Voetbal in Slowakije

Košice is terug en speelt direct in een uitverkocht stadion tegen Slovan

Na acht jaar afwezigheid keert FC Košice weer terug in de hoogste competitie van Slowakije. In de eerste speelronde spelen ze direct thuis in een uitverkocht stadion tegen regerend kampioen Slovan Bratislava. In de middag laat de harde kern al een groep van Slovan in de stad de kroeg in vluchten. ‘s Avonds staan de supporters vol achter de ploeg en wordt het een sfeervolle avond.

Dat de wedstrijd in trek was, bleek toen de kaartverkoop startte. Binnen enkele uren waren alle tickets verkocht. Een wedstrijd in Slowakije is niet vaak uitverkocht, dus de terugkeer van Košice op het hoogste niveau beloofde veel goeds.

Košice keek omhoog

Een paar jaar geleden schreven wij het artikel ‘Košice kijkt weer omhoog’. In dit stuk beschreven we de problemen van de tweevoudig kampioen VSS Košice. Na financiële problemen viel het doek en werd met behulp van een fusie onder de naam FC Košice een nieuwe start gemaakt.

Na vier seizoenen in de tweede divisie wist Košice in seizoen 2022-2023 de titel te pakken en is de club weer helemaal terug van weggeweest. Acht jaar lang was de tweede stad van Slowakije (bijna 250.000 inwoners) dus niet vertegenwoordigd op het hoogste podium!

via Mentalita Magazine.

Stadion Lokomotíva, dat van origine van de stadsgenoot Lokomotíva Košice is, werd in 2022 ingeruild voor de gloednieuwe Košicka futbalová aréna. Momenteel heeft het stadion twee tribunes: de lange zijdes zijn af. Achter beide doelen is de club nog bezig met bouwen. Op dit moment passen er  5.836 mensen in het stadion.

Supporters Slovan

Om 8:00 wordt in de trein richting Košice een groep ultras van Slovan Bratislava gespot. De reis vanaf Bratislava is 443 kilometer en duurt vijf uur en een half uur.  Vanwege het gebrek aan een goede snelweg is de auto niet direct een beter alternatief. Als deze groep met de trein teruggaat, dan is 5:33 terugkomen op Bratislava de enige optie. Dat klinkt als een mooie awayday!

Een groep van zo’n dertig supporters van Slovan staat ‘s middags bij een kroeg in de stad. Er is geen vuiltje in de lucht, maar op het moment dat wij langslopen zien we in de verte een groep van dezelfde grootte op volle snelheid richting deze kroeg sprinten.

Gezien de zwarte jassen en enkele geel-blauwe sjaals en mutsen zien we dat dit supporters van Košice zijn. Slovan vlucht snel de kroeg in en ondanks dat er toch aardig wat agenten rondom de kroeg staan vallen er wat rake klappen en wordt een supporter van Slovan beroofd van zijn sjaal.

Nadat iedereen van Slovan in de bar schuilt loopt de groep van Košice weer door. De situatie is wat gekalmeerd en langzaam gaan de supporters van Slovan weer buiten staan. Nu ze bescherming hebben van agenten beginnen ze te schreeuwen en anti-Košiceliedjes te zingen. De groep van de thuisploeg staat echter nog verderop, maar verdere escalatie wordt voorkomen omdat er nu meer agenten staan. Na deze middag in de stad staat Košice in ieder geval al met 1-0 voor.

Uitverkocht

Het is jammer dat beide tribunes achter het doel nog niet af zijn, want gezien de belangstelling is het aannemelijk dat er nog veel meer kaarten zouden zijn verkocht. Ook Slovan komt met een vol uitvak, petje af.

Bij sommige ingangen staan lange rijen, maar wanneer de wedstrijd op het punt staat te beginnen is iedereen binnen. Bij de opkomst bijt Košice de spits af met een sfeeractie. Het stadion kleurt door vlaggetjes geel en blauw en in het fanatieke vak worden meerdere gele en blauwe rookbommen afgestoken.

Op het veld belooft het als promovendus een zware klus te worden tegen de regerend kampioen, al heeft het team uit Bratislava wel een Europese wedstrijd in de benen. Ook spaart de coach een aantal spelers.

Košice krijgt twee grote kansen en verder is het vooral Slovan dat erg gevaarlijk wordt. Echter, de keeper van de thuisploeg is in vorm. Daarbij wordt er onzorgvuldig omgegaan met de kansen.

Vuurwerk

Vocaal zijn beide groepen luid aanwezig en er heerst een goede sfeer in het stadion. Bij Košice zijn er vrienden van Stal Rzeszów, Sparta Praag en FC Nitra. In het uitvak wordt Slovan onder andere gesteund door een groep van Wisla Krakau. De tweede helft laat het uitvak van Slovan zich gelden met wat blauwe rookbommen. Niet lang daarna volgt de tweede vuurwerkactie in het thuisvak.

Op het veld ontbreken de doelpunten, maar is het nog steeds spannend.  Slovan krijgt aardig wat kansen. Toch weet Košice stand te houden en sleept het team er een doelpuntloos gelijkspel uit.

Dit punt zal als een overwinning voelen en na de wedstrijd komen alle spelers naar de supporters en gaat het feest nog even door. De Slowaakse competitie heeft dankzij de terugkeer van Košice (en Dukla Banska Bystrica) weer wat glans terug. Deze ontmoeting smaakt naar meer!

We bedanken Mentalita Magazine voor zijn foto’s!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %