Voetbal in Slowakije

Hoogste divisie in Slowaaks dorpje Podbrezová

In het hart van Slowakije, tussen de Lage Tatras, bergen en bossen ligt FK Zeleziarne Podbrezová. Met behulp van de staalfabriek en buurman Zeleziarne speelt de club uit een dorpje van 3.500 inwoners in de hoogste divisie van Slowakije.

De kans is aanwezig dat je nog nooit van deze club hebt gehoord. Begrijpelijk, want het Slowaakse team heeft menig jaar in de tweede divisie gebivakkeerd. Seizoen 2013-2014 was het eerste jaar op het hoogste niveau en daar wisten ze zes opeenvolgende seizoenen te blijven.

In 2022 werd Podbrezová kampioen in de tweede divisie waardoor er opnieuw werd gepromoveerd. De terugkeer op het hoogste podium verliep niet onopvallend, want het team eindigde vierde. Daarbij werden de eerste wedstrijden afgewerkt voor zo’n 3.000 toeschouwers, een bijzondere prestatie gezien het inwonersaantal.

Staalfabriek

Het kleine dorp heeft – naast de lokale voetbalclub – enigszins naamsbekendheid vanwege de staalfabriek Železiarne Podbrezová. Dit bedrijf heeft zo’n 3.000 werknemers. Deze fabriek is samen met onder andere voetballer Stanislav Lobotka deels eigenaar van de voetbalclub. Hierdoor beschikt de club over meer financiële middelen dan andere clubs uit het land.

Dorpje

Podbrezová mag je best een gehucht in the middle of nowhere noemen. Vanaf Banská Bystrica is het iets minder dan een uur met de trein. Gelukkig is er livevermaak, want een reiziger speelt de hele rit op zijn accordeon en iedereen vindt het prima.

Als je aankomt op het station in het hart van het land zie je dat er een kroeg in het station zit. Als je je afvraagt wie in zo’n dorp die kroeg zou bezoeken: er werd verteld dat dit mede voor de vele werknemers van de fabriek is die dagelijks met de trein gaan.

Onderweg naar het stadion passeer je de typische berghuisjes en flats. Niets wijst erop dat er na zo’n tien minuten ineens een stadion opduikt. Totdat je iets omhoog loopt en ineens de stadionlampen ziet en de luidsprekers hoort.

Uitzicht

Zo’n stadion tussen de bossen en bergen staat natuurlijk garant voor een prachtig uitzicht. Al helemaal als de mist is vertrokken na een half uurtje. Ondertussen druppelen er, ondanks het slechte weer, aardig wat mensen binnen. Later zie ik dat er 2.346 toeschouwers aanwezig zijn, niet slecht voor een dorpje van 3.500 man!

Supporters

Podbrezová zelf heeft een fanatieke groep van zo’n twintig supporters. Hier is niets vijandig aan en ze steunen het team op een positieve manier. Het uitvak bevindt zich aan de linkerzijde van de hoofdtribune. Dat het allemaal wel gemoedelijk is blijkt wanneer de stewards de deur van het uitvak openmaken voor uitsupporters die vanaf de thuistribunes het uitvak in willen. Zij hebben een aparte ingang, maar hoeven deze dus niet verplicht te gebruiken.

De wedstrijd eindigt in 2-2 en zo’n vijftig man uit Banská Bystrica loopt weer naar het station. Aangezien het nog twintig minuten duurt voordat de laatste trein komt, duiken ze massaal de kroeg in. Mooi toch, zo’n kroeg naast het station?

Een supporter steekt een fakkel af op het station, maar geen van de vele aanwezige agenten doet hier iets aan. Wel gaan ze mee de trein in. Enkele minuten later ontstaat er een vechtpartij waardoor er een supporter wordt meegenomen. Een awayday met Dukla Banská Bystrica is nooit saai!

Lees ook:

Prachtig uitzicht: Stadion na Sihoti van AS Trenčín

Een warm welkom bij Dukla Banska Bystrica

Spartak Trnava: een heet Europees avondje

Košice is terug en speelt direct in een uitverkocht stadion tegen Slovan

 

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %