Na het faillissement van CSKA en de wederopstanding via de licentie van Litech, is het nu de beurt aan Levski. De club is in acute financiële nood geraakt door de arrestatie van de eigenaren. De problematiek is zo groot dat de supporters noodgedwongen het budget voor hun sfeeractie aan de club doneerden om de rekeningen te kunnen betalen. En zo kon er toch een Sofia Derby gespeeld worden. Met In de Hekken Travel waren we erbij.

Levski aan de afgrond

Het was nog maar de vraag of de Sofia Derby überhaupt gespeeld kon worden. Enkele weken geleden werd Vasil Bozhkov gearresteerd in de Emiraten. De kingpin van de Bulgaarse gokindustrie wordt aangeklaagd voor o.a. fraude, omkoping en een bijdrage in georganiseerde misdaad. Hij heeft een minderheidsaandeel in Levski Sofia. Helaas voor de club werd ook meerderheidsaandeelhouder Georgi Popov in de Emiraten gearresteerd. Hij is business partner van Bozhkov.

Lopende het onderzoek zijn alle financiële tegoeden van beide heren bevroren en wordt er langzaam maar zeker beslag gelegd op o.a. een kunstcollectie. Maar naast alle strafrechtelijke aanklachten, ligt er ook nog een vordering op belastinggelden van maar liefst $ 317 miljoen. In een reactie laat Bozhkov weten overtuigd te zijn dat alles volgens de regels is voldaan. Echter als er toch te weinig is afgedragen zal hij dat met terugwerkende kracht alsnog doen. De man wordt geschat op een waarde van $ 1.35 biljoen.

De vervolging van beide heren zorgt er voor dat Levski Sofia per direct zonder geld zit. De rekeningen kunnen niet meer worden betaald. Een acuut faillissement dreigt voor de Bulgaarse grootmacht. De situatie is zo ernstig dat de supporters noodgedwongen het budget voor sfeer- en pyro acties aan de club worden gedoneerd. Omdat Levski de thuisspelende ploeg is, worden zelfs kaarten opgekocht voor de CSKA vakken om de recette van de kaartverkoop te spekken. De club is voor even gered.

Sofia Derby

De liefde voor Levski zorgt er voor dat de tribunes van de thuisploeg voller zijn dan ooit te voren. Zoals gebruikelijk wordt de Sofia Derby gespeeld in het Vasil Levski stadion, het nationale stadion van Bulgarije. Spelen in de eigen stadions zorgt steevast voor vernielingen door de bezoekende supporters. Het nationale stadion heeft respect van beide supportersgroepen.

Nou ga je doorgaans niet naar de Balkan voor kwalitatief voetbal. Helaas was de derby ditmaal van zeer bedroevend niveau. Kansen zijn er amper te noteren. Ik ben nog blijer met mijn perskaart langs het veld. Met een plek tussen thuis- en uitsupporters langs het veld is de rivaliteit en passie op de tribunes uitstekend voelbaar. Ook de groep beleefd een heerlijke Sofia Derby tussen de Levski ultras. Het enige wat ontbreekt zijn doelpunten, dat zou de kers op de taart zijn geweest.

Levski Sofia

CSKA Sofia

Lees ook: De voetbalstad Sofia

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.