Groundhopping

Onverwacht Joegoslavisch talent bij KFC Katelijne

Wie kent spelers als Savo Milosevic, Darko Kovacevic, Mateja Kezman en Vladimir Jugovic nu niet? Maar wie weet dat zij en andere sterren nog voetbal gespeeld hebben op de bescheiden velden van KFC Katelijne? Dit is namelijk de trainingsaccommodatie van Joegoslavië tijdens EURO 2000.

KFC Katelijne – de start

Wie had dat ooit gedacht in Sint-Katelijne-Waver toen in 1946 FC Katelijne boven de doopvont werd gehouden. Als was het een viering na de grote bevrijding. Maar FC Katelijne was niet de eerste. Enkele jaren ervoor zagen SV Pasbrug (op de grens met Mechelen en nu beter bekend als Groen Rood Katelijne) en Red Boys Elzestraat als eerste het daglicht in de groentegemeente. FC Katelijne begon in de laagste regiones en 33 jaar lang bleef het ook in de allerlaagste klasse. In 1979 kwam daar dan eindelijk de allereerste promotie.

De volgende twee decennia zou KFC Katelijne gestaag verder blijven werken aan de weg naar de nationale klasses. In 1990 volgde een volgende promotie en in 1998 bereikten ze voor de eerste keer het hoogste regionale schavotje. Enkele jaren ging het dan op en neer tussen eerste en tweede provinciale, maar toen kwam er een ogenschijnlijk godsgeschenk. Plots werd het heilige gras van de Vossevelden gegeerd wild voor het voormalig Joegoslavië.

Balkan invloeden

In het jaar 2000 zakten Kralj, Djorovic, Dukic, Mihajlovic, Jugovic, Stankovic, Stojkovic, Kezman, Kovacevic, Mijatovic, Milosevic en enkele van hun vrienden af naar Sint-Katelijne-Waver. Het was echter geen financiële injectie van een of andere oliesjeik of van een Russische zakenman. Het was eerder het Europees Kampioenschap in België en Nederland dat er voor zorgde dat zoveel talent te bewonderen was in de Vossevelden. Het Joegoslavisch voetbalelftal koos de accommodatie van KFC Katelijne uit als trainingscomplex.

Het bleek nadien nog wat na te zinderen want op relatief korte tijd schoten de resultaten wel de lucht in. In 2004 wonnen ze de Beker van Antwerpen. Daardoor mochten ze het seizoen erop voor de eerste keer deelnemen aan de Beker van België. Dat seizoen misten ze ook ei zo na een promotie naar de nationale vierde klasse. De ambitie werd groter. In 2010 was het dan eindelijk zover. KFC Katelijne promoveerde voor de eerste keer in haar bestaan naar de nationale reeksen. Het eerste jaar was nog een succes met een zesde plaats maar een jaar later eindigden ze op een degradatieplaats. Via de groene tafel wisten ze alsnog in vierde klasse te blijven. Het volgende seizoen was het verhaal uiteindelijk toch over.

Lees ook: EURO 2000 gaat beginnen!

Terugval

Daarna ging het pijlsnel weer bergafwaarts. In drie jaar tijd degradeerde de ploeg drie keer. Sindsdien vervult de ploeg vooral de functie van liftploeg tussen tweede en derde provinciale. Het zijn dan ook vooral de burenderby’s tegen Red Boys Elzestraat die de vlam nog in de pan brengen. Met een duidelijk oog op de toekomst werkt KFC Katelijne wel aan een gezond en stabiel bestaan. Zo voeren ze als voorbereiding op het komend seizoen een aantal verfraaingswerken uit. Al is de Vossevelden nu al klaar om opnieuw nationaal voetbal te aanschouwen.

Lees ook: Relletjes in Brussel, Belgie wint eerste wedstrijd EURO 2000.
PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %