Voetbalsupporters

Vak 74 van Heracles Almelo doekt zichzelf op na gestolen groepsdoek

In de afgelopen jaren was het in België meerdere malen raak. Zowel de Drughi Genk als de Antwerp Locos heffen zichzelf op na het verlies van een groepsdoek/groepsvlag. In Nederland gebeurde dit enkele jaren geleden met de Groningen Fanatics en Ultras Eindhovia, terwijl het de Brigata Tifosi (De Graafschap) en Nieuw Noord (Heerenveen) nog altijd wordt nagedragen dat zij dit ondanks het verliezen van een doek niet hebben gedaan. En nu is er een nieuwe naam in het lijstje. Vak ’74 van Heracles Almelo doekt zichzelf op.

Er zijn verschillende manieren om een groepsdoek te verliezen. Bij de Antwerp Locos ging het om een rechtstreekse confrontatie in Frankfurt, terwijl Genk het doek via via kwijt raakte en een jongen van Groningen Fanatics thuis werd beroofd. Bij Vak ’74 gaat het, net als bij Ultras Eindhovia, om een inbraak in een loods. Daar is afgelopen weekend door een supportersgroep het groepsdoek van Vak ’74 van Heracles Almelo buitgemaakt. Zelf hebben de supporters na enkele dagen beraad het volgende statement online gegooid.

Statement Vak ’74:

Fanatieke supporters groeperingen over de hele wereld weten het: wanneer je het groepsdoek verliest, komt er een einde aan je supportersgroep.

Hoe je het verliest maakt in onze ogen niet uit. De verantwoordelijkheid voor het doek moet altijd worden gedragen. Toch steekt het.

Afgelopen zaterdag (8 oktober) op zondagnacht omstreeks 01:30 uur is er ingebroken in ons hok. Het hok waar de jongens van de Tifosi hun banners, trommels en andere sfeer verhogende middelen opslaan. Nooit leggen wij onze groepsdoeken hier neer. Behalve deze nacht..

Afgelopen dinsdag en vanavond (12 oktober) hebben bestuursleden, oprichters en leden bij elkaar gezeten en besloten. De laffe daad heeft een einde gemaakt aan Vak ’74.

Supportersvereniging Vak ’74 is opgericht om alle fanatieke groeperingen binnen Heracles Almelo te verenigen. Alle groeperingen behielden haar eigen identiteit maar vanuit Vak ’74 werden deze bij elkaar samengebracht om gezamenlijk sterker te worden. Door de support en kritische blik aan Heracles Almelo groeiden we afgelopen jaren flink en werden mooie momenten beleefd. Komt er daarom een vervolg? Jazeker. Hoe? Dat gaan we samen met onze oud leden uitzoeken.

Het doek zal uiteraard in handen gekomen zijn bij supporters van een andere BVO. We zullen zien wie de lafste supportersgroep van Nederland heeft.

Waarin andere supportersgroepen het nalieten, houden wij ons aan de ongeschreven regel.

Einde Vak ‘74

Hiermee komt er dus een einde aan het bestaan van Vak ’74, een van de meest toonaangevende supportersgroepen binnen Heracles Almelo. Niks dan respect voor hun keuze om zich aan de erecode te houden. Het is voor nu onduidelijk wie de dader is van deze actie, maar online gaan de geruchten dat het gaat om supporters van PEC Zwolle. En laat nu net morgen PEC Zwolle – Heracles Almelo op het programma staan… Het is hoe dan ook jammer om te zien dat er weer een supportersgroep verloren gaat in de Nederlandse scene.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %