Keuken Kampioen Divisie

Ode aan de Vrijdagavond: De charme van RKC Waalwijk

Na een week werken is er niets zo fijn om neer te strijken bij je ‘local’. Of iemand anders zijn ‘local’. Met een biertje uiteraard. Of twee. Als neutrale kijker vind ik de vrijdagavond echt zo erg nog niet, al hoort voetbal uiteraard op zondagmiddag half 3. Of zaterdagavond 8 uur. Afijn, na het werk snel de trein in op weg naar een nieuw avontuur in de Keuken Kampioen Divisie. Op zoek naar een verborgen parel of gewoon genieten van een prachtig, sfeervol uitvak. Speciaal voor onze mooie, gekke, door KNVB en Jong elftallen gedomineerde Keuken Kampioen Divisie: een ode aan de vrijdagavond.

Voor een nieuwe ode aan de vrijdagavond ging de koers wederom richting Brabant, het walhalla voor Keuken Kampioen Divisie teams. Na eerder uitstapjes in Eindhoven, Helmond, Oss en Den Bosch stond deze keer een bezoek aan Waalwijk gepland. De plaatselijke trots RKC heeft ondertussen een aantal lastige jaren achter de rug. De gouden tijden van het Eredivisievoetbal lijken ondertussen lichtjaren achter de Geelblauwen te liggen. De club heeft veel last van de grote concurrentie van de nabijgelegen clubs Willem II en FC Den Bosch. Maar hoewel het sportief niet best gaat, blijft een trouw groepje supporters hun club steunen vanaf hun Vak F. Zij verdienen dus ook wel eens de aandacht.

Tussen 1989 en 2014 speelde de club bijna onafgebroken in de Eredivisie. Sinds de degradatie is het echter alleen nog maar ellende. Het linkerrijtje heeft de club sindsdien niet meer gezien en de supporters hebben het dus loodzwaar gehad. Het stadion, voor de verbouwing bekend als de fietsenstalling, is vrijwel nooit uitverkocht. Toch heeft de club nog ongelooflijk veel charme voor de gemiddelde voetballiefhebber. Zo komen de spelers het veld op vanuit een gigantische opblaasbare leeuw. Verderop staat de mascotte ondertussen een paar Fortnite-dansjes te doen. De kinderen die zo meteen het veld op mogen doen zich ondertussen te goed aan wat pepernoten. Op het veld valt er eindelijk weer wat te genieten voor de supporters. Bij rust staat de ploeg uit Wolluk op een 1-0 voorsprong tegen N.E.C.

Na de rust sluit ik me aan bij de mannen van Vak F. Zij zijn misschien niet de grootste groep qua aantal, maar ze zijn wel ongelooflijk gastvrij. Ook is gelijk duidelijk dat hier alleen ekte ekte supporters tussen zitten. Successupporters en gloryhunters staan hier niet op de staantribune. De hele wedstrijd lang zorgen de mannen van Vak F voor een prima sfeer. Daarnaast is vanavond sowieso een speciale avond voor de supporters. Het is namelijk de eerste wedstrijd sinds een jaartje SV voor de capo van Waalwijk. Dit wordt natuurlijk gevierd met een spandoek. Het werkt logischerwijs ook sfeerverhogend en de tweede helft is echt genieten. Veel van het voetbal zie ik echter niet meer. Eigenlijk is dat natuurlijk ook de bijzaak.

De wedstrijd eindigt zoals hij ook de rust inging. De supporters van N.E.C. worden een stukje dieper in de crisis gedrukt. Voor de Wollukers is het juist een broodnodige overwinning. Eindelijk weer wat punten en misschien wat licht aan het einde van de tunnel. Niet alleen de supporters zijn gelukkig, ook de spelers lijken echt blij te zijn om weer een overwinning te mogen vieren met de supporters van Vak F. Het is te hopen dat RKC eindelijk weer de weg omhoog gaat vinden. Het is de mannen van Vak F van harte gegund. Maar voor nu moeten ze genoegen nemen met deze fijne overwinning tegen de Nijmegenaren. En na jaren van ellende zijn ze daar al dolgelukkig mee. Het supporterscafé zal een goede avond gaan draaien want alle supporters zoeken snel de warmte en gezelligheid op. Het was een avondje genieten in Waalwijk!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %