Euro 2000

EURO 2000 gaat beginnen!

10 juni 2000

Amsterdam/Brussel – EURO 2000 gaat vanavond eindelijk van start. Na maanden, zo niet jarenlange voorbereiding, barst het voetbalfestijn vandaag los. Een logistieke operatie die zijn weerga niet kent. Zijn Nederland en België klaar voor de toestroom van hooligans en overige supporters?

Slechte generale

Op 26 april heeft de organisatie in het PSV stadion geoefend als het rellen word. De test faalde hopeloos. Zo sloegen stewards supporters, de brandweer was te laat met brandjes blussen en ook de ME kwam te laat het stadion in. Bovendien was er ook bij de ambulance een hoop te verbeteren.

Niet alleen Nederland en België hebben zich maandenlang voorbereid op de komst van honderdduizenden supporters. Ook de Duitse en de Engelse overheid hebben de nodige kopzorgen. In beide landen is er een grote vrees voor ernstige supportersrellen.

Wraak

In april worden er twee Engelse supporters doodgestoken in Istanbul rondom de halve finale Galatasaray – Leeds. De Turken gaan door naar de finale in Kopenhagen. Op de dag van de finale worden er verschillende rellen gemeld. Hooligans van onder andere Leeds, Chelsea, Rangers, Cardiff en Swansea vergezellen The Gunners in Kopenhagen. Op zoek naar wraak voor de twee supporters die werden gedood in Istanbul. Dit resulteert in verschillende gewonden waarbij twee Engelsen, een Turk en een Nederlander steekwonden oplopen.

Naar verwachting komen er zo’n 50.000 Engelse supporters naar Nederland en België.

De Duitse overheid meldde deze week dat zestig Duitse hooligans een reisverbod hebben gekregen. “Desnoods sluiten we deze Chaoten op. Cellen heeft de politie genoeg”, zei de Duitse minister voor Binnenlandse Zaken. Naar schatting gaan er 7.000 Duitse hooligans richting de acht verschillende speelsteden.

De Nederlandse politie denkt dat de rellen vooral zullen gaan tussen Turken, Nederlanders, Engelsen en Duisters. Engelse hooligans mikken vooral op de Duitsers. Van Nederlandse en Belgische hooligans worden in groepsverband weinig verwacht. De haat tussen verschillende groepen is te groot om echt samen te opereren. Voor de Belgische groepen geldt hetzelfde.

Vanavond wordt er in Brussel in het Koning Boudewijn Stadion de eerste wedstrijd gespeeld. België – Zweden staat op het programma. Een wedstrijd met een beperkt risicogehalte.

 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %