Voetbal in Kroatië

Stadion Gospin Dolac – Parel van de Balkan

Stadion Gospin Dolac behoort tot de mooiste stadions ter wereld. Dit komt vooral vanwege de unieke ligging temidden van de enorme rotspartijen naast een enorm ravijn met een idyllisch bergmeer. Voor de absolute voetballiefhebber een must visit. Al is het alleen maar om de prachtige omgeving rond dit stadion even in je op te nemen. Hierbij alvast een uitgebreid voorproefje met een fotoreportage vanuit de lucht en op de grond.

Vanuit Away Days Football Travel reisden we halverwege oktober naar Mostar voor de heerlijke derby tussen Velež en Zrinjski. Echter is het vanaf de Bosnische stad nog geen uur rijden naar het Kroatische Imotski. Stiekem een bedevaartsoort voor de stadionliefhebber. Het stadion lijkt er misschien al decennia te staan, maar is gebouwd in 1989 naast de 500 meter diepe kloof.

Natuurlijke zinkput

Hoe bedenk je het om een stadion op zo’n locatie te bouwen. Voorheen was de grond een natuurlijke zinkput, een rechteruitsparing met een afmeting van 30 bij 50 meter. De eigenaren gebruikte dit stuk land om hun groentegewassen op te verbouwen. Het idee om op die plek een stadion te bouwen stamt al uit de jaren 50. Pas in 1974 werd het idee omgezet naar een concreet plan.

De bouw begon in 1976 en duurde maar liefst 11 jaar om het geheel af te bouwen. Twee jaar later werd het stadion officieel geopend. De naam van het stadion dankt het aan de naastgelegen kerk. Bespeler van het veld is NK Imotski, wat slechts een anonieme rol speelt in het Kroatische voetbal. Zij zijn terug te vinden in het amateurvoetbal. Mocht je ooit een wedstrijd willen zien in het stadion is het vooral aan te raden de Facebook pagina van de club in de gaten te houden.

Stadion Gospin Dolac – vanuit de lucht

Deze foto’s zijn met een drone geschoten.

Stadion Gospin Dolac – in het stadion

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %