EredivisieVoetbalderbys

Nieuw Noord blijft bestaan na gestolen groepsdoek. Hebben ze gelijk?

Vanavond kwam een story van Nieuw Noord voorbij op m’n insta. Het enkele woord ‘statement’ trekt m’n aandacht. Iedereen die de socials van verschillende fanatieke groepen een beetje volgt heeft gezien dat afgelopen zondag het groepsdoek van Heerenveen is gestolen door (naar zeggen van Heerenveen en Voetbal Ultras) een groep van FC Groningen.

Hoewel Groningen zelf voorlopig nog niks naar buiten heeft gebracht, lijkt het zo een wraakactie voor zeven jaar geleden toen een groep Heerenveen supporters een van de leden van Groningen Fanatics na afloop van de wedstrijd FC Groningen – Vitesse bij zijn huis ter hoogte van de Oosterhamrikkade van zijn fiets trok en het groepsdoek stal. Resultaat? Groningen Fanatics hefte zichzelf op. Nieuw Noord komt vandaag met hun reactie. En die is? Nieuw Noord blijft bestaan!

Eén juiste beslissing

Het statement van Groningen Fanatics staat nog steeds op hun website. “Een gevoel van trots over bijna 14 jaar Groningen Fanatics is wat bij ons overheerst. Er is voor ons echter maar één juiste beslissing bij het verliezen van het groepsdoek, ons belangrijkste bezit. Wij bedanken iedereen die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan GF en stond voor de idealen van onze groep. De liefde voor het groen-wit van onze club en de stad blijft altijd bestaan, net als de vriendschappen. Thuis was wat ons betreft altijd privé. Wij doen wat jullie nalieten”. Met die woorden beïndigde Groningen Fanatics na veertien jaar haar bestaan.

En ze zijn niet de enige groep die dit overkwam. Alleen in Nederland en België hebben we al meerdere voorbeelden. In de afgelopen jaren schreven we bijvoorbeeld over de opheffing van Drughi Genk en de Antwerp Locos. In Nederland kennen we het voorbeeld van Ultras Eindhovia en VAK 74 van Heracles. Maar niet iedere groep heft zichzelf op. Brigata Tifosi van De Graafschap en eerder al Nieuw Noord hebben zichzelf niet opgeheven na het verliezen van hun groepsdoek.

En dan zijn er internationaal nog veel meer voorbeelden. De beelden van als stewards gekleede Köln supporters die het doek van Rot-Weiss Oberhausen van het hek trokken gingen het internet over. En de lijst met gestolen groepsdoeken is oneindig lang.

Boycot

De rivaliteit tussen Groningen en Heerenveen is de laatste zeven jaar intenser geworden. Na de spandoekactie zijn meerdere Heerenveen supporters vervolgd en hebben werkstraffen gekregen. Het gestolen doek werd vijf jaar later, tijdens de derby van het noorden, op Nieuw Noord, aan het uitvak getoond. En de wedstrijden tussen beide clubs zorgden voor stevige restricties. Zo mocht Groningen in januari vorig jaar maar met 600 supporters afreizen naar de uitwedstrijd tegen Heerenveen en werd de club verplicht de namen van de 600 fans vooraf doorgeven aan de gemeente Heerenveen. Daarnaast stelde burgemeester Van der Zwan van Heerenveen als voorwaarde dat per supportersbus, naast de stewards van FC Groningen, twee gecertificeerde beveiligers meereizen. Het gevolg was een boycot en een leeg uitvak in het Abe Lenstra stadion.

Wraak

En afgelopen zondag kwam na zeven jaar dan alsnog de wraak. Die avond kopte VoetbalUltras op verschillende van haar socials: “FC Groningen-supporters slaan keihard terug na actie van 2017. … Het officiële groepsdoek van Nieuw Noord (Heerenveen) werd gestolen door aanhangers van Groningen. Een revancheactie voor de gebeurtenissen uit 2017. De vraag is nu natuurlijk wat de ultra-groep van Heerenveen gaat doen. Houden zij zich ook aan de code of nemen ze een ander besluit?”

En dat besluit is dus dat Nieuw Noord zichzelf niet opheft. Het bericht begint met de bevestiging dat het doek is gestolen: “Het klopt dat één van onze leden afgelopen zondag vlakbij zijn huis is aangevallen. Tegen een meerderheid is het hem niet gelukt om alle materialen te verdedigen. ” Na wat pesterige opmerkingen over dat Groningen het VoetbalUltras account beheert en dat de derby een surrogaatderby is legt het bestuur uit waarom ze zich niet opheffen: “Met een ledenaantal van ruim 1.600 zijn we alles behalve een ultras groepering. Om die reden zullen we de supportersvereniging niet opheffen. Dit soort zaken kunnen wij als bestuur alleen met onze leden beslissen tijdens een algemene vergadering”.

Einde sfeergroep

Het gestolen doek betekent wel het einde van de groep binnen Nieuw Noord die de materialen regelen en verantwoordelijk zijn voor de sfeeracties. “Zij hebben aangegeven niet verder te gaan na het incident van zondag. Dit betekent dat er vanaf dit moment geen sfeeracties zullen worden voorbereid of uitgevoerd. Op dit moment is nog onduidelijk wat dit voor de verdere toekomst van sfeeracties betekent. Deze keuze respecteren wij en onze leden zullen we de komende zomer nader informeren wat de gevolgen zijn”.

Nieuw Noord blijft bestaan

Nieuw Noord blijft dus bestaan, maar waarschijnlijk voorlopig zonder, of met minder, sfeeracties. En de derby van het noorden? Die zal komend seizoen weer beladen zijn. Want dan kan Heerenveen het een eenzijdige rivaliteit of surrogaatderby noemen? Het is wachten op het moment dat hun groepsdoek, op z’n kop, ergens op de noordzijde van de Euroborg verschijnt.

En wat je ook van de code vindt, bij rivaliteit hoort het opzoeken van de grens. Maar wat mij betreft is de thuisomgeving ver over die grens. Zoek de grens op van het ludieke. En doe dat in en rondom het stadion. Zodat we er allemaal van kunnen genieten. En of je je groep op moet doeken als je doek wordt gejat? Daar zullen de meningen altijd over verdeeld blijven.

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %