Keuken Kampioen Divisie

Ode aan de vrijdagavond: De cult bij FC Eindhoven

Na een week werken is er niets zo fijn om neer te strijken bij je ‘local’. Of iemand anders zijn ‘local’. Met een biertje uiteraard. Of twee. Als neutrale kijker vind ik de vrijdagavond echt zo erg nog niet, al hoort voetbal uiteraard op zondagmiddag half 3. Of zaterdagavond 8 uur. Afijn, na het werk snel de trein in op weg naar een nieuw avontuur in de Jupiler League. Op zoek naar een verborgen parel of gewoon genieten van een prachtig, sfeervol uitvak. Speciaal voor onze mooie, gekke, door KNVB en Jong elftallen gedomineerde Jupiler League: een ode aan de vrijdag avond. 

Wanneer het over groundhoppen gaat hebben de meeste groundhoppers al snel de neiging om naar het buitenland te trekken. Binnen Nederland is de meeste aandacht voor amateurderby’s. In de Jupiler League is er echter ook heel erg veel te genieten. Meestal krijgt de competitie weinig liefde maar voor echte cult kan je als liefhebber goed terecht op onze tweede niveau. Daarom bezocht ik samen met Stefan, beter bekend als Footballromantic, het vrijdagavondduel tussen FC Eindhoven en De Graafschap.

Cult op de vrijdagavond

Eindhoven werkt haar thuiswedstrijden af in het Jan Louwers Stadion. Het Jan Louwers Stadion is een stadion waar waarschijnlijk over 30 jaar met nostalgie naar wordt teruggekeken. Geopend in 1934 ademt het stadion nog historie. De lange zijde bestaat uit drie verschillende daken en in de open hoeken staan nog ouderwetse mooie lichtmasten. Zulke stadions beginnen langzaamaan uit te sterven en worden vervangen voor moderne en zielloze stadions. Afgelopen vrijdag was het extra genieten toen de zon langzaamaan onderging achter de lange zijde.

Op het veld is de Jupiler League altijd goed voor spektakel. Na 36 minuten waren er al vijf doelpunten gevallen en stond er een mooie 2-3 op het scorebord. Het hoogtepunt naast het veld was zonder twijfel het uitvak van De Graafschap. De achterhoekers hadden een sterke afvaardiging gestuurd en de superboeren maakten 90 minuten lang lawaai. Halverwege de eerste helft toonde de supporters van De Graafschap een indrukwekkend eerbetoon aan een overleden supporter van 21.

In de tweede helft viel de wedstrijd qua doelpunten wat stil, maar qua sfeer bleef het nog steeds top. Ook in het donker was het Jan Louwers Stadion nog een heerlijke bak. In de laatste minuut gooide De Graafschap de wedstrijd definitief in het slot en dit werd gevierd met ouderwets hekkenhangen door de uitsupporters. Na de wedstrijd verlieten de supporters van Eindhoven teleurgesteld hun stadion terwijl de spelers en supporters van De Graafschap nogmaals voor kippenvel zorgde door een laatste eer te bewijzen aan hun overleden supporter.

Geniet dus van deze schitterende foto’s die bewijzen dat er ook in de Jupiler League nog genoeg te genieten is:

 

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %