Voetbal in Hongarije

Nationalisme haat en rivaliteit clash tussen Ferencvaros en Bratislava

Vol spanning zitten we te kijken naar de wedstrijd tussen Dinamo Batumi uit Georgië en het Slowaakse Slovan Bratislava in de voorronde van de Champions League. Vloeken wanneer de Georgiërs op voorsprong komen, maar ultiem gejuich als de Slowaken het tegen alle verwachtingen in weer omdraaien. Niet omdat we Slovan het nou per se zoveel meer gunnen, maar wel vanwege de wedstrijd die nu in de volgende ronde wacht. Ferencvaros tegen Slovan Bratislava…

Om een idee te krijgen van hoe erg die wedstrijd leeft, hoef je je alleen maar in het centrum van Boedapest te begeven de avond voor de clash. Daar stormen honderden hooligans van Ferencvaros door de straten terwijl ze “Fuck you, Slovan, fuck you” zingen. Later poseren ze midden in het centrum met een spandoek “where are you bitches? Fuck Slovan!”. Duidelijke boodschap. De Slowaken zijn overigens helemaal niet in Hongarije. Zij mogen deze Europese wedstrijd alleen bezoeken met een verplichte buscombi. Taferelen die je toch niet gauw ziet bij een Europese wedstrijd. Ferencvaros – Slovan Bratislava is dan ook zonder twijfel een van de beste wedstrijden van dit seizoen.

Haat aan Slowakije

Die rivaliteit tussen beide topclubs heeft meerdere oorzaken. Zowel Ferencvaros als Slovan Bratislava is natuurlijk sowieso de grootste club van hun land en beide clubs staan bekend om hun grote, fanatieke achterban. De afstand tussen Boedapest en Bratislava is daarnaast nog geen tweehonderd kilometer, waardoor je met enige fantasie zelfs kan spreken van een soort internationale derby. Maar de grootste reden dat er zoveel haat tussen beide clubs speelt, ligt hem in de geschiedenis van Slowakije en Hongarije.

De geschiedenis van Slowakije is nauw verweven met die van Hongarije. Op het grondgebied wat tegenwoordig Slowakije is, leefden vroeger al de Hongaren. Veel van de steden en kastelen die Slowakije nu rijk is zijn allemaal gebouwd door Hongaarse koningen. Hierdoor voelen de wat meer nationalistische Hongaren zich superieur aan de Slowaken. In sommige delen van Slowakije zijn Hongaren ook nog altijd in de meerderheid.

De ultras van Ferencvaros staan sowieso al bekend om hun nationalisme – ze zijn ook vaak aanwezig bij interlands van het Hongaarse elftal – en gooien dus graag nog wat olie op het vuur voor de strijd tegen de (in hun ogen inferieure) Slowaken. Bij Slovan Bratislava zijn ze dan juist weer heel trots op hun Slowaakse roots. In 2008 liep een wedstrijd tegen DAC, een Hongaarse club in Slowakije, bijvoorbeeld volledig uit de hand. Vruchtbare voedingsbodem voor een internationale rivaliteit.

Historisch besef

Beide clubs kwamen elkaar slechts één keer eerder tegen in Europa. In 1992 kwamen de Hongaren en Slowaken ook al tegen in de voorronde van de Champions League. Tijdens die editie liep het gigantisch uit de klauwen, met onder meer massale rellen tussen de Slowaakse politie en de supporters van Ferencvaros. Dat ze die editie nog niet zijn vergeten aan beide kanten is al voorafgaand aan de wedstrijd duidelijk.

Eerst is het aan de kleine duizend bezoekers uit Bratislava om een hommage te brengen aan de wedstrijd van dertig jaar eerder. Enkele minuten voor de wedstrijd loopt tot onze grote verbazing namelijk het hele uitvak leeg. Terwijl er honderden supporters in de catacomben verdwijnen blijft er nog slechts één iemand zitten. Het blijkt de enige supporter te zijn die dertig jaar eerder naar Boedapest reisde voor de wedstrijd tegen Ferencvaros. Wat een prachtige symboliek en historisch besef van de supporters!

Ook in Hongaarse kant is er een verwijzing naar de eerdere ontmoeting. Met een grote vellenactie wordt in het Hongaars “wij vergeten niet” uitgespeld, met daaronder het jaartal 1992. Verder is er natuurlijk een motief in de kleuren van de Hongaarse vlag. Voor deze tifo is er ook al massaal gezwaaid met Hongaarse vlaggen, zodat er verder geen twijfel meer bestaat over de zwaar nationalistische lading van deze wedstrijd.

Slovan on tour

Nadat de acties zijn geweest, zijn het in eerste instantie vooral de uitsupporters die van zich laten horen. Het bezoekersvak is gevuld met (naar schatting) rond de 1000 supporters van Slovan Bratislava. Zij moeten verplicht met de bus naar Boedapest komen, wat er voor heeft gezorgd dat veel supporters zijn afgehaakt. Tot grote frustratie van de fanatieke supporters, die deze afhakers online dan ook nog een flinke veeg uit de pan geven voor hun gebrek aan clubliefde. Ondanks dat blijft er een prima vak over, waarbij alle supporters zich ook nog in hetzelfde lichtblauwe shirt hebben gehuld. Slovan on tour!

Dat de mannen van Slovan Bratislava on tour zijn merken ze in Hongarije ook. Nog voor de wedstrijd goed en wel is afgetrapt moet de politie zich al formeren. Onder aan het vak krijgen een paar baasjes ruzie met de thuissupporters op het vak ernaast. Nadat eerst 4 rijen stewards het niet rustig weten te houden, wordt er nog een linie ME binnen het vak aan toegevoegd. Deze agenten zullen de rest van de helft ook niet meer verdwijnen.

Nadat er geen mogelijkheid meer is voor ruzie, kan de focus op iets anders. Als de spelers het veld betreden komt er vanuit het uitvak een mooie pyro op gang. Met een soort grotere strobos op verschillende plekken wordt er flink wat rook gecreëerd. Dit vermengt zich nog met een paar blauwe rookpotten tot een mooie grote rookwolk. Voor de politie het startsein om nog maar wat agenten het vak op te sturen.

Green Monsters & de Wenen derby

Waar het aan het begin vooral het uitvak is dat druk bezig lijkt, is het tijdens de eerste helft het gigantische volume van de thuissupporters wat opvalt. De tribune waar de Green Monsters van Ferencvaros staan is zonder twijfel een van de meest luide van heel Europa. De zijde is tot de nok toe gevuld en bijna iedereen op de tribune doet fanatiek mee. Af en toe lijkt het wel één grote zee aan armen. Het geluid wat de supporters produceren is letterlijk oorverdovend. Hier sta je als speler niet graag tegenover.

Hoe belangrijk de wedstrijd van vandaag is kan je ook zien aan de vele vriendschappen die aanwezig zijn. Pikant detail daarbij is dat Ferencvaros een vriendschap heeft met Rapid Wien, terwijl de hooligans van Slovan Bratislava dikke maatjes zijn met de hooligans van Austria Wien. Verder is aan Hongaarse zijde nog steun van Slask Wroclaw, terwijl in het uitvak weer de Polen van Wisla Krakau en Ruch Chorzow staan.

Zo is er behalve een landenstrijd tussen Hongarije en Slowakije ook een soort Poolse competitiewedstrijd én een internationale versie van de derby van Wenen gaande. Voor die “landenwedstrijd” volgt trouwens nog een tekstdoek van de supporters. “Stolen land, Stolen symbols, No history, Fuck Slovakia!” is de duidelijke boodschap vanuit Hongaarse kant. Iets dat ook nog eens gepaard gaat met anti-Slowaakse spreekkoren. Het nationalisme is goed te voelen.

Op het veld gebeurt er op een paar grote kansen in de openingsfase na weinig noemenswaardig, dus het is ook volledig aan de supporters om er wat van te maken. Vandaar dat de supporters van Ferencvaros, en vooral ook de vrienden van Slask Wroclaw, besluiten om de boel vlak voor rust nog maar eens extra op te warmen met een prima pyro. Een paar kleurrijke fakkels zorgen er voor dat wij dik tevreden de rust in gaan.

Vesszen Trianon!

Vervolgens besluiten de ultras om de tweede helft ook maar eens goed te starten met een grote fakkelactie. Een pyroshow die wij overigens bijna volledig weten te missen, omdat we nog in de catacomben staan te genieten van een drankje. In het uitvak is de ME ondertussen in de rust vertrokken, maar na 5 minuten moeten ze zich alweer melden vanwege ruzie tussen beide supportersgroepen. Het kan natuurlijk ook niet goed blijven gaan!

Ook in de tweede helft gaat het nationalisme vrolijk door. Bandieri’s met het grote Hongaarse rijk van vroeger (inclusief (delen van) Slowakije) en een tekstdoek met “Vesszen Trianon!”. Dit is een verwijzing naar het Verdrag van Trianon, waarbij Hongarije na de Eerste Wereldoorlog werd gereduceerd tot 1/3e van haar oorspronkelijke rijk. Rot op met Trianon is de nationalistische boodschap van de Ferencvaros-supporters. Dit alles houdt het langs de kant leuk, terwijl we op het veld langzaamaan richting een bloedeloze 0-0 eindstand gaan.

In de 70e minuut valt dan toch de openingstreffer. De Hongaren komen op voorsprong en we merken dan toch nog hoe het voelt als de supporters van Ferencvaros compleet ontploffen. Het hele vak wordt gek. Meteen worden op meerdere plekken fakkels ontstoken, terwijl de spelers het feest vieren voor de muur aan supporters. Wat een machtig gevoel moet dat zijn. Ook als de wedstrijd allang weer is hervat, gaat het nog door met vuurwerk waaronder een schitterende fontein. Verder recreëren de supporters nog minutenlang uit volle borst de goaltune. Kippenvel!

Fuck you Slovan!

Nu er eindelijk een voorsprong is voor de Hongaren is het ook tijd voor weer een extra vernedering. Midden op het vak worden enkele shirtjes van Slovan Bratislava tentoongesteld, ooit door de supporters van Ferencvaros ergens “opgepikt”. Hierna wordt er een fakkel afgestoken. Terwijl het “Fuck you, Slovan, Fuck you” weer van de tribunes rolt, vliegen de shirtjes in de brand en blijft er niks meer over dan een hoopje as. Om het allemaal nog even duidelijker te maken, verschijnen ook weer alle Hongaarse vlaggen op de tribune.

Maar de wraak van Slowaakse kant is zoet. Zeker omdat Ferencvaros vooraf al de torenhoge favoriet is bij de bookmakers, lijkt het na de openingstreffer een verloren zaak. Maar niks blijkt minder waar. In de 80e minuut weet Guram Kashia het hele stadion stil te krijgen met een rake kopbal. En in de 86e minuut gebeurt het ondenkbare. De 1-2 valt en de Slowaken weten in het hol van de leeuw een extreem belangrijke overwinning te pakken. Het uitvak ontploft. Dit is plotseling verworden tot een van de beste awaydays die de supporters ooit zullen meemaken.

Aan Hongaarse kant overheerst de teleurstelling. Enkele spelers vluchten naar de catacombe, maar worden meteen tegengehouden door teammanagers. Eerst dienen alle spelers zich te melden bij de capo voor een donderspeech. Zo hoort dat! Uiteindelijk worden de spelers vooral opgepept voor de return. Van een fluitconcert is geen sprake. Bij het uitvak is ondertussen juist een gigantisch feest gaande. Een legendarische overwinning is geboekt. Buiten het stadion blijft het vervolgens nog uren lang onrustig met honderden agenten die het gebied bewaken. Wat een wedstrijd!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %