Ludogorets: tegenstander Antwerp in de Europa League
Antwerp FC neemt het in de Europa League op tegen Ludogorets. De club uit Bulgarije is bij vele bekend vanwege de vele deelnames aan de Europese eindtoernooien. Bij Ludogorets zelf lijkt alles heel rustig en professioneel te verlopen. In de rest van Bulgarije is het als vanouds: een grote puinhoop.
Voetbal in Bulgarije
Bulgarije, voor ons toch vooral het land van Levski én CSKA Sofia. Ludogorets mag dan de meest succesvolle zijn, qua supporters zijn het vooral Levski en CSKA die er met kop en schouders bovenuit steken. Dan zijn er verder nog twee clubs met grote supportersgroepen: Botev en Lokomotiv Plovdiv. Wij zoomen in op het merkwaardige voetballand.
CSKA Sofia
CSKA Sofia is met 31 titels de meest succesvolle club in Bulgarije. De oude club van Ilias Haddad en Stanislav Manolev kocht in 2007 voor meer dan twee miljoen aan spelers, maar wist daarna niet hun Europese licentie te verkrijgen. Ook kon CSKA Sofia mogelijk niet meer meedoen aan de Bulgaarse voetbalcompetitie. Dit konden ze ontwijken door als amateurclub door te gaan. De financiële problemen werden blootgelegd, wat zorgde voor paniek binnen de vereniging.
Dure spelers werden verkocht en CSKA Sofia speelde met een team vol met jeugdspelers. Dit was nog niet alles: een paar jaar later, in seizoen 2014-2015, werd CSKA Sofia teruggezet naar het derde niveau van Bulgarije. De Bulgaarse voetbalbond gaf CSKA geen licentie om professioneel voetbal te spelen.
Litex Lovech
CSKA Sofia zou verkocht worden, maar dit ketste af. De grootste aandeelhouders vertrokken en de zoektocht naar een koper werd opnieuw ingezet. Grisha Granchev, eigenaar van Litex Lovech, kwam met een plan. Hij wilde de naam van Litex Lovech wel veranderen naar CSKA Sofia en de club laten verhuizen naar de hoofdstad. Opvallend is dat Granchev door veel mensen werd gezien als leider van een criminele bende.
Een andere miljonair, Vasil Bozhkov, liet de media weten dat CSKA een nieuwe start zal maken in de onderste regionen van het amateurvoetbal. Dit idee bleek van korte duur, want CSKA ging in zee met Granchev. Granchev, die beweerde aanhanger van CSKA te zijn, beloofde veel goeds aan de club. In het eerste seizoen werd CSKA Sofia kampioen op het derde niveau. Bovendien wisten ze te stunten in het bekertoernooi: het was de eerste keer dat een Bulgaarse club uit de derde divisie de beker wist te winnen. 33.000 man was hier getuige van in het nationale stadion van Bulgarije.
Granchev
Dit succes bleek van korte duur, want financieel kwam Granchev zijn beloftes niet helemaal na: er was een schuld van ruim 40 miljoen. In 2016 werd CSKA Sofia alsnog failliet verklaard. Toch liet Granchevs creatieve brein hem niet in de steek. Hij werd mede-eigenaar van nog een club: Chavdar Etropole. De naam van deze club werd veranderd naar PFC CSKA 1948. Enkele weken later fuseerde hij de club met zijn andere eigendom: Litex Lovech. Na deze fusie kreeg PFC CSKA 1948 wederom een ‘nieuwe’ naam: CSKA Sofia. Alsof de club ooit is weggeweest!
De regels werden op een slimme manier omzeild, want het nieuwe CSKA Sofia mocht de licentie van Litex Lovech overnemen. Raar is het niet, want in de Raad van Bestuur van de Bulgaarse voetbalbond zat nog een bekende naam: ene Grisha Granchev. Vanwege de hervorming van de divisies kon het nieuwe team meedoen op het hoogste niveau. En dat terwijl Litex Lovech pas hiervoor nog werd uitgesloten van deelname aan de hoogste divisie, omdat ze van het veld afliepen uit protest tegen de scheidsrechter. En Chavdar Etropole? Die club heeft überhaupt nooit op het hoogste niveau gespeeld.
Ministerie van Sport
Het originele CSKA 1948 Sofia had nog een contract om te spelen in hun eigen stadion, maar de eigenaar van het stadion, het Ministerie van Sport, annuleerde dit contract en liet CSKA Sofia hier spelen. Het team kon dus gewoon weer terecht in hun oude stadion.
Het bestuur van CSKA Sofia en de media deden hun best om zoveel mogelijk te doen alsof er niets aan de hand was. Op verschillende manieren werden zielen gewonnen bij de supporters. Supporters konden gratis naar binnen bij oefenduels tegen historische tegenstanders als Internazionale. Leden van de harde kern kregen een baan als steward tijdens thuiswedstrijden. En het werkte. Ruim 7.000 supporters van het ‘nieuwe’ CSKA Sofia kwamen opdagen in hun eerste competitiewedstrijd.
CSKA 1948 Sofia
Supporters van andere clubs hadden kritiek op de situatie. CSKA Sofia werd veel gelinkt met Litex Lovech. Ook binnen de harde kern van CSKA Sofia was niet iedereen gelijkgezind. Niet iedereen vond dat ze de problemen zo makkelijk konden oplossen. In juli 2016 werd CSKA 1948 Sofia opgericht door Ivan Mechkov, een generaal die 28 jaar in het Bulgaarse leger heeft gezeten. Zijn doel was duidelijk: hij wilde de waarden van ‘de club van het leger’ bewaren. De naam CSKA is in het Bulgaars de afkorting voor ‘centrale sportclub van het leger’.
Ondertussen waren meer dan 20.000 man aanwezig bij de derby van Sofia. Een wedstrijd die supporters van Levski Sofia niet zagen als een echte derby. Supporters van Levski Sofia zongen veel over Litex Lovech. Een dag later zagen zo’n 150 toeschouwers in een klein stadionnetje CSKA 1948 Sofia met 8-0 hun competitiewedstrijd winnen. Wat een contrast!

Het eerste seizoen werd CSKA 1948 Sofia kampioen in de regionale divisie van Sofia (vierde niveau). Ook werd de finale van de amateurbeker behaald. Een jaar later wisten ze dit kunstje te herhalen: in 2018 werd de goede lijn doorgezet en promoveerden ze naar het tweede niveau! In dit seizoen werd het team in de kwartfinale van de beker uitgeschakeld.
In het seizoen 2018-2019 verhuisde de vereniging naar het nationale stadion: het Vasil Levski Stadion. Dit is tevens het stadion waar de derby’s tussen CSKA Sofia en Levski Sofia worden afgewerkt en waar het Bulgaarse nationale team haar thuiswedstrijden speelt. In dit seizoen was een vierde plek net niet genoeg voor een promotie naar de hoogste divisie, maar deze prestatie beloofde veel voor het komende seizoen.
Levski Sofia
In gesprek met voetballer Erol Akan komen we erachter dat het uitbetalen van salarissen in Bulgarije geen probleem is. Toch gaat het één van de grootste clubs van het land, Levski Sofia, financieel niet voor de wind, zo merkten we afgelopen februari. Levski Sofia stond aan de afgrond, nadat enkele weken voor onze komst zowel minderheidsaandeelhouder Vasil Bozhkov als meerderheidsaandeelhouder Georgi Popov in de Emiraten werd gearresteerd.
Tegen Bozhkov liepen toen meerdere aanklachten, waaronder fraude, omkoping en een bijdrage in georganiseerde misdaad. Popov werd gearresteerd omdat hij naast mede-aandeelhouder van Levski ook zakenpartner van Bozhkov was. Een groot gevolg van de aanhouding van beide heren was dat er direct sprake was van een lege bankrekening. Plots werd de geldkraan dichtgedraaid. Een accuut faillissement dreigde. Dankzij inzamelingsacties van supporters bestaat de club nog steeds.
Veranderingen
Sindsdien hebben er al veel veranderingen plaatsgevonden binnen Levski. Voormalig Levski Sofia ‘legende’ Nasko Sirakov is clubeigenaar geworden. De supporters steunen hem, maar hopen van Levski wel ooit een vrije, onafhankelijke club te maken. “Levski is opgericht door een jonge patriot met een open blik. Zo willen we het graag houden”, zei een supporter van de club eerder tegen In de Hekken. “Anders zouden we onze idealen opgeven en zomaar weer een nieuwe zakenman binnenlaten.”
Het zijn dan ook de supporters die trots mogen zijn op die veranderingen. Tot nu toe haalden ze voor Levski de meeste inkomsten uit ‘virtuele tickets’. Het stadion werd zelfs al een keer uitverkocht zonder dat er een wedstrijd zou plaatsvinden. Ook wordt er nog steeds geld opgehaald doormiddel van donaties. Zelfs supporters van Lazio, waarmee de supporters van Levski een vriendschapsband onderhouden, doneerden al aan de noodlijdende club.
Ludogorets
Bij zo’n beetje alle grote clubs is het een bende in Bulgarije. Hoe anders is het bij de tegenstander van Royal Antwerp FC, Ludogorets, geregeld. Een club uit het stadje Razgrad, waar zo’n honderduizend inwoners wonen. In 2010 wordt de club opgekocht door farmaceut Domuschiev. Op dat moment start de grote zegetocht.
Ludogorets speelt op dat moment nog op het tweede niveau, maar wordt in het eerste jaar onder Domuschiev direct kampioen. Een geheel nieuw tijdperk is aangebroken. In het eerste jaar op het hoogste niveau wint het meteen de beker én de competitie. Sindsdien is er geen andere club meer kampioen geworden in Bulgarije.

Supporters van Botev met een sfeeractie in de finale tegen Ludogorets
In 2013 bereikt Ludogorets voor het eerste de groepsfase van de Europa League, een jaar later plaatst het zich voor het eerst voor de Champions League groepsronde. Overwinteren op het hoogste niveau lukte nog niet, al bereikte het wel drie keer de knock-out fase van het Europa League toernooi.
Supporters Ludogorets
Heel simpel: die zijn er eigenlijk niet. Daarom willen we jullie vooral wat lekkere videos laten zien van clubs op bezoek bij Ludogorets. Clubneutraal of niet: Laat Antwerp maar winnen vanavond. Ludogorets is toch vooral een succesvol speeltje van een zakenman!