De Sofia derby is de strijd tussen de grootste en succesvolste clubs uit Sofia en van Bulgarije en wordt soms ook aangeduid als de ‘Eternal derby of Bulgarian football’. De rivaliteit startte aan het einde van de jaren 40, toen CSKA werd opgericht en al meteen succesvol bleek te zijn en op sportief vlak de grote concurrent werd van het toen al veel langer succesvolle Levski Sofia. Beide clubs clubs ondergingen in de loop ter tijd verschillende naamsveranderingen, maar hebben de huidige clubnamen sinds de eind jaren 80. Doordat op sportief vlak beide teams succesvol bleven en vaak onderling uitvechtten wie er kampioen werd, werd in de loop der jaren de rivaliteit tussen de Blauwen van Levski en de Rooien van CSKA buiten het veld ook steeds groter.

sofia5

Dit weekend stond in eerste instantie niet in het teken van de Sofia derby, maar was gepland rond de Thessaloniki derby tussen Aris en PAOK (verslag volgt nog). Deze keer werd de trip niet zelf geregeld, maar werd besloten om mee te gaan op de lezersreis van schrijver/groundhopper/IDH-collega Tom Bodde van groundhopper.nl. Aangezien Tom de Thessaloniki derby ook al vroeg in de planning had staan, was de keuze al snel gemaakt. En het mag gezegd worden: alles was tot in de puntjes geregeld. Dus lijkt het je een keer leuk om eens echt voetbal te beleven in het buitenland met andere liefhebbers, houdt dan de site of Facebook van Groundhopper.nl in de gaten. Toen een dag voor vertrek bekend werd dat de Sofia derby op de zaterdag gepland werd, werd er al snel overlegd met de groep om deze wedstrijd ook mee te pakken. De beslissing was snel gemaakt, want iedereen wilde deze derby ook graag zien. In korte termijn werd alles geregeld; perskaarten werden aangevraagd en vervoer werd uiteindelijk ook geregeld door de hotelreceptie.

sofia2

Op zaterdagochtend was het al vroeg opstaan en werden we al opgewacht door een busje inclusief chauffeur om ons naar Sofia te gaan brengen. Na een reis van zo’n 5 uur kwamen we aan in Sofia waar de typische oostblokflats de toon voerden en waar paard en wagen nog gewoon in het straatbeeld te zien zijn. Veel armoede dus en een totaal andere cultuur. We besloten eerst een kijkje te gaan nemen bij het stadion van CSKA, daar glipten we snel het stadion in via een openstaande deur en maakten wat foto’s.Na een biertje bij CSKA werd de officiële fanshop bezocht, waar tot onze verbazing gewoon t-shirts en andere merchandise werd verkocht met verschillende nazisymbolen, zoals Zyklon-B, 88 (Heil Hitler) en meer van dit soort ongein. Uit principe werd er door ondertekende dus geen souvenir aangeschaft hier. Later zou blijken dat dit geen uitzondering is en dat racisme hier de normaalste zaak van de wereld is.

sofia4

Ruim voor de aftrap werd het Vasil Levski National Stadium al aangedaan, waar nog niet veel supporters te bekennen waren, maar waar de politie wel al massaal aanwezig was. We hadden voor deze wedstrijden perskaarten en een deel van de groep zou de wedstrijd vanaf de perstribune volgen, de rest vanaf de sintelbaan rond het veld. De tribunes begonnen steeds voller te lopen en de fanatieke aanhang van beide teams bevonden zich op de tribunes achter de doelen. Uiteindelijk zouden er een kleine 12.000 toeschouwers aanwezig, lang niet uitverkocht. Maar dat gebeurt dan ook zelden bij deze derby.

20140315_152811

En het mag wel gezegd worden dat het een unieke ervaring is om zo’n grote derby mee te maken vanaf de sintelbaan, vlak voor de fanatieke aanhangers van beide clubs. Een uitgebreid verslag van de wedstrijd kan ik dan ook niet geven, want het was vanaf deze positie veel interessanter om de sfeer op de tribunes te volgen. Ook in het stadion was weer duidelijk te merken dat ze er in Bulgarije een heel ander gedachtegoed op na houden, dan gebruikelijk in West-Europa. Spandoeken met White Power/SS, een supporter met een enorme hakenkruis tatoeage op z’n borst, de Hitler groet en massale oerwoudgeluiden als een zwarte speler aan de bal was. Maar na de overwinning was de zwarte speler van CSKA wel een van de grote helden, hoe hypocriet wil je het hebben?

Bij de spelersopkomst hadden beide supportersgroepen een sfeeractie, maar heel bijzonder was het niet. Bij de Levski aanhang waren blauwe vlaggetjes te zien en de CSKA fans lieten een doek zien met tekst en daaromheen enkele groene fakkeltjes. De sfeer tijdens de wedstrijd was van beide wel teams wel uitermate goed, de typische ultrasfeer zorgde voor 90 minuten steun voor de spelers. In het begin van de wedstrijd werd de hoofdtribune al een paar keer bestookt met vuurwerk door het Levski vak. De meeste projectielen eindigden vlak voor de tribune, maar 1 stuk vuurwerk landde wel midden op de tribune tussen de mensen, maar leek gelukkig niemand verwond te hebben. Later in de eerste helft volgde nog een pyroactie met rookpotten aan de Levski zijde, wat er toch altijd mooi uit ziet. Bij rust stond het nog 0-0 was er verder weinig gebeurd op het veld.

Waar ik de eerste helft voornamelijk voor de Levski aanhang bivakkeerde, besloot ik de 2de helft maar aan CSKA zijde te bekijken. Ook hier was de vocale sfeer weer prima en vermaakte ik me opperbest. Waar ik bij de Levski vakken vooral rookpotten en fakkels zag, was het bij CSKA vooral knalvuurwerk dat om de paar minuten de sintelbaan werd opgegooid al moet er wel bij gezegd worden dat het meer rotjes waren, dan echt vuurwerkbommen. Ook leuk om te zien was dat er in de 2de helft een tijd lang de sfeer werd bepaald door een jochie van een jaar of 10-12, deze kleine capo deed goed zijn best en kreeg het CSKA vak goed mee.

Het einde van de wedstrijd naderde ondertussen en was er was nog steeds niet gescoord. Een derby zonder doelpunten zou toch wel teleurstellend zijn, maar echt kansen werden niet meer genoteerd in het slot van de wedstrijd. Toen we eigenlijk de moed al hadden opgegeven, werd het droomscenario toch nog werkelijkheid. CSKA scoorde diep in blessuretijd (al hadden we daar geen idee van, aangezien er geen werkend scorebord te ontdekken was in het stadion) de winnende treffer door een kopbal uit een hoekschop. Ik stond toevallig net 2 meter achter het doel opgesteld en had ook maar besloten om net die corner op beeld vast te leggen. De ontlading was groot bij de spelers en de supporters bij CSKA, want wat is er nou mooier om je aartsrivaal op zo’n manier te verslaan. Vrijwel direct na de aftrap klonk het eindsignaal en kon de tweede derby in een week tijd definitief gevierd worden. Ik maakte het feestje van heel dichtbij mij en de adrenaline gierde werkelijk nog uren door mijn lichaam heen. Ongekend om dit van zo dichtbij mee te kunnen maken!

En nog wat extra foto’s

sofia3
Welkom in Bulgarije

20140315_141331
Vasil Levski National Stadium vanaf de perstribune

20140315_151334
Blauwe vlaggetjes bij het Levski vak

20140315_151420
Sfeeractie aan de andere kant bij CSKA

20140315_152926
Ook hier klimmen ze weer overal in

20140315_164609
CSKA vak

20140315_165937
Nog wat fakkeltjes bij Levski

20140315_171502
ME positioneert voor het vak van CSKA na de wedstrijd

(Foto’s voor een deel met dank aan Henri!)

ForzaMols
Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.