Keuken Kampioen Divisie

20 jaar Brigata Tifosi: de kroon op twee decennia werk

Door de jaren heen hebben we regelmatig aandacht besteed aan de schitterende acties van de Brigata Tifosi van De Graafschap. Een groep die, terecht, een indrukwekkende reputatie heeft opgebouwd in de gehele Nederlandse supporterswereld. Het 20-jarig bestaan van de groep belooft dan ook een spektakel te worden. We hebben geen andere keuze dan wederom af te reizen richting het Achterhoekse Doetinchem.

Het feest wordt namelijk vooraf aardig aangekondigd door de supporters van De Graafschap. De week voor de wedstrijd tegen FC Eindhoven wordt er een gigantische uitnodiging uitgerold op de tribune. Gedurende de week wordt de boel nog eens extra opgebouwd door middel van enkele video’s. De grootste teaser is hierbij de aanwezigheid van de Joker, onderdeel van waarschijnlijk de bekendste reeks tifo’s die de groep ooit gedaan heeft. Alle opbouw naar de wedstrijd leidt in ieder geval tot torenhoge verwachtingen.

24 oktober 2003

Verwachtingen die de Brigata Tifosi waarschijnlijk wel gaat waarmaken. De huidige reputatie heeft de groep namelijk niet voor niks verdiend. De BT liet zich op 24 oktober 2003 voor het eerst zien op de tribune, tegen TOP Oss. Niet veel later komt de huidige kern bij de groep en in rap tempo worden stappen gezet om de sfeer bij De Graafschap te verbeteren. De groep heeft het echter niet altijd even makkelijk gehad. Aan het begin van het vorige decennium staan de supporters recht tegenover het bestuur van de club en wordt er alles aan gedaan om de Brigata Tifosi kapot te maken.

Een strijd die niet te winnen valt voor mensen zoals oud-voorzitter Clémence Ross (overigens ook geen fan van In De Hekken). De BT overleeft en De Graafschap verandert weer op positieve manier. In de 10 jaar die volgen zet Brigata Tifosi de club wereldwijd op de kaart met meerdere adembenemende sfeeracties. Sterkste punt van de groep is misschien wel dat de acties altijd doordacht zijn, en kritisch waar nodig. Strijdend voor de cultuur van de club, maar ook voor de supporterscultuur in het algemeen toont Brigata Tifosi zich al jarenlang tot een verrijking voor de Nederlandse supporterswereld.

Tifo nummer 1

De wedstrijd tegen FC Eindhoven belooft, gezien de aankondigingen, de kroon op twee decennia werk te worden. Voor het 5-jarig bestaan was er een mooi doek, voor het 10-jarig bestaan een groter doek en voor het 15-jarig bestaan een actie door het hele stadion. Grote schoenen om te vullen, want het 20-jarig jubileum moet al deze acties overtreffen. Dat is duidelijk ook het doel van de BT zelf, want het eerste wat opvalt in het stadion is dat er een gigantische kraan boven de lange zijde hangt.

Het blijkt een cruciaal onderdeel van de sfeeractie die gepland staat voor de opkomst van de spelers. Op de tribune komt een groot spandoek omhoog met verjaardagsvlaggetjes vol voormalig logo’s van Brigata Tifosi, met een versie voor het 20-jarig bestaan in het midden van de tribune. “Alles en iedereen binnen? Dan kan het feest beginnen” is de tekst. De gaten tussen de vlaggetjes zijn gevuld met blauw-witte ballonnen.

Boven op de tribune wordt een gigantisch spandoek getild van de joker met een verjaardagstaart en twee ballonnen in de hand. Hierachter knalt het siervuurwerk de lucht in. Als dit bijna afgelopen is komen er meerdere fakkels op de rijen tussen de tribunes. Om alles af te maken worden er achter de reclameborden blauwe en witte smokeshooters afgeschoten. Allemaal weer zo veilig als maar kan. Het is al met al een bizar vette sfeeractie van de Brigata Tifosi. Het 20-jarig bestaan waardig.

Palermo & Duisburg

Maar het blijft vanavond niet bij één sfeeractie, er zijn meerdere acties voorbereid voor deze speciale avond. Rond de twintigste minuut wordt de tweede tifo van de avond naar boven getrokken. Het is een doek om de twee vriendschappen van de groep te vieren. Die met de PGDU van MSV Duisburg en de Curva Nord Inferiore van het Italiaanse Palermo. “Met vrienden aan onze zij, mentaliteit is wat ons bindt”. Drie van de vijf mannen op het doek dragen outfits van de Brigata Tifosi, terwijl er ook eentje van Duisburg en eentje van Palermo bij staat. De KNVB maffia in de hoek is de kers op de taart.

Op het veld lijkt het feestje verstoord te worden door de gasten uit FC Eindhoven. Terwijl wij namelijk alleen maar bezig zijn met de supporters, proberen de spelers daadwerkelijk een wedstrijd te winnen vanavond. Hierbij komt FC Eindhoven op voorsprong, maar gelukkig weten de Superboeren nog voor rust op gelijke hoogte te komen. Het zorgt voor een lekkere sfeer op De Vijverberg. Vooral de sterke interactie tussen de korte zijde en andere vakken valt hierbij op.

Batman & The Joker

We hebben vooraf al een lichte waarschuwing gehad; blijf in de rust vooral even hangen. Want ook dan is er geen rust bij de supporters. Er wordt voor het vak flink gewerkt aan het optuigen van een steiger. Tevens gaat er een doekje over het vak heen, wat betekent dat er weer wat pyro aan zit te komen. Het meest indrukwekkend is het nieuwe spandoek wat omhoog wordt getuigd. Een verzameling van de beste sfeeractie’s die de Superboeren door de jaren heen hebben gedaan. Het midden is leeg gelaten voor een nieuwe “live foto” die kan worden toegevoegd aan de verzameling legendarische acties.

Het doek is niet alleen gigantisch, maar vooral ook ongekend gedetailleerd. In eerste instantie lijkt het alsof het daadwerkelijk foto’s zijn die simpelweg vergroot zijn. Pas van dichtbij kan je zien dat er daadwerkelijk geschilderd is. Fotorealisme met tientallen verschillende kleuren op een spandoek. Wat een ongekend kunstwerk. Even later verschijnt er nog een verrassing op de steiger voor het vak. De joker is terug! In het uitvak staat overigens één gozer verkleed klaar als Batman. Supportershumor! Mooi om te zien.

Hierna tovert de joker twee fakkels uit de borstzak en geeft zo het startschot voor een schitterende pyroshow. Hij wordt gevolgd door tientallen andere gasten in blauw-witte bivaks die ook hun felle fakkels afsteken. Maar ook dan is de Joker nog altijd de blikvanger. Hij pakt er een gigantische shooter bij – de gemiddelde raketwerper is er niks bij – en begint hieruit vuurpijlen de lucht in te schieten. De pijlen weten de middenlijn te halen en als alle vuurwerk is gedoofd ligt de wedstrijd nog een kwartier stil door het gigantische rookgordijn dat is ontstaan.

Cultuurbewakers pur sang

In de zeventigste minuut is het tijd voor tifo nummer 4. Qua ontwerp waarschijnlijk de simpelste tot dusver, maar qua boodschap wellicht de sterkste. Het is een verzameling van krantenkoppen over de Brigata Tifosi door de jaren heen. Over het verven van het eigen stadion, het ophalen van een boete en het worden van een shirtsponsor van De Graafschap. Maar ook de kritische kant over boycots tegen de beloften, acties tegen kunstgras, de KNVB en het plakken van een supportersmanifest op het stadion.

“Kritisch en principieel”. “Cultuurbewakers pur sang”. De boodschap is duidelijk. Het is de mentaliteit waar de gasten van BT zelf ook trots op zijn. De supporters zijn nooit te beroerd om statements te maken voor wat zij denken dat juist is. Vaak ook op ludieke wijze. Het wordt allemaal afgemaakt met prikkeldraad rond het logo van De Graafschap. Zolang de BT er zit komt niemand aan de cultuur van de club. Dat is misschien wel de belangrijkste boodschap van de avond.

Ga staan voor de BT

Het mooiste van de avond is misschien wel de waardering die te zien is vanuit de andere supporters en de club. Meermaals wordt het nummer “ga staan voor de BT” ingezet, waarna de hele Vijverberg van zijn of haar stoeltje komt. Een groep die 10 jaar geleden nog lijnrecht tegenover de club en vele mede-supporters stond, wordt vandaag de dag door iedereen gewaardeerd en gerespecteerd. Het is het resultaat van jarenlang hard werken aan het herstellen en onderhouden van die relaties. Dat dat nu uitpakt in het respect van alle aanwezigen, moet toch bijzonder voelen voor de groep.

De uitnodiging voor het feestje van vanavond is vooraf ook uitgedeeld door de club, die geen kans na laat om haar waardering uit te spreken voor haar ultras en de schitterende sfeeracties die zij maken. Het logo van de groep staat groot op de digitale borden boven op de tribunes. Ook de Blue Brothers, een ultragroep van De Graafschap die pasgeleden haar 5-jarig bestaan vierde en vaak samenwerkt met de Brigata Tifosi – brengt haar felicitaties over door middel van een doek en confetti. De spelers geven dan weer een cadeau in de vorm van drie punten, want in de tweede helft wordt een 2-1 over de streep getrokken.

Man of the Match

Als het laatste fluitsignaal in zicht komt is het ook tijd voor de laatste tifo-actie. Spandoek nummer 5 voor de mensen die de tel ondertussen zijn kwijtgeraakt. Ditmaal is het een spandoek met de tekst “altijd en overal. Al 20 jaar lang”. Het is een van de slogans van de groep, die eigenlijk het supportersleven vangt in twee woorden. In de letters zelf valt de zin “waar jij ook gaat, staan wij paraat” te lezen. In het midden is het logo van De Graafschap in een kompas geplaatst. Het is qua sfeeracties het sluitstuk van een bizarre avond aan acties. Simpelweg Europese top!

Om het verjaardagsfeest helemaal af te maken is het wel lekker dat de wedstrijd ook gewonnen is. Hierdoor kan er nog een uitgebreid feest worden gevierd tussen de spelers en de supporters. Ook zijn er nog felicitaties van de supportersvereniging en wordt er een donatie van 1000 gedaan. Tevens wordt de BT uitgeroepen tot Man of the Match, waarbij de capo een schild in de handen gedrukt krijgt. Vanavond staat volledig in het teken van de Brigata Tifosi, die zich al 20 jaar lang belangeloos met hart en ziel inzetten voor De Graafschap. Het feestje van vanavond is meer dan verdiend.

Een bijzondere groep

Nadat alle acties geslaagd zijn en het feest in het stadion gevierd is, hebben de ultras eindelijk de mogelijkheid om rustig adem te halen. De hele avond is gelopen zoals gepland en er is een megashow neergezet. De trots overheerst terecht. Nu is het tijd voor hun privéfeestje in het eigen honk in het stadion. Een plaats waar ook de spelers, staf, voorzitter en SLO welkom zijn, tussen de ultras lopen en een drankje doen.

Iedereen van de club spreekt haar waardering uit over de getoonde acties en een boete of wedstrijd zonder publiek wordt lachend ingecalculeerd. Er spreekt een toffe oprechtheid uit de woorden van de spelers richting de ultras over de sfeeracties. Een band als dit tussen spelers, club en supporters zie je maar weinig tegenwoordig. Het is allemaal onderdeel van wat de Superboeren zo’n bijzondere club maakt. Een status die voor een groot gedeelte op het conto van de Brigata Tifosi mag worden geschreven. Een hele bijzondere groep.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %