 man. Helaas blijkt dat er slechts een handvol familieleden en vriendinnen tussen het thuispubliek zit.

Sportni Park Domžale

Het stadion biedt plaats aan 3.100 toeschouwers. NK Domžale heeft hier ook wat Europese wedstrijden afgewerkt, zoals in 2019 tegen Malmö FF.

Er is een redelijk grote hoofdtribune met aan de linkerzijde het uitvak. Aan de andere lange zijde staat een kleinere tribune. Hier neemt de pers plaats en zien we een paar toeschouwers zitten.

Achter het doel staat aan de ene kant een appartementencomplex en de andere kant is leeg. Wie een gratis seizoenkaart wilt zou even moeten kijken of er nog een woning beschikbaar is!

Voor zes euro kom je binnen bij wedstrijden van NK Radomlje en bij binnenkomst passeer je direct een terras met een bar. Dit gezellige hoekje zorgt voor een lokale sfeer en heeft ook wat weg van de derde helft op een terras bij een Nederlandse amateurclub. Al valt het aanbod aan warme maaltijden tegen: je kan slechts een hotdog of een broodje hamburger bestellen.

Doelpunten en vuurwerk

Gelukkig zijn we een kwartier voor de aftrap binnen, want na vijftig seconden kopt Bravo al de 0-1 binnen. Niet veel later verdubbelen de bezoekers de voorsprong. Er eindigen wat flessen water en zelfs een zak chips op de sintelbaan rond het veld. De aanwezige agenten besluiten voor de tribune te gaan staan. Onbegrijpelijk dat er een beroep is gedaan op tien agenten bij zo’n wedstrijd, de kans op escalatie is niet aanwezig.

In de tweede helft is de spanning terug als Radomlje de 1-2 maakt. Wat opvalt is dat Bravo niet de boel op slot gooit of continu bezig is de tegenstander te irriteren, waardoor het een leuke wedstrijd is om te zien.

De Mlinarji hebben zich in de eerste helft al goed laten horen. Op de tribune besluiten ze het vuurtje even op te stoken met een onverwachte pyroshow. Van de 250 aanwezigen zorgt deze groep voor de sfeer.

Ze hadden de hele wedstrijd niets te doen, dus de agenten besluiten opnieuw voor de tribune staan. Ook de brandweer komt even polshoogte nemen, maar na een paar minuten is het vuurwerk weer over en zijn er geen gewonden of doden gevallen.

Radomlje weet de achterstand niet weg te werken en gaat met een 1-2 verlies naar huis. De harde kern wordt onder politiebegeleiding naar hun auto’s geleid, zouden ze bang zijn voor een confrontatie met de ontbrekende uitsupporters?

Wij wachten voldaan op onze taxi. Er waren geen duizend tot tweeduizend supporters zoals bij Olimpija Ljubljana, NK Maribor of NŠ Mura, maar zo’n leuk potje in de zomer met wat onverwacht geluid op de tribune was zeker de moeite waard!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %