Voetbal in ItaliëVoetbalsupporters

Honderden ultras Napoli en AS Roma raken slaags op de snelweg

Terwijl de Roma supporters op 8 januari onderweg zijn naar een uitwedstrijd in Milaan en de supporters van Napoli koers zetten naar Genua komt het op een snelweg in de buurt van het Toscaanse Arezzo tot een massale veldslag. Honderden supporters gaan met elkaar op de vuist. Het is het nieuwste hoofdstuk in een jarenlange vete tussen beide supporters, voortkomend uit wat ooit een van de hechtste vriendschappen van Italië was.

Op filmpjes is te zien hoe honderden hooligans elkaar midden op de snelweg met stokken te lijf gaan en gooien met stenen en vuurwerk. Het resultaat liegt er niet om. Meerderen lichtgewonden en één supporter van AS Roma moet in het ziekenhuis behandeld worden aan zijn verwordingen. De veldslag is zo groot dat de supporters van Napoli inmiddels een massale schorsing van enkele uitwedstrijden boven het hoofd hangt. Zij zijn namelijk de aanstichter van dit alles. De Napolitanen hebben bewust bij een tankstation gewacht tot de Romeinen langs kwamen. Hoe het komt dat beide supportersgroepen zo’n grote hekel aan elkaar hebben? Om dat te begrijpen moeten we decennia terug in de tijd gaan.

Gedeelde haat

Want vroeger was er tussen beide clubs nog sprake van een hechte vriendschap, voortkomend uit een gedeelde haat tegen de clubs uit het Noorden. Want hoewel Roma de trots is van Midden-Italië en Napoli de trots van Zuid-Italië kunnen beide clubs nationaal nooit opboksen tegen de Noordelijke grootmachten Genoa, Pro Vercelli, AC Milan en Juventus. Als AS Roma eind jaren 70 begint op te klimmen tot een echte topclub hopen de supporters van Napoli (dan niets meer dan een middenmotor) ook op een kampioenschap van de hoofdstedelingen. Dan is er tenminste iemand die het arrogante Noorden de mond snoert. Het is het begin van een hechte vriendschap.

Jarenlang wordt er voor elke onderlinge wedstrijd door vertegenwoordigers van de ultras een vlag van beide clubs met elkaar geruild. Ook wordt tijdens dat soort wedstrijden door de Napoli-fans gescandeerd voor Roma en door de Roma-fans gescandeerd voor Napoli. Tevens bezoeken supporters van beide clubs massaal wedstrijden van de andere club. Het is een van de meest innige vriendschappen van het Italiaanse voetbal. In de jaren 80 begint de vriendschap echter barstjes te vertonen.

Bruno Giordano & Kevin Strootman

De aankoop van Diego Maradona zorgt er voor dat Napoli ook de top bestormt. De clubs worden concurrenten op sportief gebied. Vervolgens wordt in 1985 de Italiaanse spits Bruno Giordano vastgelegd door de Napolitanen. Giordano was namelijk een echte Lazio-legende en zeer gehaat bij de supporters van AS Roma. Voor supporters van AS Roma weegt de haat tegen Lazio zwaarder dan de vriendschap met Napoli en dus wordt besloten de vriendschap op te zeggen. Tijdens de editie van 1987/88 loopt de vertegenwoordiger tijdens het traditionele wisselen van de vlag weg zonder te ruilen. De Napoli-supporters blijven in verwarring. Als Napoli-speler Salvatore Bagni na de wedstrijd het Italiaanse “fuck off”-gebaar maakt komt de vriendschap definitief tot einde.

Vanaf dit moment leven beide supportersgroepen op gespannen voet met elkaar, tot in 2014 de bom barst tussen AS Roma en Napoli. Dankzij niemand minder dan de Nederlandse middenvelder Kevin Strootman. Als hij in halve finale van de beker als speler van AS Roma een rode kaart krijgt na een sarcastisch applaus richting de scheidsrechter loopt hij langs de harde kern van Napoli en spuugt vervolgens in de richting van de supporters. De supporters van AS Roma komen vervolgens met een duidelijk tekstdoek enkele weken later. “Kom op Kevin… Spuug nog een keer naar ze!”. De Napoli-supporters reageren met een tekstdoek waarin zij de afgescheurde kruisband van Strootman belachelijk maken. “Kevin krak … Ik geniet er nog steeds van!”.

bron: RIPRODUZIONE RISERVATA

Ciro Esposito

Datzelfde seizoen haalt Napoli de finale van de Coppa Italia, die zoals altijd gespeeld wordt in Rome. Na alle incidenten van de voorgaande maanden is de spanning zo hoog opgelopen dat een bezoekje aan Rome nauwelijks goed kan aflopen. Een groep ultras van AS Roma, onder leiding van Daniele de Santis, besluit om de supportersbus van Napoli te bekogelen met fakkels. De Napolitanen zetten vervolgens de tegenaanval in en wanneer de supporters van AS Roma in het nauw worden gedreven pakt De Santis zijn pistool en schiet blind in de menigte van Napoli-supporters. Napolitaan Ciro Esposito wordt geraakt en overlijdt later in het ziekenhuis. Daniele de Santis wordt veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf.

Sinds die dag azen de supporters van Napoli op wraak tegen de Romeinse supporters. De rekening die open staat moet ooit nog vereffend worden. De massale clash op de snelweg van afgelopen week is het volgende hoofdstuk in wat ooit een innige vriendschap was, maar tegenwoordig niks minder is dan een strijd op leven en dood…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %