Voetbal in Bulgarije

Levski viert 106-jarig bestaan: Sofia in vuur en vlam

In de nacht van afgelopen zaterdag op zondag zetten supporters van het Bulgaarse Levski Sofia de hoofdstad in vuur en vlam. Reden hiervoor was het 106-jarig bestaan van de club. Supporters gingen de straat op om samen te zingen. Want crisis of niet, de liefde voor Levski gaat diep. Heel erg diep. 

Voor de viering van deze verjaardag werd de ellende rondom de club even opzij gezet. In Sofia spreken supporters van Levski namelijk al langer van een crisis dan wij hier in Nederland en België doen. Geen pandemie, geen oorlog, maar een grote crisis rondom de club.

Aan de afgrond

Afgelopen februari bezochten we de Bulgaarse hoofdstad met Away Days Voetbalreizen voor uiteraard niets minder dan ‘The Eternal Derby’. Of die derby tussen stadsgenoten CSKA Sofia en Levski Sofia voor eeuwig zal zijn, werd toen al ernstig in twijfel gebracht. Levski Sofia stond aan de afgrond, nadat enkele weken voor onze komst zowel minderheidsaandeelhouder Vasil Bozhkov als meerderheidsaandeelhouder Georgi Popov in de Emiraten werd gearresteerd. Tegen Bozhkov liepen toen meerdere aanklachten, waaronder fraude, omkoping en een bijdrage in georganiseerde misdaad. Popov werd gearresteerd omdat hij naast mede-aandeelhouder van Levski ook zakenpartner van Bozhkov was.

Een groot gevolg van de aanhouding van beide heren was dat er direct sprake was van een lege bankrekening. Plots werd de geldkraan dichtgedraaid. Een accuut faillissement dreigde. Maar door het budget voor sfeeracties en pyro aan de club te doneren, wisten de supporters Levski voorlopig van de ondergang te redden. Tijdens de derby werd er zelfs nog gecollecteerd.

Rooskleurig

Sinds de collecte tijdens die derby is er al een miljoen Bulgaarse lev opgehaald. Het streven is 1,6 miljoen Bulgaarse lev te verzamelen voor het einde van het seizoen, om zo alle spelers hun salaris te kunnen betalen en ook de schulden af te lossen. Tot nu toe haalden supporters van Levski Sofia de meeste inkomsten uit ‘virtuele tickets’. Het stadion werd zelfs al een keer uitverkocht zonder dat er een wedstrijd zou plaatsvinden. Ook wordt nog steeds geld opgehaald doormiddel van donaties. Zelfs supporters van Lazio, waarmee de supporters van Levski een vriendschapsband onderhouden, doneerden al aan de noodlijdende club.

Toch ziet de toekomstig er ook enigszins rooskleurig uit. Voormalig Levski Sofia ‘legende’ Nasko Sirakov wil graag aandelen in de club. De supporters steunen hem, maar hopen van Levski wel ooit een vrije, onafhankelijke club te maken. “Levski is opgericht door een jonge patriot met een open blik. Zo willen we het graag houden”, aldus een supporter van de club. “Anders zouden we onze idealen opgeven en zomaar weer een nieuwe zakenman binnenlaten.”

Volksfeest

Hoe de toekomst er ook uit zal zien, afgelopen weekend werd alles vergeten. Levski Sofia bestond 106 jaar en dat heeft iedereen geweten. Zang, vuurwerk, passie, emotie en beleving. Alle ingrediënten voor een volksfeest waren aanwezig.

Boy de Haan
Studeert Journalistiek. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %