GroundhoppingVoetbal in Servië

In Servië: ultras Novi Pazar bij Čukarički

Tijdens een bezoek aan de Servische hoofdstad Belgrado valt ons oog op de wedstrijd FK Čukarički tegen Novi Pazar. Een wedstrijd in de subtop van Servië waarbij we verrast worden door Torcida Sandžak en Ekstremi, de supportersgroepen van Novi Pazar. Deze gepassioneerde ultras lieten het Stadion na Banovom Brdu van Čukarički zien hoe je sfeer maakt.

Београд

In Belgrado trekken we er eerst op uit de stad te verkennen. In de ochtend is het nog erg mistig maar dan komt langzaam de zon tevoorschijn. Zelfs een jas wordt overbodig, ondanks dat het bijna november is. Met een lokale vriend worden we rondgeleid en zien we de mooie bezienswaardigheden. Vooral het Belgrado Fort met het zicht op de rivieren Sava en Donau is het waard, maar ook de hoofdstraat Knez Mihailova is enorm sfeervol wanneer je er doorheen struint.

Tegen het einde van de middag pakken we een taxi richting de wijk Čukarica. De Servische taxichauffeur maakt ons tijdens de rit duidelijk dat FK Čukarički pas sinds vrij korte tijd mee doet op het hoogste niveau van het Servische voetbal. De vriendelijke man support zelf kampioen Crvena Zvezda en is een fervent voetbalfan. Hij baalt enorm van het verlies van zijn club uit bij het Hongaarse Ferencváros, daardoor is de kans op Europese overwintering verkeken. Bij het praten over Nederland begint hij zelf over zijn idool Johan Neeskens, maar ook over NAC Breda en FC Groningen die opvallend genoeg zijn sympathie hebben.  

Kleine club

FK Čukarički heeft, zoals de taxichauffeur zegt, geen rijke historie. Hoewel de club al bijna honderd jaar oud is (stammend uit 1926), wist het pas rond de eeuwwisseling het hoogste niveau van het toenmalige Joegoslavië te bereiken. De grootste ster die de club heeft gekend is Aleksandar Kolarov, hij speelde zijn eerste twee seizoenen betaald voetbal bij Čuka. Later zou de linksback vooral bij Manchester City van grote waarde zijn.

De laatste tien jaar zijn de beste seizoenen die FK Čukarički ooit heeft gekend. De kleine club wist zich hierin vier keer achter grootmachten Crvena Zvezda en Partizan Belgrado te nestelen en mocht daarom Europees spelen. Zo ook begin augustus tegen FC Twente in de Conference League. Thuis speelde Čukarički in het stadion van Partizan. Twente bleek een trede te hoog te zijn voor de zwart-witten: voor de Serviërs was dit het eindstation in de kwalificatierondes.

Stadion na Banovom Brdu

Bij het stadion valt op dat er slechts twee tribunes zijn. De hoofdtribune met bovenin de VIP en aan de andere kant een mooie uitgestrekte tribune waarop de letters van de club zijn afgebeeld. Daarachter staan rijen aan bomen die de herfstkleur uitstralen. De korte zijden bestaan uit een trainingsveld en een kleine betonnen muur met het scorebord.

We betalen 300 Servische dinar (€2,56) per persoon om binnen te komen. Na een fouillering van niets, zien we verderop een ijzeren kooi. Dit is de spelerstunnel. Deze tunnel kruist het pad van de supporters op weg naar de hoofdtribune. Wanneer de spelers van of naar de kleedkamer gaan, moeten de poorten van de kooi dicht en kun je niet naar je plek. 

Bij de catering wordt het duidelijk dat we niet bij een grote club of een groot stadion zijn. Er is namelijk geen enkel verkooppunt voor drinken en eten. Wanneer we de beveiliging hierover vragen, vertelt hij dat je voor eten terecht kunt bij de supermarkt beneden de heuvel. Om dit te doen mag je uit het stadion en weer terug, er mag alleen absoluut geen drinken mee. 

Support?

In het Stadion na Banovom Brdu passen 4.070 toeschouwers, echter krijgt de thuisclub het hooguit voor een kwart vol. De hoofdtribune is karig gevuld en aan de andere kant zijn ook weinig mensen te tellen. Het uitvak is bijna helemaal leeg. Er is wel bijzonder veel politiekracht aanwezig in het stadion, bijna even veel als het aantal supporters. We vragen ons af waar de fanatieke supporters van FK Čukarički zijn, maar die hebben ze helemaal niet. Van Novi Pazar weten we alleen dat die een reis van vier uur moeten maken vanuit het verre zuiden van Servië.

Vrijwel niemand maakt geluid in het stadion wanneer de wedstrijd start, we horen vooral de trainers aanwijzingen schreeuwen richting de spelers. Na tien minuten spelen komt plots de supportersbus van Novi Pazar aan bij het uitvak. Ze stromen binnen en eindelijk klinkt er geluid in het stadion. Het zijn de supportersgroepen Torcida Sandžak en Ekstremi, een van de drie ultragroepen van Novi Pazar. De derde groep, Ultra Azzurro, lijkt te ontbreken aangezien er van hen geen doek tevoorschijn komt. 

Torcida & Ekstremi

De groepen hebben niet altijd in vrede met elkaar geleefd, ondanks dat ze hetzelfde team supporten. Zo zette Ekstremi in 2012 een banner in de fik van Torcida, waardoor er een vechtpartij ontstond voor de wedstrijd. Hierbij werd iemand van Ekstremi gestoken met een mes. De spanningen hielden aan tot de ultras van het Turkse Fenerbahçe vrede stichtte. Met de groep Genç Fenerbahçeliler is een vriendschap gesloten in 2011. Sindsdien zijn de groepen enkele keren in het nieuws gekomen wegens controversies, onder meer door een supporter die een explosief op het veld gooide en het gevoelige onderwerp Kosovo.

Zonder trommel, altijd fijn, maar met meerdere leiders voor de groep maken de supportersgroepen van Novi Pazar veel geluid. Onder toeziend oog van hen weet Novi Pazar op voorsprong te komen. De supporters creëren door veel variatie te gebruiken een leuke sfeer in het stadion. Torcida en Ekstremi gaan op een gegeven moment ook uit elkaar staan en schreeuwen om de beurt het team toe.

Het team dat enkel uit Balkan-nationaliteiten bestaat weet de leiding niet vast te houden en Čukarički neemt het over met twee doelpunten. Vlak voor tijd krijgt de uitclub een dubieuze penalty en maakt het weer gelijk, wat gevierd wordt als een overwinning door de spelers en de supporters. Beide clubs blijven zo meedoen in de subtop van Servië en mogen hopen op Europese avonturen volgend seizoen. Wie weet treft Novi Pazar dan wel het bevriende Fenerbahçe, dat zou pas een festijn aan sfeer worden!

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %