In de nacht van zaterdag 23 op zondag 24 mei 2020 zetten supporters van Levski Sofia de Bulgaarse hoofdstad in vuur en vlam. Fakkels worden ontstoken, vuurwerk gaat de lucht in en kelen worden schor gezongen. Reden hiervoor is het 106-jarig bestaan van de club. Een club waar de liefde diep gaat. Zo diep, dat ik het eigenlijk met geen woorden kan omschrijven. Toch probeer ik het. Ik kruip achter mijn laptop, begin foto’s te verzamelen en schrijf een stuk over het volksfeest in Sofia. Dat Levski een plekje zó diep in mijn hart zou krijgen, had ik op dat moment nooit kunnen beseffen. 

Wanneer ik het artikel op zondag publiceer ontploft mijn telefoon al snel van de inkomende berichtjes. Vele Bulgaren proberen me op hun beste Engels te benaderen, een gesprek aan te knopen of me zelfs te bedanken voor het artikel dat ik heb geschreven. Het doet me direct denken aan de openheid, gastvrijheid en liefde waarmee ik ooit ben ontvangen bij Levski Sofia.

The Eternal Derby

We moeten namelijk even terug in de tijd, naar 15 februari 2020. Met Away Days Football Travel bezoeken we ‘The Eternal Derby’ tussen Levski Sofia en CSKA Sofia (of Litex, het is maar net hoe je het bekijkt). Of die derby voor eeuwig zal zijn, wordt dan al ernstig in twijfel gebracht. Levski Sofia staat aan de rand van de afgrond, nadat enkele weken voor onze komst zowel minderheidsaandeelhouder Vasil Bozhkov als meerderheidsaandeelhouder Georgi Popov in de Emiraten zijn gearresteerd. Tegen Bozhkov lopen dan meerdere aanklachten, waaronder fraude, omkoping en een bijdrage in georganiseerde misdaad. Popov wordt gearresteerd omdat hij naast mede-aandeelhouder van Levski ook zakenpartner van Bozhkov is.

Het zijn de grote problemen van de club waar ook wij direct mee worden geconfronteerd. De fanatieke supporters van Levski Sofia zijn gepassioneerd over hun club, maar ook over de zaak waarvoor ze al jaren vechten: een gezond Levski Sofia, dat geen speelbal is van duistere clubeigenaren. Na de arrestatie van de heren Bozhkov en Popov komt er geen cent meer binnen. Zelfs de salarissen van de spelers kunnen niet meer worden betaald. Om het budget aan de club te schenken wordt er voor, tijdens en na de derby geen Pyro afgestoken. Tijdens de derby wordt er geld ingezameld door en onder de supporters. Ook wij dragen ons steentje bij.

Veranderingen

Sindsdien hebben er al veel veranderingen plaatsgevonden binnen Levski. Voormalig Levski Sofia ‘legende’ Nasko Sirakov is clubeigenaar geworden. De supporters steunen hem, maar hopen van Levski wel ooit een vrije, onafhankelijke club te maken. “Levski is opgericht door een jonge patriot met een open blik. Zo willen we het graag houden”, zei een supporter van de club eerder tegen In de Hekken. “Anders zouden we onze idealen opgeven en zomaar weer een nieuwe zakenman binnenlaten.”

Het zijn dan ook de supporters die trots mogen zijn op die veranderingen. Tot nu toe haalden ze voor Levski de meeste inkomsten uit ‘virtuele tickets’. Het stadion werd zelfs al een keer uitverkocht zonder dat er een wedstrijd zou plaatsvinden. Ook wordt er nog steeds geld opgehaald doormiddel van donaties. Zelfs supporters van Lazio, waarmee de supporters van Levski een vriendschapsband onderhouden, doneerden al aan de noodlijdende club.

“Hope for a better tomorrow”

Een van die mensen uit Bulgarije die contact met me zochten was Georgi. Een trotse Bulgaar die al jaren in Alkmaar woont, maar nog altijd op en neer gaat voor zijn Levski Sofia. “Hi man. I live in The Netherlands and I am a very big fan of Levski Sofia. I have read your nice words for my team. I have a present for you.” Na een lange tijd contact te hebben onderhouden komt Georgi me opzoeken. Met zijn busje komt hij helemaal van Alkmaar naar Enschede rijden, om me te bezoeken in ‘mijn Grolsch Veste’.

Georgi overhandigt me een wedstrijdshirt van Levski Sofia, met daarop mijn eigen naam. Ik sta tot op de dag van vandaag nog steeds perplex. Maar wat me het meest heeft geraakt, is de brief die clubeigenaar Nasko Sirakov hoogstpersoonlijk aan me schreef om me te bedanken voor het geschreven artikel. “Your article on this topic was quoted in Bulgarian media and gave us hope for a beter tomorrow.” Bij een wedstrijdshirt en brief is het nooit gebleven. Ik word overspoeld met t-shirts en stickers. Een van die t-shirts die Georgi me overhandigt is een cadeau van de supportersgroep Blue Zone B-18. Een supportersgroep die voor mij laat zien waarom ik me verbonden voel met Levski. Met de actie ‘Together for Danny’ zamelde de groep binnen een dag al 80.000 Bulgaarse Lev (40.000 euro) in, om de twee operaties voor de zieke Danny te bekostigen. Voor het tweejarige meisje werd in zeven maanden uiteindelijk bijna twee ton ingezameld.

Bulgaarse trots

Het houdt me nog regelmatig bezig. ‘Waarom zijn de mensen rondom de club Levski Sofia zó dankbaar?’ Ik denk dat het Bulgaarse trots is. Trots die ver gaat. Trots voor het land, de stad en de club. Met diezelfde trots praat Georgi voortdurend over Levski, waar hij de hele dag aan denkt. Waarmee hij ‘s morgens opstaat, en waarmee hij ‘s avonds weer naar bed gaat. Waarmee hij eet en slaapt. Georgi zijn verhalen reiken tot ver buiten het voetbalstadion. Hij vertelt me vol passie over de supportersgroep Blue Boys Burgas. Een groep die gevestigd is aan de andere kant van het land, en iedere week kilometers reist om wedstrijden van Levski te bezoeken. Ook Blue Boys Burgas zamelde geld in voor het noodlijdende Levski. Maar net zoals bij Blue Zone B-18 staat juist het sociaal-maatschappelijke aspect hoog in het vaandel. In april 2021 hoop ik aanwezig te kunnen zijn bij het jaarlijkse voetbaltoernooi van Blue Boys Burgas, dat speciaal voor kinderen wordt georganiseerd.

Maar de eerste afspraken zijn inmiddels al gemaakt. Georgi vertelde met zoveel passie over zijn eigen supportersgroep Blue Lads Sliven, dat ik er niet meer onderuit kan deze eind oktober te bezoeken. Samen vliegen Georgi en ik naar Bulgarije om de uitwedstrijd bij Ludogorets bij te kunnen wonen. Ik kan niet wachten terug te komen in het liefdevolle Bulgarije, met haar absolute parel: Levski Sofia.

SAMO LEVSKI

 

 

Boy de Haan
Studeert Journalistiek om continu met voetbal, maar vooral de daarbij horende randzaken, bezig te mogen zijn. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.